Opis
Na početku zagrijte pećnicu na 180°C te namastite kalup promjera 20 cm s odvojivim dnom. Zatim ga obložite papirom za pečenje. U mužaru zdrobite mahune kardamoma i izvadite sjemenke. Zatim zgnječite sjemenke da dobijete fini prah te dodajte u zdjelu zajedno s mljevenim bademima, palentom i praškom za pecivo.
U zdjeli umutite šećer i maslac dok ne dobijete svijetlu i laganu smjesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, te dobro mutite nakon svakog dodavanja. U smjesu istresite zdjelu sa suhim sastojcima i promiješajte špatulom da se sve dobro poveže. Dodajte dvije trećine narančine korice zajedno s ekstraktom vanilije i sve dobro promiješajte.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite da se peče u pećnici na srednjoj rešetki oko 40 minuta ili dok čačkalica kojom ćete probosti biskvit ne izađe suha. Izvadite iz pećnice i kalupa te pustite da se ohladi na žičanoj rešetki.
Pripremite sirup tako da u mali lonac stavite sve sastojke na srednju temperaturu i pustite da lagano uzavre. Drvenom čačkalicom izbodite biskvit dok se hladi i prelijte ga s pola sirupa, malo pomalo, dok ga biskvit ne upije.
Pospite pistacijama, poškropite preostalim sirupom te pospite preostalom narančinom koricom za dekoraciju. Poslužite u kriškama s malo crème fraîchea.
Sastojci
Biskvit
- maslac
- za namastiti
- 8 zelenih mahuna kardamoma
- 225 g mljevenih badema
- 100 g palente
- 1 vrhom puna žličica praška za pecivo
- 225 g šećera u prahu
- 225 g maslaca
- omekšanog
- 3 velika jaja
- naribana korica 3 velike naranče
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 50 g pistacija
- grubo nasjeckanih
- crème fraîche
- za posluživanje
Sirup
- sok 2 velike naranče
- 3 velike žlice meda
- 2 žličice ružine vodice