Torta bijela princeza
Recept iz: Rudolph van Veen

Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe.
Sastojci
- Mousse od bijele čokolade
- 3 listića želatine
- 500 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera
- 150 g bijele čokolade
- Prozračni biskvit
- 60 g maslaca
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 95 g brašna
- Nadjev od marelica
- 3 marelice
- 2 žlice džema od marelica
- amaretto
- Ukras od čokolade
- 300 g bijele čokolade
- Dodatne potrepštine
- Lim za pečenje papir za pečenje
- 1 prsten za tortu promjera
- 15 cm vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
- 1 ploča od anodiziranog aluminija
- zlatni listići
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Mousse od bijele čokolade
- 1. Otopite želatinu u hladnoj vodi.
- 2. Tri četvrtine vrhnja za šlag istucite sa šećerom tako da dobijete gustoću jogurta.
- 3. Čokoladu sitno nasjeckajte.
- 4. Preostalo vrhnje za šlag ugrijte i prelijte preko nasjeckane čokolade.
- 5. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
- 6. Otopite želatinu u malo neocijeđene vode i umiješajte u smjesu s čokoladom.
- 7. Ohladite čokoladu tako da bude mlačna i postupno umiješajte šlag.
- 8. Ostavite mousse da se hladi u hladnjaku oko 2 sata.
- Prozračni biskvit
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- 2. Otopite maslac. Istucite jaja i šećer tako da smjesa bude pjenasta i kremasta.
- 3. U smjesu s jajima umiješajte brašno, a potom i maslac.
- 4. Smjesu razmažite po limu prekrivenom papirom za pečenje.
- 5. Biskvit pecite u pećnici oko 6 minuta, ostavite da se ohladi i odstranite papir za pečenje.
- 6. S pomoću prstena za tortu izrežite 4 kruga.
- Nadjev od marelica
- 1. Marelice narežite na tanke kriške i pomiješajte s džemom.
- 2. Biskvit polijte amarettom.
- 3. Čokoladni mousse stavite u vrećicu za ukrašavanje.
- 4. Tortu slažite u prstenu za tortu.
- 5. Na donji komad biskvita istisnite sloj moussea od bijele čokolade.
- 6. Prekrijte drugim komadom biskvita i po njemu razmažite nadjev od marelica.
- 7. Na nadjev od marelica istisnite mousse od bijele čokolade i prekrijte trećim komadom biskvita.
- 8. Opet istisnite sloj moussea od bijele čokolade i prekrijte gornjim komadom biskvita.
- 9. Čokoladni mousse razmažite po gornjoj strani te zagladite tortu sa svih strana.
- 10. Ostavite tortu da se stisne u hladnjaku.
- Ukras od čokolade
- 1. Pećnicu zagrijte na 50 °C i u nju stavite ploču od anodiziranog aluminija.
- 2. Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari.
- 3. Otopljenu čokoladu premažite preko tople aluminijske ploče.
- 4. Zamrznite ploču na oko 30 minuta.
- 5. Od elastične čokolade izrežite trake s pomoću lopatice i njome obložite tortu.
- 6. Tortu ukrasite i nabranim čokoladnim trakicama.
- 7. Trakice učvrstite s pomoću preostalog čokoladnog moussea.
- 8. Ukrasite s malo zlatnih listića i pospite šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća