Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 300 gr ustajalog kruha bez korice
  • 400 ml mlijeka
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 100 gr kokosovog šećera
  • 10 gr praška za pecivo
  • 1 žličica paste od vanilije ili sjemenke iz 1 mahune vanilije
  • 100 gr običnog brašna
  • 2 žlice nizozemskog kakaa u prahu (20 gr)
  • 128 g otkoštenih trešanja
  • Za nadjev
  • 100 gr rastopljene tamne čokolade
  • trešnje

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 C, standardnu. Podložite kvadratni lim papirom za pečenje (veličina ovisi o vama. Ako koristite mali, torta će biti viša, a ako koristite veći, torta će biti plosnatija, a vrijeme pečenja kraće).
  • 2. Namočite da bi više izgledalo kao kaša, to će torta biti bolje konzistencije.
  • 3. Dodajte šećer, maslinovo ulje, jaja I dobro istucite.
  • 4. Dodajte brašno i prašak za pecivo te promiješajte.
  • 5. Dodajte kakao u prahu i dobro promiješajte.
  • 6. Tijesto će izgledati tekuće i pomalo grudasto (zbog kruha).
  • 7. Ulijte u lim, dodajte otkoštene trešnje odozgo (uronit će u tijesto u pećnici) te pecite 30-35 minuta (ovisno o veličini vašeg lima) ili dok se gornji sloj ne napuhne i pomalo ispuca, ali još je lelujav u sredini.
  • 8. Dok se hladi, peče se i dalje i sliježe. Ohladite u limu, a zatim stavite na rešetku da se sasvim ohladi. Čokoladu rastopite u zdjeli smještenoj nad loncem kipuće vode (svakako pripazite da dno zdjele ne dodiruje vodu jer će se čokolada pričvrstiti).
  • 9. Prelijte preko torte, ukrasite trešnjama odozgo i uživajte!

Povezani recepti

Vidi sve