Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 3 jajeta
  • 120 g rapadura šećera
  • 250 g mascarponea
  • sitno ribana korica i sok 2 limuna
  • 1 žličica paste ili ekstrakta od vanilije ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
  • 200 gr 00 ili običnog brašna, prosijanog
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 16 gr praška za pecivo
  • 4 jabuke, 2 narezane na kockice, a 2 tanko narezane na kriškice
  • mali prstohvat soli
  • korica I sok 1/12 limuna
  • nekoliko žlica džema od marelica za glazuru torte

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C). Zamastite ili pobrašnajte (ili podložite papirom za pečenje) lim promjera 20 cm.
  • 2. Narežite dvije jabuke na tanke kriškice, a ostalo nasjeckajte (ja ostavim koru za dodatnu hranjivost). Stavite ih u zdjelu hladne vode pomiješane sa sokom 1 limuna.
  • 3. Istucite jaja i šećer dok ne postanu blijedi i pjenasti.
  • 4. Dodajte mascarpone i miješajte dok ne postane meko i kremasto, a zatim dodajte koricu limuna i sok jednog limuna i vaniliju. Tucite kako bi se proželo i postalo glatko. odajte brašno, prašak za pecivo, cimet i lagano ih pripojite. Dodajte narezane jabuke i dobro promiješajte.
  • 5. U čistoj, suhoj zdjeli istucite bjelanjke i prstohvat soli dok se ne počnu oblikovati krijeste.
  • 6. Ulijte tijesto u lim I rasporedite kriške jabuke po vrhu u krug. Pecite 50-55 minuta ili dok štapić koji umetnete u sredinu torte ne izađe van čist. Izvadite iz pećnice premažite odozgo džemom od marelica. Ostavite da se hladi u limu 20 minuta, a onda je lagano izvadite i ostavite da se sasvim ohladi na rešetki.

Povezani recepti

Vidi sve