Torta Frescatti
Recept iz: Rudolph van Veen
Način pripreme:
1. Namočite grožđice u rumu 3 sata.
2. Za masleno tijesto isipite brašno na podlogu i napravite rupicu. U rupicu dodajte ostale sastojke i umijesite prstima. Zatim umijesite glatko tijesto. Stisnite ga, uvijte u prozračnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Zatim tanko razvijte tijesto, posipajući brašnom. Izrežite jedan krug tijesta (promjer 16 cm). Stavite ga u plitki lim na papir za pečenje i ispecite u već ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 minuta.
3. Za koru odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke razbijte s pola količine šećera s pomoću miksera dok ne nastane pjena. Žumanjke razbijte s ostalim šećerom dok ne postanu svjetliji, rukom. Rastopite maslac. Procijedite grožđice i sačuvajte rum u kojem su stajale.
4. Dodajte 1/3 pjene od bjelanjaka žumanjcima i promiješajte. Dodajte pola brašna i promiješajte. Zatim dodajte pola rastopljenog maslaca i promiješajte. Dodajte ostatak brašna, a zatim 1/3 bjelanjaka. Dodajte grožđice, a na kraju i ostale bjelanjke.
5. Premažite maslacem kalup s pomičnom stijenkom (16 cm promjera) i stavite papir za pečenje. Stavite smjesu za koru i zagladite. Pecite koru u unaprijed ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta.
6. Rum ulijte u lonac i dodajte malo šećera ili meda. Promiješajte dok se sirup ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
7. Za merengue kremu napravite sirup od vode i šećera (121 stupanj). Umutite bjelanjke mikserom. Dodajte tanki mlaz vrućeg sirupa i miksajte polako dok ne nastane tvrda pjena.
8. Za karamel namočite listiće želatine u hladnoj vodi 5-10 minuta. U posudi karamelizirajte šećer. U mlazovima ulijevajte vruće vrhnje. Ostavite karamel da proključa. Dodajte maslac i promiješajte. Uklonite smjesu s vatre, procijedite listiće želatine i dodajte ih u smjesu. Promiješajte i ostavite karamel da se ohladi na sobnoj temperaturi.
9. Tortu slažete tako da osnovu od maslenog tijesta namažete merengue kremom. Kistom premažite donji dio ohlađene kore sirupom od ruma i stavite na osnovu. Površinu kore isto premažite tim sirupom.
10. Tortu stavite na podlogu koja se okreće i na tortu nanesite obilnu količinu merenguea. Zagladite cijelu površinu torte s pomoću noža. Tortu kratko stavite u hladnjak.
11. Tortu stavite na rešetku iznad lima. Prelijte je ohlađenim karamelom dok sva ne bude prekrivena. Nakon što se ocijedila, stavite je na poslužavnik. Ukrasite ušećerenim trešnjama ili pekmezom od trešanja.
Sastojci
- Za masleno tijesto220 g brašna 1 jaje 100 g šećera u prahu 85 g maslacaZa koru200 g grožđica 200 ml ruma 45 g maslaca 3 jaja 90 g šećera 75 g brašnaZa merengue kremu120 g vode 380 g šećera 200 g bjelanjkaZa karamel4 listića želatine 300 g šećera 200 ml tekućeg vrhnja 150 g maslaca
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom