1. Prhko tijesto: Pulsirajte brašno, šećer i sol u kuhinjskom robotu dok se ne izmiješa. Dodajte maslac; pulsirajte dok ne dobijete mrvice. Dok robot radi, postupno dodajte ¼ šalice ledene vode dok se tijesto ne poveže. Kako biste ga provjerili, stisnite mali komad smjese među prstima; ako se mrvi, dodajte još ¼ šalice ledene vode, malo po malo. Nemojte pulsirati tijesto više od 30 sekundi. Podijelite tijesto na pola; oblikujte ih u diskove. Zamotajte svaki u prianjajuću foliju; ostavite u hladnjaku barem jedan sat ili do dva dana; zamrznuti možete do tri mjeseca, a otopite u hladnjaku preko noći prije upotrebe.
  2. Na blago pobrašnjenoj površini izvaljajte jedan disk tijesta u krug promjera 30 cm. Stavite tijesto u kalup promjera 24 cm s pomičnim dnom; tijesto dobro utisnite u rub kalupa. Zamrznite dok se ne stisne, na oko jedan sat.
  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Stavite kalup na posudu za pečenje. Papir za pečenje utisnite u tijesto; napunite ga suhim grahom ili rižom. Pecite dok rubovi ne postanu zlatni oko pola sata. Maknite papir za pečenje i grah ili rižu. Nastavite peći dok korica ne postane zlatno-smeđa, oko 10 minuta. Prebacite kalup na podlogu i ostavite da se potpuno ohladi.
  2. Punjenje: Smanjite temperaturu pećnice na 175 °C. U zdjeli srednje veličine istucite 100 g šećera i brašna. U drugoj posudi istucite svježi sir, crème fraîche, žumanjak, sol i vaniliju; drvenom kuhačom umiješajte maslac i mješavinu šećera.
  3. U posudi miksera s nastavcima za kreme istucite bjelanjke na srednjoj brzini dok se ne zapjene. Povećajte brzinu na srednji visoku i postupno dodajte preostalu 1/3 šalicu šećera. Nastavite tući dok se ne stvore sjajni vrhovi, oko četiri minute. Umiješajte pola bjelanjaka u sir, a zatim i drugu polovicu.
  1. Prebacite punjenje na ispečeno tijesto. pecite dok se punjenje ne stisne (jedva bi se trebalo ljuljati kad ga lagano protresete), 45 do 55 minuta. Prebacite kalup na podlogu i pustite da se hladi jedan sat. Torta se najbolje poslužuje kad je mlaka, ali može se poslužiti i na sobnoj temperaturi.

Sastojci

  • Prhko tijesto:
  • 200 g glatkog brašna, plus još za posipanje
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 230 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 60 do 120 ml ledene vode
  • Punjenje:
  • 130 g šećera
  • 1 žlica + 1 žličica glatkog brašna
  • 530 g svježeg sira, sobne temperature
  • 160 ml crème fraîche, sobne temperature
  • 1 veliki žumanjak, plus 4 velika bjelanjka, sobne temperature
  • ¼ žličice soli
  • 1 ½ žličice ekstrakta od vanilije
  • 1 žlica + 1 žličica maslaca, otopljenog

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve