Torta od kokosa i jagoda
Recept iz: Lora i Stoyan

Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- Za piškotu
- 240 ml mlijeka
- 125 g maslaca
- 125 g brašna
- 5 jaja
- 80 g sjeckanog kokosa
- 1 žlica šećera (+ dodatno za posipanje)
- 1 žličica soli
- Za kremasti preljev
- 400 g krem sira
- 150 ml tekućeg vrhnja
- 1 vrećica želatine
- 1 vanilija
- 30 ml bijelog ruma s kokosom “Malibu”
- 100 g šećera za glazuru
- Za jagode
- 500 jagoda
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 120 g šećera
- Za meringue
- 3 bjelanjka
- 1 žličica soli
- 1 vanilija
- 150 g šećera
Priprema
- 1. Za piškotu, pomiješati mlijeko, šećer, sol i maslac u zdjeli.
- Kada smjesa zakuha, dodati brašno i sjeckani kokos te miješati dok se smjesa ne pretvori u tijesto koje se odvaja od ruba posude. Ostaviti da se ohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje miješajući električnim mikserom.
- 2. Zagrijati pećnicu na 200 ºC (na vrući zrak). Obložiti dva lima za tortu (promjera 23 cm) papirom za pečenje. Uliti tijesto u lim i peći 15 do 20 minuta. Ostaviti ispečene piškote da se ohlade.
- 3. Narezati jagode na polovice ili četvrtine, staviti ih u zdjelu, dodati šećer i kuhati 10 minuta. Pomiješati kukuruzni škrob s 50 ml hladne vode i uliti ga u jagode. Miješati i kuhati na vatri još 5 minuta. Preliti džem u posudu, prekriti ga plastičnom folijom i ostaviti sa strane da se ohladi.
- 4. Za krem preljev, umutiti krem sir s vanilijom, kokosovim rumom i šećerom za glazuru. Staviti želatinu u 30 ml vode i kad naraste, zagrijati ga u posudi na kuhanje za pari. Polako je ukuhati s malo vrhnja, a zatim dodati preostalo vrhnje. Promiješati. Umutiti vrhnje pjenasto i pomiješati ga s preostalim vrhnjem.
- 5. U kalup za tortu, staviti piškotu, vrhnje, jagode, vrhnje i piškotu. Staviti tortu u hladnjak na 3 sata.
- 6. Za meringue, od šećera i 100 ml vode napraviti sirup. Električnim mikserom pjenasto umutiti bjelanjke i sol. Postupno dodavati šećerni sirup. Nastaviti s mućenjem dok se ne oblikuje pjena.
- 7. Izvaditi tortu iz kalupa i premazati je meringueom. Žlicom napraviti valovite dekoracije. Na kraju karamelizirati meringue plinskim plamenikom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče