Torta Frescatti

Torta Frescatti

Opis

Način pripreme:

1. Namočite grožđice u rumu 3 sata.

2. Za masleno tijesto isipite brašno na podlogu i napravite rupicu. U rupicu dodajte ostale sastojke i umijesite prstima. Zatim umijesite glatko tijesto. Stisnite ga, uvijte u prozračnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Zatim tanko razvijte tijesto, posipajući brašnom. Izrežite jedan krug tijesta (promjer 16 cm). Stavite ga u plitki lim na papir za pečenje i ispecite u već ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15 minuta.

3. Za koru odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke razbijte s pola količine šećera s pomoću miksera dok ne nastane pjena. Žumanjke razbijte s ostalim šećerom dok ne postanu svjetliji, rukom. Rastopite maslac. Procijedite grožđice i sačuvajte rum u kojem su stajale.

4. Dodajte 1/3 pjene od bjelanjaka žumanjcima i promiješajte. Dodajte pola brašna  i promiješajte. Zatim dodajte pola rastopljenog maslaca i promiješajte. Dodajte ostatak brašna, a zatim 1/3 bjelanjaka. Dodajte grožđice, a na kraju i ostale bjelanjke.

5. Premažite maslacem kalup s pomičnom stijenkom (16 cm promjera) i stavite papir za pečenje. Stavite smjesu za koru i zagladite. Pecite koru u unaprijed ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta.

6. Rum ulijte u lonac i dodajte malo šećera ili meda. Promiješajte dok se sirup ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

7. Za merengue kremu napravite sirup od vode i šećera (121 stupanj). Umutite bjelanjke mikserom. Dodajte tanki mlaz vrućeg sirupa i miksajte polako dok ne nastane tvrda pjena.

8. Za karamel namočite listiće želatine u hladnoj vodi 5-10 minuta. U posudi karamelizirajte šećer. U mlazovima ulijevajte vruće vrhnje. Ostavite karamel da proključa. Dodajte maslac i promiješajte. Uklonite smjesu s vatre, procijedite listiće želatine i dodajte ih u smjesu. Promiješajte i ostavite karamel da se ohladi na sobnoj temperaturi.

9. Tortu slažete tako da osnovu od maslenog tijesta namažete merengue kremom. Kistom premažite donji dio ohlađene kore sirupom od ruma i stavite na osnovu. Površinu kore isto premažite tim sirupom.

10. Tortu stavite na podlogu koja se okreće i na tortu nanesite obilnu količinu merenguea. Zagladite cijelu površinu torte s pomoću noža. Tortu kratko stavite u hladnjak.

11. Tortu stavite na rešetku iznad lima. Prelijte je ohlađenim karamelom dok sva ne bude prekrivena. Nakon što se ocijedila, stavite je na poslužavnik. Ukrasite ušećerenim trešnjama ili pekmezom od trešanja.

Sastojci

Za masleno tijesto

  • 220 g brašna
  • 1 jaje
  • 100 g šećera u prahu
  • 85 g maslaca

Za koru

  • 200 g grožđica
  • 200 ml ruma
  • 45 g maslaca
  • 3 jaja
  • 90 g šećera
  • 75 g brašna

Za merengue kremu

  • 120 g vode
  • 380 g šećera
  • 200 g bjelanjka

Za karamel

  • 4 listića želatine
  • 300 g šećera
  • 200 ml tekućeg vrhnja
  • 150 g maslaca

Povezani recepti