Opis
Način pripreme:
1. Za sladoled prvo pripremite karamel. Zagrijte šećer i vodu u loncu. Ostavite na ploči za kuhanje dok se šećer ne karamelizira i ne potamni. Maknite s vatre. Zagrijte i vrhnje i postupno ga dolijevajte u karamel uz stalno miješanje. Karamel treba preuzeti cijelo vrhnje.
2. Poslije toga pripremite laganu kremu od vanilije. Zagrijte vrhnje s polovicom šećera te ostavite da zakipi. Žutanjke izmiješajte s preostalim šećerom. Pri tom polako u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodavajte vruće zaslađeno vrhnje. Po želji posipajte prstohvatom soli. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite da se kuha dok ne dosegne 81 stupanj. U međuvremenu miješajte kuhačom po dnu da žutanjci ne zagore. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre.
3. Pomiješajte karamel s laganom kremom od vanilije. Smjesu ostavite jednu noć u hladnjaku. Izlijte u posudu stroja za sladoled gdje će se ohladiti i miješati sve dok ne dobijete pjenastu smjesu.
4. Za čokoladnu pjenu zagrijte vrhnje. U njega stavite izmrvljenu čokoladu i miješajte kako biste dobili homogenu smjesu. Dodajte bjelanjke i istucite smjesu mutilicom. Gotovu smjesu ulijte u sifon, koji se puni s dvije patrone. Umetnite zrak, dobro protresite i stavite sifon u lonac s vodom temperature 55-60 stupnjeva dokle to pjeni treba.
5. Razdijelite toplu čokoladnu pjenu u čaše za serviranje. U sredinu stavite kuglicu sladoleda. Polijte s malo hladno prešanog maslinovog ulja i posipajte morskom solju. Pojedite odmah.
Sastojci
Za sladoled
Za karamele
- 310 g šećera
- 100 g vode
- 180 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
Za laganu kremu od vanilije
- 1 kg vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
- 100 g šećera
- 8 žutanjaka
- soli po ukusu
Za toplu čokoladnu pjenu
- 200 g čokolade (70%)
- 170 g bjelanjaca
- 150 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla
Za posluživanje
- hladno prešano maslinovo ulje po ukusu
- morska sol po ukusu