Torta od sira s čokoladom i lješnjacima

Torta od sira s čokoladom i lješnjacima

Opis

Priprema:

1. Zagrijte prethodnu pećnicu na 170 °C/150 °C s ventilacijom. Maslacem premažite strane kalupa za torte promjera 25 cm. Pazite da je dno kalupa za torte okrenuto naopako tako da nema ruba i da biskvit nakon pečenja može lako skliznuti.

2. Za bazu od keksa: stavite kekse u multipraktik i usitnite tako da dobijete grube mrvice. Ako nemate multipraktik, stavite kekse u plastičnu vrećicu i drobite ih s pomoću valjka za tijesto dok se u potpunosti ne smrve i ostane samo nekoliko grubljih komadića.

3. Prebacite mrvice od keksa u veliku posudu i umiješajte vrhnje i otopljeni maslac. Utisnite smjesu u kalup za torte tako da dobijete što ujednačeniju podlogu. Stavite u hladnjak na hlađenje dok pripremate preljev.

4. Za preljev: u veliku vatrostalnu posudu stavite maslac i čokoladu i stavite na lonac s kipućom vodom, uz povremeno miješanje, dok se ne otope i povežu. Kada se čokolada i maslac otope, maknite s vatre i umiješajte kremasti sir dok ne dobijete glatku smjesu. Potom umiješajte kiselo vrhnje.

5. U zasebnoj posudi, s pomoću ručnog električnog ili samostojećeg miksera, 2-3 minute umutite zajedno jaja i šećer ili dok ne dobijete teksturu nalik na mousse. Isključite uređaj i umiješajte čokoladnu smjesu zajedno sa sjeckanim lješnjacima.

6. Dodajte smjesu na ohlađenu podlogu od keksa, ravnomjerno je raširite i pecite 1 sat i 30 minuta ili dok se ne slegne. Trebalo bi se lagano ljuljati kada nježno protresete kalup, dok bi po vrhu trebalo biti lagano ispucano.

7. Pustite da se ohladi u kalupu na rešetci, potom stavite na hlađenje, i dalje u kalupu, u hladnjak najmanje sat vremena prije posluživanja.

8. Odvojite tortu od kalupa s pomoću oštrog nožića i uklonite bočne strane kalupa. S pomoću dugačkog, oštrog noža odvojite donji dio torte od dna te tankom metalnom špatulom prebacite kolač na pladanj.

Sastojci

Baza od keksa

  • 375 g keksa Digestive s tamnom čokoladom
  • 3 veilke žlice punomasnog vrhnja
  • 75 g maslaca
  • otopljenog

Preljev

  • 100 g maslaca
  • plus dodatno za mašćenje
  • 350 g tamne čokolade
  • u kapljicama ili razlomljena na komadiće
  • 450 g kremastog sira
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 3 kom. jaja
  • 175 g šećera u prahu
  • 150 g lješnjaka
  • tostiranih
  • oguljenih i grubo sjeckanih

Povezani recepti