Torta Devil's Food (čokoladna torta)

Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

Sastojci

  • Za jednu tortu promjera 23 cm ili 36 tortica veličine muffina
  • 330 g (1 ½ šalice) neslanog maslaca sobne temperature i dodatno za kalupe
  • ¾ šalice nizozemskog obrađenog kakaa u prahu
  • prosijanog i dodatno za kalupe
  • ¾ šalice vruće vode
  • ¾ šalice kiselog vrhnja
  • 3 šalice brašna za kolače
  • prosijanog
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 2 ¼ šalice šećera
  • 4 velika jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Krema od mliječne čokolade
  • 220 g tamne čokolade – isjeckane na sitno
  • 220 g mliječne čokolade – isjeckane na sitno
  • 1 ½ šalice slatkog vrhnja
  • 2 žlice kukuruznog sirupa
  • 340 g neslanog maslaca – mekanog
  • ali hladnog
  • izrezanog na komadiće od 2
  • 5 cm

Priprema

  • 1.Ugrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2.Premažite maslacem okrugle kalupe za tortu promjera 23 cm i visine 5 cm. Na dno stavite papir za pečenje. Premažite maslacem i papir, pospite kakaom u prahu i otresite višak.
  • 3.U srednje velikoj zdjeli pomiješajte kakao s vrućom vodom dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte kiselo vrhnje i pustite da se ohladi. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, sodu bikarbonu i sol. Ostavite sa strane.
  • 4.U samostojećem mikseru miksajte maslac i šećer na srednjoj brzini sve dok ne budu lagani i pjenasti, 3-4 minute. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte nakon svakog dodavanja kako bi se sjedinilo. Ostružite po potrebi stijenku zdjele. Umutite vaniliju. Uz mikser na niskoj brzini dodajte smjesu brašna u dva dijela. Između brašna dodajte smjesu kakaa. Miješajte dok se sve ne sjedini.
  • 5.Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe za tortu (ili kalupe za muffine). Izravnajte površinu lopaticom. Pecite dok štapić uronjen u središte biskvita ne izađe čist, 45 do 50 minuta za veliki biskvit te 18-20 minuta za tortice.
  • 6.Prebacite kalupe na rešetku da se hlade 15 minuta. Izvrnite biskvite na rešetku i uklonite papir za pečenje. Vratite biskvite na pravu stranu (tako da gornja strana bude okrenuta prema gore) i ostavite da se potpuno ohladi.
  • 7.Nazubljenim nožem izravnajte gornju sranu biskvita. Jedan stavite na stalak za tortu na okretanje ili na pladanj kako biste nadjenuli tortu.
  • Krema od mliječne čokolade
  • 1.Izrežite na sitno i tamnu i mliječnu čokoladu. Stavite ih u zdjelu i ostavite sa strane.
  • 2.U lončiću kuhajte slatko vrhnje i kukuruzni sirup dok ne zavriju.
  • 3.Maknite s plamena i prelijte preko čokolade. Ostavite 2-3 minute.
  • 4.Krenite od sredine i miješajte prema rubovima zdjele sve dok čokolada ne bude glatka. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
  • 5.Postavite pjenjaču na samostojeći mikser i miksajte srednjom brzinom kremu, postupno dodavajući maslac dok smjesa ne bude glatka i svilenkasta.

Povezani recepti

Vidi sve