Torta na dva načina
Recept iz: Michela Chiappa
Majka dviju mladih djevojčica, Michela je postala stručnjakinja za brzo pripravljanje večera. Ona odlično razumije što bi trebao svaki zaposleni roditelj - kako brzo i zdravo hraniti cijelu svoju obitelj posebno one najmlađe. Proglašena je jednom od 15 najboljih Britanskih vlogera na temu hranjenja djece i vodi program na tu temu na kanalu Jamie Olivera. Također je autorica „Simply Italian“ koja je objavljena 2014. godine, kao i redoviti suradnik časopisa Grazia. Michela je predstavila emisiju o tjestenini na kanalu 4, a njezina nova emisija „Michela Tuscan“ će se prikazivati na FOXtelu u Australiji.
Sastojci
- 2 vrećice od po 235 g opranog špinata
- 4 žlice maslinova ulja
- 150–200 g naribanog parmezana
- 50 g krušnih mrvica
- malo ribanog muškatnog oraščića
- 1 kg krumpira oguljenih i narezanih na komade
- 100 g vrhnja za kuhanje
- malo maslaca
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 150 g naribanog parmezana
- 8 tankih kriški pancete sitno nasjeckanih
- 1 poriluk sitno nasjeckan
- 2 grančice ružmarina sitno nasjeckanog + dodatni listići za ukrašavanje
- 250 g običnog brašna
- 2½ žlice maslinova ulja
- prstohvat sitne morske soli
- 100 ml tople vode
- Za kraj: 1 umućeno jaje za premazivanje + nasjeckane mini rajčice
Priprema
- Za nadjev od špinata:
- 1. Stavite špinat u veliku zdjelu ili u dvije ako ne stane sve u jednu. Ulijte maslinovo ulje i sve pomiješajte rukama tako da je svaki list premazan i sjajan. Dodajte naribani parmezan i krušne mrvice, ponovno sve pomiješajte rukama da se svaki listić lagano obloži. Začinite solju, paprom i trunkom ribanog muškatnog oraščića te još jedanput sve pomiješajte.
- Za nadjev od krumpira:
- 1. Stavite veliki lonac vode na jaki plamen da prokuha. Dodajte krumpire i kuhajte oko 30 minuta ili dok krumpir nije skuhan. Ocijedite i ostavite nekoliko minuta u cjedilu da tekućina ispari pa vratite u lonac. Gnječite krumpir dok ne postane glatka masa. Važno je da je dobro zgnječen kako ne bi ostale grudice.
- 2. Dodajte vrhnje za kuhanje, maslac i muškatni oraščić. Pomiješajte sve sastojke da se povežu i postanu kremasti. Tada brzo umiješajte 1 jaje i 1 žumanjak kako se ne bi skuhali u vrućem krumpiru i potom umiješajte naribani parmezan.
- 3. Stavite veliku posudu za umake na srednje jak plamen i dodajte nasjeckanu pancetu. Pecite dok panceta ne dobije laganu boju. Zatim dodajte poriluk, ružmarin i manji komad maslaca te pirjajte još 5 minuta na najslabijem plamenu ili dok ne omekša i postane slatkast.
- 4. Dodajte smjesu od pancete u pire od krumpira, kušajte i dobro začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te miješajte dok se svi sastojci dobro ne povežu.
- Kako napraviti tijesto
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C / stupanj 6 za plinske pećnice. Stavite brašno, maslinovo ulje i prstohvat soli u zdjelu ili samostojeću posudu od miksera. Polako dodajte toplu vodu u brašno i miješajte na niskoj do srednjoj brzini dok se ne počne stvarati pasta. Kada dobijete strukturu tijesta, istresite na radnu površinu i mijesite tijesto dok se ne poveže i postane glatko. Ovo se tijesto ne mora odmarati, no pokrijte ga prozirnom folijom dok ne budete spremni razvaljati ga.
- 2. Koristite li se aparatom za izradu tjestenine, količinu tijesta veličine teniske loptice spljoštite prstima (neka ostatak tijesta ostane prekriven prozirnom folijom kako se ne bi osušilo i dobilo koricu), provucite ga kroz aparat namješten na najveći razmak između valjaka. Preklopite na tri dijela i ponovite postupak tri puta. Kada dobijete nepravilan četvrtast oblik, protiskujte ga kroz aparat smanjujući svaki put razmak među valjcima, sve do predzadnjeg, najtanjeg stupnja. Tjestenina može biti veoma ljepljiva, stoga je s obje strane malo pobrašnite prije nego što je provučete kroz valjke.
- 3. Na kraju biste trebali dobiti široki list tjestenine. Tijesto možete razvaljati i ručno koristeći se valjkom za tijesto, no trebat ćete se dobro potruditi kako biste dobili dovoljno tanke listove tjestenine (debljine oko 3 igraće karte).
- Slaganje pite
- 1. Lagano namastite lim za pečenje dimenzija 35 x 25 cm (idealan bi bio s malo uzdignutim rubom) maslinovim uljem. Cijelo dno i stranice lima prekrijte trakama tjestenine tako što ćete duge trake slagati jednu do druge u posudi. Svaki list bi se trebao preklapati oko 2,5 cm (tako ulje ili sokovi neće curiti), a najmanje 7,5 cm tjestenine neka visi preko rubova – time ćemo pokriti pitu po vrhu.
- 2. Kada rasporedite razvaljanu tjesteninu po limu i rubovima, napunite nadjevom (bilo od špinata ili od krumpira). Možda će vam se učiniti da nadjeva od špinata ima previše, no u pečenju će se on višestruko stanjiti.
- 3. Naposljetku preklopite višak tjestenine na pitu i napravite rub širok 5 cm. Ako želite, možete prekriti cijelu pitu od špinata tako što ćete napraviti hrskavi pokrivač od tjestenine, no u tom slučaju ostacima tjestenine dobro zakrpajte sve rupice pazeći pritom da tijesto ipak ne bude predebelo.
- 4. Za nadjev od krumpira ipak samo ostavite rub širok 5 cm, a nadjev od krumpira išarajte po vrhu kako biste dobili uzorak. Zatim premažite izmućenim žumanjkom te pospite malo nauljenim listićima ružmarina.
- 5. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta ili dok tjestenina ne dobije zlaćanu boju, postane hrskava i sasvim pečena. Ostavite kratko da se ohladi te poslužite uz šaku nasjeckanih minirajčica.
- Savjeti kuhara - Ove pite veoma su ukusne kad se jedu vruće. Preporučujemo da ih nakon pečenja ostavite 10-20 minuta da se ohlade (osobito pitu s krumpirom) kako ne bi izgubile oblik kada ih narežete. Međutim, jedu ih i hladne i upravo su zato idealne za piknik jer se mogu jesti prstima i veoma su ukusne.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Grčki kruščići sa sirom
Recepti Lora i Stoyan
Žemljice s maslinama
Recepti Lora i Stoyan
Mlinci
Recepti Lora i Stoyan
Burek paprike
Recepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom