Torta Devil's Food (čokoladna torta)

Torta Devil's Food (čokoladna torta)

Opis

1.Ugrijte pećnicu na 180 °C.
2.Premažite maslacem okrugle kalupe za tortu promjera 23 cm i visine 5 cm. Na dno stavite papir za pečenje. Premažite maslacem i papir, pospite kakaom u prahu i otresite višak.
3.U srednje velikoj zdjeli pomiješajte kakao s vrućom vodom dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte kiselo vrhnje i pustite da se ohladi. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, sodu bikarbonu i sol. Ostavite sa strane.
4.U samostojećem mikseru miksajte maslac i šećer na srednjoj brzini sve dok ne budu lagani i pjenasti, 3-4 minute. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte nakon svakog dodavanja kako bi se sjedinilo. Ostružite po potrebi stijenku zdjele. Umutite vaniliju. Uz mikser na niskoj brzini dodajte smjesu brašna u dva dijela. Između brašna dodajte smjesu kakaa. Miješajte dok se sve ne sjedini.
5.Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe za tortu (ili kalupe za muffine). Izravnajte površinu lopaticom. Pecite dok štapić uronjen u središte biskvita ne izađe čist, 45 do 50 minuta za veliki biskvit te 18-20 minuta za tortice.
6.Prebacite kalupe na rešetku da se hlade 15 minuta. Izvrnite biskvite na rešetku i uklonite papir za pečenje. Vratite biskvite na pravu stranu (tako da gornja strana bude okrenuta prema gore) i ostavite da se potpuno ohladi.
7.Nazubljenim nožem izravnajte gornju sranu biskvita. Jedan stavite na stalak za tortu na okretanje ili na pladanj kako biste nadjenuli tortu.
 
 
Krema od mliječne čokolade
 
1.Izrežite na sitno i tamnu i mliječnu čokoladu. Stavite ih u zdjelu i ostavite sa strane.
2.U lončiću kuhajte slatko vrhnje i kukuruzni sirup dok ne zavriju.
3.Maknite s plamena i prelijte preko čokolade. Ostavite 2-3 minute.
4.Krenite od sredine i miješajte prema rubovima zdjele sve dok čokolada ne bude glatka. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
5.Postavite pjenjaču na samostojeći mikser i miksajte srednjom brzinom kremu, postupno dodavajući maslac dok smjesa ne bude glatka i svilenkasta.
 

Sastojci

Za jednu tortu promjera 23 cm ili 36 tortica veličine muffina

  • 330 g (1 ½ šalice) neslanog maslaca sobne temperature i dodatno za kalupe
  • ¾ šalice nizozemskog obrađenog kakaa u prahu
  • prosijanog i dodatno za kalupe
  • ¾ šalice vruće vode
  • ¾ šalice kiselog vrhnja
  • 3 šalice brašna za kolače
  • prosijanog
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 2 ¼ šalice šećera
  • 4 velika jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Krema od mliječne čokolade

  • 220 g tamne čokolade – isjeckane na sitno
  • 220 g mliječne čokolade – isjeckane na sitno
  • 1 ½ šalice slatkog vrhnja
  • 2 žlice kukuruznog sirupa
  • 340 g neslanog maslaca – mekanog
  • ali hladnog
  • izrezanog na komadiće od 2
  • 5 cm

Povezani recepti