Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 120 g visokokvalitetne mliječne čokolade, koverture s 33 % kakaovog maslaca
  • 210 g maslaca od kikirikija s komadićima kikirikija
  • 40 g ekspandirane riže, blago zdrobljene
  • 30 g kandirane naranče, sitno nasjeckane
  • 280 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 50 ml vode
  • 50 g kristalnog šećera
  • 50 g glukoznog sirupa
  • 260 g visokokvalitetne tamne čokolade, koverture s 54 % kakaovog maslaca
  • 8 listića želatine
  • 336 ml slatkog vrhnja, 35 % mliječne masti
  • 100 ml vode
  • 505 g kristalnog šećera
  • 170 g nizozemskog kakaa u prahu, prosijanog
  • 100 g glukoznog sirupa
  • prstohvat soli
  • 30 g nizozemskog kakaa u prahu

Priprema

  • 1. Izrežite traku kartona dugačku 750 mm i široku 50 mm.
  • 2. Karton uvijte u obruč promjera 200 mm i pričvrstite ljepljivom trakom.
  • 3. Unutrašnjost kartonskog kalupa poprskajte biljnim uljem u spreju.
  • 4. Papir za pečenje izrežite u traku duljine 220 mm i širine 50 mm. Unutarnji dio kartonskog kalupa obložite papirom za pečenje.
  • 5. Pripremljeni kalup postavite na lim obložen papirom za pečenje i odložite dok vam ne zatreba.
  • 6. Čokoladnu koverturu za temperiranje stavite u plastičnu posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte u intervalima od 30 sekundi. Između svakog je zagrijavanja promiješajte. Kada u mikrovalnoj pećnici otopite polovicu čokolade u posudi, snažnim miješanjem otopite preostalu čokoladu.
  • 7. Dodajte maslac od kikirikija i miješanjem ga sjedinite s čokoladom.
  • 8. Dodajte blago zdrobljenu ekspandiranu rižu i nasjeckanu kandiranu naranču. Miješanjem ih posve obložite čokoladom.
  • 9. Hrskavu smjesu premjestite u pripremljen kalup, 10 mm od ruba. Smjesu poravnajte laganim pritiskanjem stražnjom stranom žlice.
  • 10. U posudi samostojećeg miksera metlicom blago istucite slatko vrhnje. Mora dobiti na volumenu, ali ne smije postati čvrsto. Odložite ga u hladnjak dok vam ne zatreba.
  • 11. Tamnu čokoladu zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici dok ne otopite polovicu čokolade u posudi.
  • 12. Vodu, šećer i glukozu zakuhajte u loncu da potpuno otopite šećer.
  • 13. Zakuhanim sirupom prelijte djelomično otopljenu čokoladu i sjedinite ih miješanjem. Pustite da se čokolada ohladi malo iznad tjelesne temperature.
  • 14. U čokoladnu smjesu prvo umiješajte manju količinu, pa kad ih sjedinite i ostatak blago tučenog vrhnja.
  • 15. Čokoladnu pjenu prelijte preko hrskave podloge. Slastičarskom lopaticom zagladite vrh.
  • 16. Tortu preko noći ostavite u zamrzivaču.
  • 17. Listiće želatine namočite u zdjelici hladne vode.
  • 18. U loncu zakuhajte vrhnje, vodu, šećer i sol.
  • 19. Dodajte im prosijani kakao u prahu i glukozni sirup, pa ih sjedinite miješanjem.
  • 20. Pustite da zavru, pa ih sklonite sa štednjaka i premjestite u vrč ili zdjelu.
  • 21. Iz prethodno namočene želatine ocijedite višak vode, pa je dodajte u glazuru.
  • 22. Štapnim mikserom emulgirajte glazuru.
  • 23. Glazuru pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu glazure i ostavite da se ohladi na između 30-31 ˚C.
  • 24. Kad se glazura ohladi na između 30-31 ˚C, ponovno je emulgirajte štapnim mikserom.
  • 25. Uklonite karton koji obavija smrznutu tortu.
  • 26. Pleh s višim stranicama obložite papirom za pečenje, pa na njega s dnom prema gore preokrenite zdjelu. Na zdjelu stavite smrznutu tortu i prelijte je glazurom.
  • 27. Čim je prelijete, po površini torte smjesta prosijajte kakao u prahu.
  • 28. Kad glazura prestane kapati, oštrim nožem odrežite višak glazure oko dna torte.
  • 29. Tortu premjestite na pladanj za posluživanje, a prije posluživanja najmanje 4 sata hladite u hladnjaku.

Povezani recepti

Vidi sve