Topla salata s paniranom cvjetačom

Topla salata s paniranom cvjetačom

Opis

1. Za temeljac ulijte litru vode u lonac i ostavite da prokuha. Dodajte prstohvat soli i očišćen i na kockice narezan pastrnjak, oguljenu glavicu luka, prerezanu na dva dijela, glavicu češnjaka i stabljike peršina. Kuhajte 20 minuta. Procijedite temeljac.

 

2. Temeljac vratite u lonac, dodajte bijelo vino i ostavite sve da proključa. Dodajte maslac narezan na kockice i s pomoću pjenjače snažno miješajte dok se ne rastopi. Dodajte vrhnje i promiješajte. Začinite solju, paprom i velikim prstohvatom sušenog bosiljka. Dodajte prstohvat brašna za zgušnjavanje i miješajte dok ne bude homogeno. Kuhajte još 2-3 minute.

 

3. Cvjetaču prerežite na pola. Jedan dio narežite na kriške. Ugrijte tavu i dodajte 1 žlicu ulja. Ispržite cvjetaču s obje strane, dok ne porumeni. Dodajte i rotkvice s listovima da se isprže. Pospite solju i paprom.

 

4. Drugi dio cvjetače natrgajte na manje komade.

 

 

5. Ogulite luk i narežite na kolutove debljine ½ cm. Blanširajte luk u loncu s vrelom slanom vodom oko 2 minute. Odvojite slojeve svakog koluta.

 

6. Za paniranje u posudu isipajte brašno. Dodajte pivo i sodu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte još piva – smjesa mora biti gusta kao smjesa za palačinke. Začinite solju i paprom.

 

7. Kuhane komade cvjetače i kolutove luka utopite u smjesu za paniranje i pržite u tavi na 2 prsta dobre ugrijanog ulja dok ne porumeni. Izvadite na kuhinjsku salvetu.

 

8. Za dresing sitno narežite peršin. Stavite ga u visoku posudu i dodajte 1 žličicu ulja s tartufima. Pasirajte. Začinite solju i paprom. Dodajte i 1-2 žlice umaka.

 

9. Za posluživanje salate narežite žute cikle na tanke ploške. U duboki tanjur posložite komade pržene cikle i 2 rotkvice. Na njih stavite dvije ploške žute cikle i posložite paniranu cvjetaču i panirani luk. Dodajte kuglicu mozzarelle i zalijte toplim umakom. Poslužite s dresingom od peršina.

Sastojci

Sastojci

  • 300 g cvjetače
  • 2 glavice luka
  • 8 rotkvica
  • ½ glavice žute cikle
  • 150 g brašna
  • 60 ml piva
  • prstohvat sode bikarbone
  • sol i papar
  • ulje za prženje
  • kuglica mozzarelle

Za umak

  • 1 korijen pastrnjaka
  • 1 glavica luka
  • 1 glavica češnjaka
  • ½ vezice peršina
  • stabljike
  • 50 g maslaca
  • 50 ml bijelog vina
  • 50 ml tekućeg vrhnja
  • sol i papar
  • prstohvat sušenog bosiljka

Povezani recepti