Torta od limuna i borovnica

Francisco Moreira portugalski je chef koji je radio u raznim luksuznim hotelima i restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Trenutno predaje umjetnost čokolade na prestižnoj Akademiji za čokoladu u Belgiji. 

 

 

Sastojci

  • 3 jajeta veličine L
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli
  • 90 g vrhnja s 35% masnoće
  • 1 naribana korica limuna
  • 175 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 60 g otopljenog maslaca bez soli
  • 30 g tamnog ruma
  • 125 g svježih kupina
  • 120 g limunskog soka
  • 4 listića natopljene želatine
  • 90 g šećera
  • 25 ml vode
  • 2 bjelanjka
  • 250 g vrhnja, 35% masnoće
  • 70 g svježih borovnica (za ukras)
  • šećer u prahu (količina po želji)

Priprema

  • U mikseru istucite 3 jaja, 200 g šećera i prstohvat soli. Dodajte naribanu koricu limuna i 90 g vrhnja. Dodajte 175 g prosijanog brašna i 12 g praška za pecivo.
  • Uzmite malo smjese i promiješajte s 60 g maslaca. Vratite u posudu. Ulijte 30 g ruma.
  • Rasporedite smjesu u kalup veličine 24 cm s odvojivim rubom. Pošpricajte dno uljem u spreju. Na vrh stavite 125 g borovnica i stavite u pećnicu na 170°. Pecite 25 minuta.
  • Upalite vatru i u posudu ulijte 60 g limunskog soka. Dodajte 4 listića želatine, prethodno natopljene u vodi i ledu. Dobro promiješajte i ponovno dodajte 60 g limunskog soka.
  • U posudi zagrijte 25 ml vode i 90 g šećera. Istucite 2 bjelanjka u mikseru. Kad se voda zagrije na 123°, izlijte je u posudu s bjelanjcima i neprestano miješajte u mikseru.
  • Izvadite dobivenu meringu iz miksera i dodajte 120 g limunskog soka. Dodajte 250 g tučenog vrhnja.
  • Dobiveni limunski mousse rasporedite po ohlađenoj torti. Stavite u hladnjak na najmanje jedan sat.
  • Izvadite kolač iz kalupa i ukrasite borovnicama i šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve