Torta od naranče i čokolade

PRIPREMA:

Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. Obložite papirom za pečenje okrugli kalup promjera 23 cm s odvojivim dnom te lagano premažite uljem dno i stranice.

Kako biste napravili biskvit, umutite zajedno jaje, šećer i sol dok ne dobijete svijetlu smjesu koja će se utrostručiti u volumenu.  Zatim dodajte pola maslaca, tucite dok se ne poveže, potom prosijte malo mješavine brašna i kakaa. Tucite dok se sve ne poveže, ponovite to isto s preostalim maslacem i mješavinom od brašna i kakaa te ponovno tucite.

Prelijte u pripremljeni kalup i pecite u vrućoj pećnici na srednjoj razini 20 minuta, dok se ne digne i postane elastično na dodir. Lako će se odvojiti od ruba. Prevrnite biskvit tako da je sada širi rub gore.

Topli biskvit poprskajte konjakom i stavite u hladnjak dok radite kremu.

Za mousse od čokolade i naranče u vatrostalnoj zdjeli zagrijte čokoladu zajedno s vrhnjem i koricom naranče. Kada se otopi, odložite sa strane.

S pomoću električnog miksera u zdjeli umutite žumanjke i polovinu šećera dok ne zadrži oblik osmice. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke i preostali šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg.

Miješajte žumanjke, naribanu narančinu koricu i otopljenu smjesu s čokoladom dok se sve ne poveže. Zatim s pomoću gumene špatule umiješajte bjelanjke, pazeći da nema zračnih mjehurića.

Stranice kalupa ponovno premažite s malo ulja prije nego što izlijete mousse od čokolade na biskvit u kalupu.

Stavite u hladnjak da se hladi najmanje 4 sata – idealno preko noći.

Nakon što se torta stisnula u hladnjaku, pospite je kakaom u prahu i poslužite. 

Sastojci

  • Za biskvit2 jaja 70 g finog šećera 20 g kakaa u prahu 25 g običnog brašna 10 g maslaca na sobnoj temperaturi prstohvat soli 5 žlica konjaka Grand MarnierZa mousse od čokolade i naranče450 g čokolade s 70% kakaa 250 ml gušćeg vrhnja 4 jaja srednje veličine 2 bjelanjka srednje veličine 100 g finog šećera korica 5 velikih naranči prstohvat soli kakao za posipanje na kraju

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve