Torta od sira
Recept iz: Martha Stewart
- Prhko tijesto: Pulsirajte brašno, šećer i sol u kuhinjskom robotu dok se ne izmiješa. Dodajte maslac; pulsirajte dok ne dobijete mrvice. Dok robot radi, postupno dodajte ¼ šalice ledene vode dok se tijesto ne poveže. Kako biste ga provjerili, stisnite mali komad smjese među prstima; ako se mrvi, dodajte još ¼ šalice ledene vode, malo po malo. Nemojte pulsirati tijesto više od 30 sekundi. Podijelite tijesto na pola; oblikujte ih u diskove. Zamotajte svaki u prianjajuću foliju; ostavite u hladnjaku barem jedan sat ili do dva dana; zamrznuti možete do tri mjeseca, a otopite u hladnjaku preko noći prije upotrebe.
- Na blago pobrašnjenoj površini izvaljajte jedan disk tijesta u krug promjera 30 cm. Stavite tijesto u kalup promjera 24 cm s pomičnim dnom; tijesto dobro utisnite u rub kalupa. Zamrznite dok se ne stisne, na oko jedan sat.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C. Stavite kalup na posudu za pečenje. Papir za pečenje utisnite u tijesto; napunite ga suhim grahom ili rižom. Pecite dok rubovi ne postanu zlatni oko pola sata. Maknite papir za pečenje i grah ili rižu. Nastavite peći dok korica ne postane zlatno-smeđa, oko 10 minuta. Prebacite kalup na podlogu i ostavite da se potpuno ohladi.
- Punjenje: Smanjite temperaturu pećnice na 175 °C. U zdjeli srednje veličine istucite 100 g šećera i brašna. U drugoj posudi istucite svježi sir, crème fraîche, žumanjak, sol i vaniliju; drvenom kuhačom umiješajte maslac i mješavinu šećera.
- U posudi miksera s nastavcima za kreme istucite bjelanjke na srednjoj brzini dok se ne zapjene. Povećajte brzinu na srednji visoku i postupno dodajte preostalu 1/3 šalicu šećera. Nastavite tući dok se ne stvore sjajni vrhovi, oko četiri minute. Umiješajte pola bjelanjaka u sir, a zatim i drugu polovicu.
- Prebacite punjenje na ispečeno tijesto. pecite dok se punjenje ne stisne (jedva bi se trebalo ljuljati kad ga lagano protresete), 45 do 55 minuta. Prebacite kalup na podlogu i pustite da se hladi jedan sat. Torta se najbolje poslužuje kad je mlaka, ali može se poslužiti i na sobnoj temperaturi.
Sastojci
- Prhko tijesto:
- 200 g glatkog brašna, plus još za posipanje
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 230 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 60 do 120 ml ledene vode
- Punjenje:
- 130 g šećera
- 1 žlica + 1 žličica glatkog brašna
- 530 g svježeg sira, sobne temperature
- 160 ml crème fraîche, sobne temperature
- 1 veliki žumanjak, plus 4 velika bjelanjka, sobne temperature
- ¼ žličice soli
- 1 ½ žličice ekstrakta od vanilije
- 1 žlica + 1 žličica maslaca, otopljenog
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom