Torta "Kozunak"

Torta "Kozunak"

Opis

1. U duboku posudu isipajte brašno i fino naribajte koricu prethodno opranih i osušenih limuna. U posudicu ulijte svježe mlijeko sobne temperature i dodajte kvasac i šećer. Promiješajte i ostavite da se aktivira.

 

2. U brašnu napravite rupu i u nju isipajte ohlađen rastopljeni maslac, smjesu s kvascem, jaja i ulje. Sve sastojke pomiješajte rukama. Čim nastane tijesto, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu i počnite mijesiti dodajući brašno malo-pomalo ako je potrebno. Čim tijesto postane glatko i elastično, rastvorite ga, dodajte pola rastopljene pačje masti i nastavite mijesiti pritiskajući i udarajući tijesto. Treba nastati mekano i elastično tijesto.

 

3, Kuglu od tijesta premažite smjesom od jaja i malo mlijeka. Zatim je stavite u posudu i pokrijte krpom ili prozirnom folijom. Ostavite da se diže 40 minuta na toplom.

 

4. Izvadite tijesto, razvucite ga i dodajte ostatak pačje masti. Umijesite tako da ga razvučete u roladu, a zatim ponovno skupite i stišćete. Razvucite ga u jedan sloj i prerežite po sredini nožem, ali skroz do vrha, da ostanu tri niti tijesta. Ispletite u pletenicu, a zatim uvijte u vijenac. Ostavite kozunak da se diže još 30 minuta. Zatim ga stavite u namašćen kalup ili lonac i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 40 minuta.

 

5. Za kremu izmiksajte mascarpone i dodajte sok od naranče. Ponovno istucite. Rastopite narezanu čokoladu na pari. Zatim je stavite u slastičarsku vrećicu.

 

6. Tučeni čokoladni mascarpone nanesite na ohlađeni kozunak. Odozgo istisnite čokoladu u tankom mlazu. Ukrasite sušenim voćem – bananom, grožđicama, borovnicama ili smrznutim malinama.

Sastojci

Sastojci

  • 300 g brašna
  • 2 limuna
  • fino naribana korica
  • 100 ml mlakog svježeg mlijeka
  • 5 g suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 2 jaja
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 50 ml ulja
  • 100 g pačje masti

Za kremu

  • 300 g mascarponea
  • 50 ml soka od naranče
  • 100 g čokolade
  • suho povrće za dekoraciju

Povezani recepti