Torta bijela princeza

Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe.

Sastojci

  • Mousse od bijele čokolade
  • 3 listića želatine
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera
  • 150 g bijele čokolade
  • Prozračni biskvit
  • 60 g maslaca
  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 95 g brašna
  • Nadjev od marelica
  • 3 marelice
  • 2 žlice džema od marelica
  • amaretto
  • Ukras od čokolade
  • 300 g bijele čokolade
  • Dodatne potrepštine
  • Lim za pečenje papir za pečenje
  • 1 prsten za tortu promjera
  • 15 cm vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
  • 1 ploča od anodiziranog aluminija
  • zlatni listići
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  • Mousse od bijele čokolade
  • 1. Otopite želatinu u hladnoj vodi.
  • 2. Tri četvrtine vrhnja za šlag istucite sa šećerom tako da dobijete gustoću jogurta.
  • 3. Čokoladu sitno nasjeckajte.
  • 4. Preostalo vrhnje za šlag ugrijte i prelijte preko nasjeckane čokolade.
  • 5. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
  • 6. Otopite želatinu u malo neocijeđene vode i umiješajte u smjesu s čokoladom.
  • 7. Ohladite čokoladu tako da bude mlačna i postupno umiješajte šlag.
  • 8. Ostavite mousse da se hladi u hladnjaku oko 2 sata.
  • Prozračni biskvit
  • 1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
  • 2. Otopite maslac. Istucite jaja i šećer tako da smjesa bude pjenasta i kremasta.
  • 3. U smjesu s jajima umiješajte brašno, a potom i maslac.
  • 4. Smjesu razmažite po limu prekrivenom papirom za pečenje.
  • 5. Biskvit pecite u pećnici oko 6 minuta, ostavite da se ohladi i odstranite papir za pečenje.
  • 6. S pomoću prstena za tortu izrežite 4 kruga.
  •  Nadjev od marelica
  • 1. Marelice narežite na tanke kriške i pomiješajte s džemom.
  • 2. Biskvit polijte amarettom.
  • 3. Čokoladni mousse stavite u vrećicu za ukrašavanje.
  • 4. Tortu slažite u prstenu za tortu.
  • 5. Na donji komad biskvita istisnite sloj moussea od bijele čokolade.
  • 6. Prekrijte drugim komadom biskvita i po njemu razmažite nadjev od marelica.
  • 7. Na nadjev od marelica istisnite mousse od bijele čokolade i prekrijte trećim komadom biskvita.
  • 8. Opet istisnite sloj moussea od bijele čokolade i prekrijte gornjim komadom biskvita.
  • 9. Čokoladni mousse razmažite po gornjoj strani te zagladite tortu sa svih strana.
  • 10. Ostavite tortu da se stisne u hladnjaku.
  •  Ukras od čokolade
  • 1. Pećnicu zagrijte na 50 °C i u nju stavite ploču od anodiziranog aluminija.
  • 2. Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari.
  • 3. Otopljenu čokoladu premažite preko tople aluminijske ploče.
  • 4. Zamrznite ploču na oko 30 minuta.
  • 5. Od elastične čokolade izrežite trake s pomoću lopatice i njome obložite tortu.
  • 6. Tortu ukrasite i nabranim čokoladnim trakicama.
  • 7. Trakice učvrstite s pomoću preostalog čokoladnog moussea.
  • 8. Ukrasite s malo zlatnih listića i pospite šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve