Torta bijela princeza

Torta bijela princeza

Opis

Priprema

 

Mousse od bijele čokolade

Otopite želatinu u hladnoj vodi. Tri četvrtine vrhnja za šlag istucite sa šećerom tako da dobijete gustoću jogurta. Čokoladu sitno nasjeckajte. Preostalo vrhnje za šlag ugrijte i prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Otopite želatinu u malo neocijeđene vode i umiješajte u smjesu s čokoladom. Ohladite čokoladu tako da bude mlačna i postupno umiješajte šlag. Ostavite mousse da se hladi u hladnjaku oko 2 sata.

 

Prozračni biskvit

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Otopite maslac. Istucite jaja i šećer tako da smjesa bude pjenasta i kremasta. U smjesu s jajima umiješajte brašno, a potom i maslac. Smjesu razmažite po limu prekrivenom papirom za pečenje. Biskvit pecite u pećnici oko 6 minuta, ostavite da se ohladi i odstranite papir za pečenje. S pomoću prstena za tortu izrežite 4 kruga.

 

Nadjev od marelica

Marelice narežite na tanke kriške i pomiješajte s džemom. Biskvit polijte amarettom. Čokoladni mousse stavite u vrećicu za ukrašavanje. Tortu slažite u prstenu za tortu. Na donji komad biskvita istisnite sloj moussea od bijele čokolade. Prekrijte drugim komadom biskvita i po njemu razmažite nadjev od marelica. Na nadjev od marelica istisnite mousse od bijele čokolade i prekrijte trećim komadom biskvita. Opet istisnite sloj moussea od bijele čokolade i prekrijte gornjim komadom biskvita. Čokoladni mousse razmažite po gornjoj strani te zagladite tortu sa svih strana. Ostavite tortu da se stisne u hladnjaku.

 

Ukras od čokolade

Pećnicu zagrijte na 50 °C i u nju stavite ploču od anodiziranog aluminija. Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari. Otopljenu čokoladu premažite preko tople aluminijske ploče. Zamrznite ploču na oko 30 minuta. Od elastične čokolade izrežite trake s pomoću lopatice i njome obložite tortu. Tortu ukrasite i nabranim čokoladnim trakicama. Trakice učvrstite s pomoću preostalog čokoladnog moussea. Ukrasite s malo zlatnih listića i pospite šećerom u prahu.

 

Sastojci

Mousse od bijele čokolade

  • 3 listića želatine
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera
  • 150 g bijele čokolade

Prozračni biskvit

  • 60 g maslaca
  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 95 g brašna

Nadjev od marelica

  • 3 marelice
  • 2 žlice džema od marelica
  • amaretto

Ukras od čokolade

  • 300 g bijele čokolade

Dodatne potrepštine

  • Lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • 1 prsten za tortu promjera 15 cm
  • vrećica za ukrašavanje s okruglim nastavkom
  • 1 ploča od anodiziranog aluminija
  • zlatni listići
  • šećer u prahu za posipanje

Povezani recepti