Torta od kokosa i jagoda

Torta od kokosa i jagoda
Povezane emisije:Dobar tekUključite se: Ponedjeljak 21 Listopad u 11:30 | Ponedjeljak 21 Listopad u 16:30

Opis

Priprema:

1. Za piškotu, pomiješati mlijeko, šećer, sol i maslac u zdjeli.

Kada smjesa zakuha, dodati brašno i sjeckani kokos te miješati dok se smjesa ne pretvori u tijesto koje se odvaja od ruba posude. Ostaviti da se ohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje miješajući električnim mikserom.

2. Zagrijati pećnicu na 200 ºC (na vrući zrak). Obložiti dva lima za tortu (promjera 23 cm) papirom za pečenje. Uliti tijesto u lim i peći 15 do 20 minuta. Ostaviti ispečene piškote da se ohlade.

3. Narezati jagode na polovice ili četvrtine, staviti ih u zdjelu, dodati šećer i kuhati 10 minuta. Pomiješati kukuruzni škrob s 50 ml hladne vode i uliti ga u jagode. Miješati i kuhati na vatri još 5 minuta. Preliti džem u posudu, prekriti ga plastičnom folijom i ostaviti sa strane da se ohladi.

4. Za krem preljev, umutiti krem sir s vanilijom, kokosovim rumom i šećerom za glazuru. Staviti želatinu u 30 ml vode i kad naraste, zagrijati ga u posudi na kuhanje za pari. Polako je ukuhati s malo vrhnja, a zatim dodati preostalo vrhnje. Promiješati. Umutiti vrhnje pjenasto i pomiješati ga s preostalim vrhnjem.

5. U kalup za tortu, staviti piškotu, vrhnje, jagode, vrhnje i piškotu. Staviti tortu u hladnjak na 3 sata.

6. Za meringue, od šećera i 100 ml vode napraviti sirup. Električnim mikserom pjenasto umutiti bjelanjke i sol. Postupno dodavati šećerni sirup. Nastaviti s mućenjem dok se ne oblikuje pjena.

7. Izvaditi tortu iz kalupa i premazati je meringueom. Žlicom napraviti valovite dekoracije. Na kraju karamelizirati meringue plinskim plamenikom. 

Sastojci

Za piškotu

  • 240 ml mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 125 g brašna
  • 5 jaja
  • 80 g sjeckanog kokosa
  • 1 žlica šećera (+ dodatno za posipanje)
  • 1 žličica soli

Za kremasti preljev

  • 400 g krem sira
  • 150 ml tekućeg vrhnja
  • 1 vrećica želatine
  • 1 vanilija
  • 30 ml bijelog ruma s kokosom “Malibu”
  • 100 g šećera za glazuru

Za jagode

  • 500 jagoda
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 120 g šećera

Za meringue

  • 3 bjelanjka
  • 1 žličica soli
  • 1 vanilija
  • 150 g šećera

Povezani recepti