Topla salata s paniranom cvjetačom

1. Za temeljac ulijte litru vode u lonac i ostavite da prokuha. Dodajte prstohvat soli i očišćen i na kockice narezan pastrnjak, oguljenu glavicu luka, prerezanu na dva dijela, glavicu češnjaka i stabljike peršina. Kuhajte 20 minuta. Procijedite temeljac.

 

2. Temeljac vratite u lonac, dodajte bijelo vino i ostavite sve da proključa. Dodajte maslac narezan na kockice i s pomoću pjenjače snažno miješajte dok se ne rastopi. Dodajte vrhnje i promiješajte. Začinite solju, paprom i velikim prstohvatom sušenog bosiljka. Dodajte prstohvat brašna za zgušnjavanje i miješajte dok ne bude homogeno. Kuhajte još 2-3 minute.

 

3. Cvjetaču prerežite na pola. Jedan dio narežite na kriške. Ugrijte tavu i dodajte 1 žlicu ulja. Ispržite cvjetaču s obje strane, dok ne porumeni. Dodajte i rotkvice s listovima da se isprže. Pospite solju i paprom.

 

4. Drugi dio cvjetače natrgajte na manje komade.

 

 

5. Ogulite luk i narežite na kolutove debljine ½ cm. Blanširajte luk u loncu s vrelom slanom vodom oko 2 minute. Odvojite slojeve svakog koluta.

 

6. Za paniranje u posudu isipajte brašno. Dodajte pivo i sodu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte još piva – smjesa mora biti gusta kao smjesa za palačinke. Začinite solju i paprom.

 

7. Kuhane komade cvjetače i kolutove luka utopite u smjesu za paniranje i pržite u tavi na 2 prsta dobre ugrijanog ulja dok ne porumeni. Izvadite na kuhinjsku salvetu.

 

8. Za dresing sitno narežite peršin. Stavite ga u visoku posudu i dodajte 1 žličicu ulja s tartufima. Pasirajte. Začinite solju i paprom. Dodajte i 1-2 žlice umaka.

 

9. Za posluživanje salate narežite žute cikle na tanke ploške. U duboki tanjur posložite komade pržene cikle i 2 rotkvice. Na njih stavite dvije ploške žute cikle i posložite paniranu cvjetaču i panirani luk. Dodajte kuglicu mozzarelle i zalijte toplim umakom. Poslužite s dresingom od peršina.

Sastojci

  • Sastojci300 g cvjetače 2 glavice luka 8 rotkvica ½ glavice žute cikle 150 g brašna 60 ml piva prstohvat sode bikarbone sol i papar ulje za prženje kuglica mozzarelleZa umak 1 korijen pastrnjaka 1 glavica luka 1 glavica češnjaka ½ vezice peršina stabljike 50 g maslaca 50 ml bijelog vina 50 ml tekućeg vrhnja sol i papar prstohvat sušenog bosiljka

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve