Torta na dva načina

Torta na dva načina

Opis

Priprema

Za nadjev od špinata:

1. Stavite špinat u veliku zdjelu ili u dvije ako ne stane sve u jednu. Ulijte maslinovo ulje i sve pomiješajte rukama tako da je svaki list premazan i sjajan. Dodajte naribani parmezan i krušne mrvice, ponovno sve pomiješajte rukama da se svaki listić lagano obloži. Začinite solju, paprom i trunkom ribanog muškatnog oraščića te još jedanput sve pomiješajte.

 

Za nadjev od krumpira:

1. Stavite veliki lonac vode na jaki plamen da prokuha. Dodajte krumpire i kuhajte oko 30 minuta ili dok krumpir nije skuhan. Ocijedite i ostavite nekoliko minuta u cjedilu da tekućina ispari pa vratite u lonac. Gnječite krumpir dok ne postane glatka masa. Važno je da je dobro zgnječen kako ne bi ostale grudice.

2. Dodajte vrhnje za kuhanje, maslac i muškatni oraščić. Pomiješajte sve sastojke da se povežu i postanu kremasti. Tada brzo umiješajte 1 jaje i 1 žumanjak kako se ne bi skuhali u vrućem krumpiru i potom umiješajte naribani parmezan.

3. Stavite veliku posudu za umake na srednje jak plamen i dodajte nasjeckanu pancetu. Pecite dok panceta ne dobije laganu boju. Zatim dodajte poriluk, ružmarin i manji komad maslaca te pirjajte još 5 minuta na najslabijem plamenu ili dok ne omekša i postane slatkast.

4. Dodajte smjesu od pancete u pire od krumpira, kušajte i dobro začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te miješajte dok se svi sastojci dobro ne povežu.

 

Kako napraviti tijesto

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C / stupanj 6 za plinske pećnice. Stavite brašno, maslinovo ulje i prstohvat soli u zdjelu ili samostojeću posudu od miksera. Polako dodajte toplu vodu u brašno i miješajte na niskoj do srednjoj brzini dok se ne počne stvarati pasta. Kada dobijete strukturu tijesta, istresite na radnu površinu i mijesite tijesto dok se ne poveže i postane glatko. Ovo se tijesto ne mora odmarati, no pokrijte ga prozirnom folijom dok ne budete spremni razvaljati ga.

2. Koristite li se aparatom za izradu tjestenine, količinu tijesta veličine teniske loptice spljoštite prstima (neka ostatak tijesta ostane prekriven prozirnom folijom kako se ne bi osušilo i dobilo koricu), provucite ga kroz aparat namješten na najveći razmak između valjaka. Preklopite na tri dijela i ponovite postupak tri puta. Kada dobijete nepravilan četvrtast oblik, protiskujte ga kroz aparat smanjujući svaki put razmak među valjcima, sve do predzadnjeg, najtanjeg stupnja. Tjestenina može biti veoma ljepljiva, stoga je s obje strane malo pobrašnite prije nego što je provučete kroz valjke.

3. Na kraju biste trebali dobiti široki list tjestenine. Tijesto možete razvaljati i ručno koristeći se valjkom za tijesto, no trebat ćete se dobro potruditi kako biste dobili dovoljno tanke listove tjestenine (debljine oko 3 igraće karte).

 

Slaganje pite

1. Lagano namastite lim za pečenje dimenzija 35 x 25 cm (idealan bi bio s malo uzdignutim rubom) maslinovim uljem. Cijelo dno i stranice lima prekrijte trakama tjestenine tako što ćete duge trake slagati jednu do druge u posudi. Svaki list bi se trebao preklapati oko 2,5 cm (tako ulje ili sokovi neće curiti), a najmanje 7,5 cm tjestenine neka visi preko rubova – time ćemo pokriti pitu po vrhu.

2. Kada rasporedite razvaljanu tjesteninu po limu i rubovima, napunite nadjevom (bilo od špinata ili od krumpira). Možda će vam se učiniti da nadjeva od špinata ima previše, no u pečenju će se on višestruko stanjiti.

3. Naposljetku preklopite višak tjestenine na pitu i napravite rub širok 5 cm. Ako želite, možete prekriti cijelu pitu od špinata tako što ćete napraviti hrskavi pokrivač od tjestenine, no u tom slučaju ostacima tjestenine dobro zakrpajte sve rupice pazeći pritom da tijesto ipak ne bude predebelo.

4. Za nadjev od krumpira ipak samo ostavite rub širok 5 cm, a nadjev od krumpira išarajte po vrhu kako biste dobili uzorak. Zatim premažite izmućenim žumanjkom te pospite malo nauljenim listićima ružmarina.

5. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta ili dok tjestenina ne dobije zlaćanu boju, postane hrskava i sasvim pečena. Ostavite kratko da se ohladi te poslužite uz šaku nasjeckanih minirajčica.

 

Savjeti kuhara

Ove pite veoma su ukusne kad se jedu vruće. Preporučujemo da ih nakon pečenja ostavite 10-20 minuta da se ohlade (osobito pitu s krumpirom) kako ne bi izgubile oblik kada ih narežete.

Međutim, jedu ih i hladne i upravo su zato idealne za piknik jer se mogu jesti prstima i veoma su ukusne.

Sastojci

Za nadjev od špinata:

  • 2 vrećice od po 235 g opranog špinata
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 150–200 g naribanog parmezana
  • 50 g krušnih mrvica
  • malo ribanog muškatnog oraščića

Za nadjev od krumpira:

  • 1 kg krumpira
  • oguljenih i narezanih na komade
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • malo maslaca
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 150 g naribanog parmezana
  • 8 tankih kriški pancete
  • sitno nasjeckanih
  • 1 poriluk
  • sitno nasjeckan
  • 2 grančice ružmarina
  • sitno nasjeckanog
  • plus dodatni listići za ukrašavanje

Za tijesto (ovo je količina za jednu pitu – udvostručite je ako želite napraviti obje):

  • 250 g običnog brašna
  • 2½ žlice maslinova ulja
  • prstohvat sitne morske soli
  • 100 ml tople vode

Za kraj:

  • 1 umućeno jaje za premazivanje
  • nasjeckane mini rajčice

Povezani recepti