Torta od banane i meda sa sladoledom od vanilije
U posudi miješajte brašno, maslac i obje vrste šećera, dodajte jaja i mlijeko i umutite mikserom da dobijete meko tijesto. Narežite na kolutiće četiri banane i dodajte u biskvit. U pećnici će banane omekšati i dati biskvitu sočnost i slatkoću.
Kad je tijesto spremno, odaberite posudu za pečenje torti s pomičnim dnom, obložite je papirom za pečenje i nanesite na dno debeli sloj meda. To će biti karamel kao najgornji sloj torte. Izrežite preostale banane na kolutiće i pobacajte ih u med, tako da pečena torta još ljepše izgleda. Ulijte sada biskvitno tijesto i stavite tortu u pećnicu zagrijanu na 160 ºC te pecite tortu 40 minuta.

Dok se torta peče, pripremite kremu koju ćete poslužiti uz nju i koja se izvrsno slaže s ovom tortom. Zagrijte mlijeko u loncu i dodajte u mlijeko žumanjke i šećer. Sastružite mahunu vanilije pa dodajte u mlijeko i unutrašnjost i mahunu. Dobro sve promiješajte i nastavite miješati dok mlijeko ne zavre i krema se ne počne zgušnjavati. Čim se krema počne zgušnjavati, ugasite vatru i podijelite kuhanu kremu u zdjelice. Kad se ohladi, premjestite zdjelice u hladnjak da se krema stisne.

Hladna krema od vanilije izvrsno se slaže s ovom tortom od banane i meda. Svakako kušajte ovu slasticu!

Sastojci

  • Torta 5 banana Madeira 120 g brašna 60 g omekšalog maslaca 50 g šećera 75 g smeđeg šećera 1 jaje 160 ml mlijeka medSladoled od vanilije0.25 l mlijeka 2 žumanjka 1-2 šalice šećera 1 mahuna vanilije

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve