Torta od limuna, ružmarina i palente

Priprema:

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 170 °C/150 °C s ventilacijom. Bočne strane kalupa za torte promjera 25 cm premažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje.

2. U zdjeli zajedno pomiješajte palentu i prašak za pecivo. U zasebnoj zdjeli ili u stajaćem električnom mikseru mutite maslac dok ne postane mekan. Zatim dodajte šećer i tucite dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Umiješajte mljevene bademe.

3. U maloj zdjeli nekoliko sekundi umutite jaja ili dok se ne povežu. Zatim ih postupno dodajte u kremastu smjesu s maslacem, uz stalno miješanje.

Dodajte naribanu limunovu koricu i sjeckani ružmarin. Nježno pomiješajte palentu i prašak za pecivo da se povežu.

5. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i pecite u pećnici na najnižoj rešetci između 1 sata i 15 minuta i 1 sata i 25 minuta ili dok čačkalica kojom ste probili sredinu torte ne izađe suha. Torta će se ispeći do duboke zlatnosmeđe boje i može malo potonuti u sredini. Dok se biskvit peče, pripremite sirup.

6. Za sirup: stavite sve sastojke u lonac zajedno s 50 ml vode. Stavite lonac na štednjak i pustite da proključa. Miješajte da se šećer otopi. Neka vrije 3 do 4 minute dok se lagano ne zgusne. Potom uklonite s vatre i uklonite grančice ružmarina.

7. Kada je torta pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da odstoji u kalupu 10 minuta. S pomoću nožića odvojite biskvit od rubova kalupa, oprezno ga izvadite i prebacite na pladanj za posluživanje.

8. Ponovno zagrijte sirup i njime prelijte biskvit. Zatim pustite da se torta u potpunosti ohladi prije posluživanja.

Sastojci

  • 225 g fine palente 1 čajna žličica praška za pecivo bez glutena 450 g maslaca omekšanog plus dodatno za mašćenje 450 g finog šećera 450 g mljevenih badema 6 kom. jaja 2 limuna samo fino ribana korica 3 čajne žličice sjeckanog ružmarina plus grančice za dekoracijuZa sirup2 limuna samo sok 2 grančice ružmarina 100 g finog šećera

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve