Torta od roqueforta
Recept iz: Rudolph van Veen
Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe.
Sastojci
- Podloga
- 100 g maslaca
- 250 g keksa
- Torta od roqueforta
- 100 g lješnjaka
- 540 g krem sira
- 180 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 160 g šećera
- 30 g brašna
- prstohvat soli
- 150 g sira roquefort
- Glazirano grožđe
- 225 g crnog grožđa
- pola stručka svježeg timijana
- 250 g meda
- 50 g maslaca
- malo bijelog vinskog octa
- Dodatne potrepštine
- Mikser
- sjeckalica
- kalup s odvojivim dnom promjera 24 cm
- maslac za namašćivanje
- lim za pečenje
Priprema
- Podloga
- 1. Maslac otopite.
- 2. Kekse sameljite i pomiješajte s otopljenim maslacem.
- 3. Smjesu s keksima stavite na dno kalupa koji ste prvo namastili i obložili papirom za pečenje.
- Torta od roqueforta
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Pecite lješnjake oko 8 minuta tako da budu zlatnosmeđi te ih nasjeckajte na veće komade.
- 3. Pećnicu uključite na 130 °C. S pomoću miksera izmiksajte krem sir, kiselo vrhnje, jaja i šećer.
- 4. Prosijajte brašno i dodajte sol.
- 5. Sir roquefort razmrvite i s pomoću špatule umiješajte u smjesu.
- 1. Smjesu stavite u namašćeni kalup i pospite lješnjacima.
- 2. Tortu pecite oko 95 minuta i ostavite da se ohladi u kalupu.
- 3. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje 1 sat.
- Glazirano grožđe
- 1. Grožđe operite i očistite.
- 2. U lončiću zagrijte med i maslac.
- 3. Timijan operite, nakidajte listove i dodajte maslacu. Dodajte grožđe u smjesu s medom i promiješajte.
- 4. Dolijte malo bijelog vinskog octa i pustite da se kuha oko 3 minute na laganoj vatri.
- 5. Tortu ukrasite glaziranim grožđem i sirupom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca