Topla salata s paniranom cvjetačom
Recept iz: Božana Katsarova

1. Za temeljac ulijte litru vode u lonac i ostavite da prokuha. Dodajte prstohvat soli i očišćen i na kockice narezan pastrnjak, oguljenu glavicu luka, prerezanu na dva dijela, glavicu češnjaka i stabljike peršina. Kuhajte 20 minuta. Procijedite temeljac.
2. Temeljac vratite u lonac, dodajte bijelo vino i ostavite sve da proključa. Dodajte maslac narezan na kockice i s pomoću pjenjače snažno miješajte dok se ne rastopi. Dodajte vrhnje i promiješajte. Začinite solju, paprom i velikim prstohvatom sušenog bosiljka. Dodajte prstohvat brašna za zgušnjavanje i miješajte dok ne bude homogeno. Kuhajte još 2-3 minute.
3. Cvjetaču prerežite na pola. Jedan dio narežite na kriške. Ugrijte tavu i dodajte 1 žlicu ulja. Ispržite cvjetaču s obje strane, dok ne porumeni. Dodajte i rotkvice s listovima da se isprže. Pospite solju i paprom.
4. Drugi dio cvjetače natrgajte na manje komade.
5. Ogulite luk i narežite na kolutove debljine ½ cm. Blanširajte luk u loncu s vrelom slanom vodom oko 2 minute. Odvojite slojeve svakog koluta.
6. Za paniranje u posudu isipajte brašno. Dodajte pivo i sodu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte još piva – smjesa mora biti gusta kao smjesa za palačinke. Začinite solju i paprom.
7. Kuhane komade cvjetače i kolutove luka utopite u smjesu za paniranje i pržite u tavi na 2 prsta dobre ugrijanog ulja dok ne porumeni. Izvadite na kuhinjsku salvetu.
8. Za dresing sitno narežite peršin. Stavite ga u visoku posudu i dodajte 1 žličicu ulja s tartufima. Pasirajte. Začinite solju i paprom. Dodajte i 1-2 žlice umaka.
9. Za posluživanje salate narežite žute cikle na tanke ploške. U duboki tanjur posložite komade pržene cikle i 2 rotkvice. Na njih stavite dvije ploške žute cikle i posložite paniranu cvjetaču i panirani luk. Dodajte kuglicu mozzarelle i zalijte toplim umakom. Poslužite s dresingom od peršina.
Sastojci
- Sastojci300 g cvjetače 2 glavice luka 8 rotkvica ½ glavice žute cikle 150 g brašna 60 ml piva prstohvat sode bikarbone sol i papar ulje za prženje kuglica mozzarelleZa umak 1 korijen pastrnjaka 1 glavica luka 1 glavica češnjaka ½ vezice peršina stabljike 50 g maslaca 50 ml bijelog vina 50 ml tekućeg vrhnja sol i papar prstohvat sušenog bosiljka
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Miješana salata s grahom
Recepti Mary Berry
Kremasta krumpir salata s lososom i kozicama
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeno povrće
Recepti Primož Dolničar
Kiseli kupus
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica
Recepti Primož Dolničar
Kompot od krušaka
Recepti Primož Dolničar
Kiseli krastavci
Recepti Mark Moriarty
Salata od cikle zapečene u soli