Opis
Podloga
Maslac otopite. Kekse sameljite i pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu s keksima stavite na dno kalupa koji ste prvo namastili i obložili papirom za pečenje.
Torta od roqueforta
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite lješnjake oko 8 minuta tako da budu zlatnosmeđi te ih nasjeckajte na veće komade. Pećnicu uključite na 130 °C. S pomoću miksera izmiksajte krem sir, kiselo vrhnje, jaja i šećer. Prosijajte brašno i dodajte sol. Sir roquefort razmrvite i s pomoću špatule umiješajte u smjesu.
Smjesu stavite u namašćeni kalup i pospite lješnjacima. Tortu pecite oko 95 minuta i ostavite da se ohladi u kalupu. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje 1 sat.
Glazirano grožđe
Grožđe operite i očistite. U lončiću zagrijte med i maslac. Timijan operite, nakidajte listove i dodajte maslacu. Dodajte grožđe u smjesu s medom i promiješajte. Dolijte malo bijelog vinskog octa i pustite da se kuha oko 3 minute na laganoj vatri. Tortu ukrasite glaziranim grožđem i sirupom.
Sastojci
Podloga
- 100 g maslaca
- 250 g keksa
Torta od roqueforta
- 100 g lješnjaka
- 540 g krem sira
- 180 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 160 g šećera
- 30 g brašna
- prstohvat soli
- 150 g sira roquefort
Glazirano grožđe
- 225 g crnog grožđa
- pola stručka svježeg timijana
- 250 g meda
- 50 g maslaca
- malo bijelog vinskog octa
Dodatne potrepštine
- Mikser
- sjeckalica
- kalup s odvojivim dnom promjera 24 cm
- maslac za namašćivanje
- lim za pečenje