Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa. Nema omiljeno jelo, no kaže kako nema do kuhinje uz koju je odrastao - bugarske.  

Sastojci

  • Za čokoladne palačinke
  • 170 g maslaca od kravljeg mlijeka
  • 60 g vode
  • 230 g crne čokolade
  • 625 g svježeg mlijeka
  • 175 g bijelog brašna
  • 70 g šećera
  • 5 g instant kave
  • 330 g jaja (6 jaja)
  • 1 prstohvat soli
  • maslac za mašćenje tave
  • 170 g maslaca od kravljeg mlijeka
  • Za kremu
  • 400 ml tekućeg vrhnja
  • 40-50 kom. listića svježe mente
  • 250 g maslaca
  • 800 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • Za glazuru
  • 130 g crne čokolade
  • 130 ml tekućeg vrhnja

Priprema

  • 1. Za čokoladne palačinke stavite vodu da zakipi zajedno s maslacem. Kad se maslac sasvim rastopi i kad dobijete ujednačenu smjesu, maknite posudu sa štednjaka i dodajte natrganu čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
  • 2. Istucite žičanom miješalicom jaja, mlijeko, šećer, sol i kavu. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ulijte čokoladu i miješajte, tako ćete dobiti glatko tijesto.
  • 3. Ostavite da smjesa odstoji jednu noć u hladnjaku. Procijedite je i ispržite od nje 20-22 palačinke tako da svaki put namažete tavu maslacem. Promjer tave treba biti jednak promjeru kalupa za tortu. Kako se gotove palačinke ne bi slijepile, stavljajte između njih komad papira za pečenje.  
  • 4. Za kremu namočite listiće mente u vrhnje. Zagrijte na vatri, a zatim ih odstranite, pokrijte posudu folijom za očuvanje svježine i ostavite malo da se ohladi. Miksajte smjesu te stavite posudu u hladnjak na jednu noć. Idući dan to procijedite i istucite.
  • 5. Istucite maslac od kravljeg mlijeka mikserom dok ne pobijeli. Dodajte kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Pomoću silikonske lopatice promiješajte vrhnje i smjesu s maslacem jer ćete tako dobiti pjenušavu kremu. (Kako bi bila ravnomjerno raspoređena po palačinkama, možete je podijeliti i prebrojati kolika vam količina treba da namažete svaku od njih – oko 50 g).  
  • 6. Na dno kalupa za torte (promjera jednakog palačinkama) stavite prvu palačinku. Namažite je dijelom kreme i odozgo stavite sljedeću palačinku. Nastavite tako dokle imate palačinki i kreme. Namažite posljednju palačinku kremom. Pokrijte je folijom za čuvanje svježine te stavite tortu u hladnjak na 12 sati.
  • 7. Za glazuru zagrijte vrhnje i zalijte natrganu čokoladu u posudi, postojano miješajte kako biste dobili glatku smjesu (ganache). Ostavite da se ohladi do 30 stupnjeva, a zatim zalite tortu glazurom. Ukrasite sitno nasjeckanom mentom.

Povezani recepti

Vidi sve