Torta od kokosa i jagoda

Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.

Sastojci

  • Za piškotu
  • 240 ml mlijeka
  • 125 g maslaca
  • 125 g brašna
  • 5 jaja
  • 80 g sjeckanog kokosa
  • 1 žlica šećera (+ dodatno za posipanje)
  • 1 žličica soli
  • Za kremasti preljev
  • 400 g krem sira
  • 150 ml tekućeg vrhnja
  • 1 vrećica želatine
  • 1 vanilija
  • 30 ml bijelog ruma s kokosom “Malibu”
  • 100 g šećera za glazuru
  • Za jagode
  • 500 jagoda
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 120 g šećera
  • Za meringue
  • 3 bjelanjka
  • 1 žličica soli
  • 1 vanilija
  • 150 g šećera

Priprema

  • 1. Za piškotu, pomiješati mlijeko, šećer, sol i maslac u zdjeli.
  • Kada smjesa zakuha, dodati brašno i sjeckani kokos te miješati dok se smjesa ne pretvori u tijesto koje se odvaja od ruba posude. Ostaviti da se ohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje miješajući električnim mikserom.
  • 2. Zagrijati pećnicu na 200 ºC (na vrući zrak). Obložiti dva lima za tortu (promjera 23 cm) papirom za pečenje. Uliti tijesto u lim i peći 15 do 20 minuta. Ostaviti ispečene piškote da se ohlade.
  • 3. Narezati jagode na polovice ili četvrtine, staviti ih u zdjelu, dodati šećer i kuhati 10 minuta. Pomiješati kukuruzni škrob s 50 ml hladne vode i uliti ga u jagode. Miješati i kuhati na vatri još 5 minuta. Preliti džem u posudu, prekriti ga plastičnom folijom i ostaviti sa strane da se ohladi.
  • 4. Za krem preljev, umutiti krem sir s vanilijom, kokosovim rumom i šećerom za glazuru. Staviti želatinu u 30 ml vode i kad naraste, zagrijati ga u posudi na kuhanje za pari. Polako je ukuhati s malo vrhnja, a zatim dodati preostalo vrhnje. Promiješati. Umutiti vrhnje pjenasto i pomiješati ga s preostalim vrhnjem.
  • 5. U kalup za tortu, staviti piškotu, vrhnje, jagode, vrhnje i piškotu. Staviti tortu u hladnjak na 3 sata.
  • 6. Za meringue, od šećera i 100 ml vode napraviti sirup. Električnim mikserom pjenasto umutiti bjelanjke i sol. Postupno dodavati šećerni sirup. Nastaviti s mućenjem dok se ne oblikuje pjena.
  • 7. Izvaditi tortu iz kalupa i premazati je meringueom. Žlicom napraviti valovite dekoracije. Na kraju karamelizirati meringue plinskim plamenikom.

Povezani recepti

Vidi sve