Torta od naranče i badema prelivena sirupom

Torta od naranče i badema prelivena sirupom

Opis

Priprema:

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 160 °C/140 °C s ventilatorom. Maslacem premažite strane kalupa za torte promjera 20 cm i dno obložite okruglim papirom za pečenje.

2. U veliku posudu stavite maslac, šećer i narančinu koricu i tucite zajedno dok ne dobijete mekanu i kremastu smjesu. Dodajte polovicu mljevenih badema i nastavite miješati. Zatim dodajte jaja, malo po malo, pazeći da ih dobro umiješate.

3. U smjesu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol i dodajte ostatak badema i sve zajedno umiješajte dok se ne poveže. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup, raširite ga i odozgo poravnajte špatulom.

4. Pecite 45 do 50 minuta ili dok čačkalica kojom ste probili tijesto ne izađe tek neznatno vlažna.

5. Za sirup: dok se biskvit peče, pripremite sirup. U lonac stavite narančin sok i šećer. Miješajte dok se ne poveže i pustite da uzavre. Pustite da ključa 1 minutu. Zatim uklonite s vatre i ostavite sa strane.

6. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite da odleži u kalupu 5 minuta. S pomoću nožića odvojite biskvit od rubova kalupa, oprezno ga izvadite i prebacite na pladanj za posluživanje.

7. Biskvit odmah prelijte vrućim sirupom – ako se sirup u međuvremenu ohladio, ponovno ga zagrijte. Pustite da se u potpunosti ohladi dok upija sirup.

8. Za glazuru: u vatrostalnu posudu stavite maslac zajedno s čokoladom i likerom od naranče ili narančinim sokom te stavite iznad lonca s vodom koja vrije.

9. Pustite da se otopi, uz povremeno miješanje. Zatim glazurom prelijte biskvit. Ovo je mokra glazura pa se ne brinite ako bude kapala po bočnim stranama torte. Pustite da se glazura slegne i, ako želite, ukrasite komadićima ušećerene narančine korice.

Sastojci

  • 200 g maslaca
  • omekšanog
  • plus dodatno za mašćenje
  • 300 g finog šećera
  • 2 naranče
  • naribana korica
  • 200 g mljevenih badema
  • 4 jaja
  • umućena
  • 100 g običnog brašna
  • prosijanog
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za sirup

  • 2 naranče
  • sok
  • 100 g finog šećera

Za glazuru

  • 75 g maslaca
  • omekšanog
  • 100 g tamne čokolade
  • u kapljicama ili razlomljena na komadiće
  • 1 velika žlica likera od naranče ili narančina soka

Povezani recepti