Torta od palente s narančom i sirupom od meda i ružine vodice

Sastojci

  • Biskvit
  • maslac za namastiti
  • 8 zelenih mahuna kardamoma
  • 225 g mljevenih badema
  • 100 g palente
  • 1 vrhom puna žličica praška za pecivo
  • 225 g šećera u prahu
  • 225 g maslaca omekšanog
  • 3 velika jaja
  • naribana korica 3 velike naranče
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g pistacija grubo nasjeckanih
  • crème fraîche za posluživanje
  • Sirup
  • sok 2 velike naranče
  • 3 velike žlice meda
  • 2 žličice ružine vodice

Priprema

  • 1. Na početku zagrijte pećnicu na 180°C te namastite kalup promjera 20 cm s odvojivim dnom. Zatim ga obložite papirom za pečenje. U mužaru zdrobite mahune kardamoma i izvadite sjemenke. Zatim zgnječite sjemenke da dobijete fini prah te dodajte u zdjelu zajedno s mljevenim bademima, palentom i praškom za pecivo.
  • 2. U zdjeli umutite šećer i maslac dok ne dobijete svijetlu i laganu smjesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, te dobro mutite nakon svakog dodavanja. U smjesu istresite zdjelu sa suhim sastojcima i promiješajte špatulom da se sve dobro poveže. Dodajte dvije trećine narančine korice zajedno s ekstraktom vanilije i sve dobro promiješajte.
  • 3. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite da se peče u pećnici na srednjoj rešetki oko 40 minuta ili dok čačkalica kojom ćete probosti biskvit ne izađe suha. Izvadite iz pećnice i kalupa te pustite da se ohladi na žičanoj rešetki.
  • 4. Pripremite sirup tako da u mali lonac stavite sve sastojke na srednju temperaturu i pustite da lagano uzavre. Drvenom čačkalicom izbodite biskvit dok se hladi i prelijte ga s pola sirupa, malo pomalo, dok ga biskvit ne upije.
  • 5. Pospite pistacijama, poškropite preostalim sirupom te pospite preostalom narančinom koricom za dekoraciju. Poslužite u kriškama s malo crème fraîchea.

Povezani recepti

Vidi sve