Opis
PRIPREMA:
Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. Obložite papirom za pečenje okrugli kalup promjera 23 cm s odvojivim dnom te lagano premažite uljem dno i stranice.
Kako biste napravili biskvit, umutite zajedno jaje, šećer i sol dok ne dobijete svijetlu smjesu koja će se utrostručiti u volumenu. Zatim dodajte pola maslaca, tucite dok se ne poveže, potom prosijte malo mješavine brašna i kakaa. Tucite dok se sve ne poveže, ponovite to isto s preostalim maslacem i mješavinom od brašna i kakaa te ponovno tucite.
Prelijte u pripremljeni kalup i pecite u vrućoj pećnici na srednjoj razini 20 minuta, dok se ne digne i postane elastično na dodir. Lako će se odvojiti od ruba. Prevrnite biskvit tako da je sada širi rub gore.
Topli biskvit poprskajte konjakom i stavite u hladnjak dok radite kremu.
Za mousse od čokolade i naranče u vatrostalnoj zdjeli zagrijte čokoladu zajedno s vrhnjem i koricom naranče. Kada se otopi, odložite sa strane.
S pomoću električnog miksera u zdjeli umutite žumanjke i polovinu šećera dok ne zadrži oblik osmice. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke i preostali šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Miješajte žumanjke, naribanu narančinu koricu i otopljenu smjesu s čokoladom dok se sve ne poveže. Zatim s pomoću gumene špatule umiješajte bjelanjke, pazeći da nema zračnih mjehurića.
Stranice kalupa ponovno premažite s malo ulja prije nego što izlijete mousse od čokolade na biskvit u kalupu.
Stavite u hladnjak da se hladi najmanje 4 sata – idealno preko noći.
Nakon što se torta stisnula u hladnjaku, pospite je kakaom u prahu i poslužite.
Sastojci
Za biskvit
- 2 jaja
- 70 g finog šećera
- 20 g kakaa u prahu
- 25 g običnog brašna
- 10 g maslaca
- na sobnoj temperaturi
- prstohvat soli
- 5 žlica konjaka Grand Marnier
Za mousse od čokolade i naranče
- 450 g čokolade s 70% kakaa
- 250 ml gušćeg vrhnja
- 4 jaja srednje veličine
- 2 bjelanjka srednje veličine
- 100 g finog šećera
- korica 5 velikih naranči
- prstohvat soli
- kakao za posipanje na kraju