Topla čokoladna pjena s karamel sladoledom
Recept iz: Pavel Pavlov
Način pripreme:
1. Za sladoled prvo pripremite karamel. Zagrijte šećer i vodu u loncu. Ostavite na ploči za kuhanje dok se šećer ne karamelizira i ne potamni. Maknite s vatre. Zagrijte i vrhnje i postupno ga dolijevajte u karamel uz stalno miješanje. Karamel treba preuzeti cijelo vrhnje.
2. Poslije toga pripremite laganu kremu od vanilije. Zagrijte vrhnje s polovicom šećera te ostavite da zakipi. Žutanjke izmiješajte s preostalim šećerom. Pri tom polako u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodavajte vruće zaslađeno vrhnje. Po želji posipajte prstohvatom soli. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite da se kuha dok ne dosegne 81 stupanj. U međuvremenu miješajte kuhačom po dnu da žutanjci ne zagore. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre.
3. Pomiješajte karamel s laganom kremom od vanilije. Smjesu ostavite jednu noć u hladnjaku. Izlijte u posudu stroja za sladoled gdje će se ohladiti i miješati sve dok ne dobijete pjenastu smjesu.
4. Za čokoladnu pjenu zagrijte vrhnje. U njega stavite izmrvljenu čokoladu i miješajte kako biste dobili homogenu smjesu. Dodajte bjelanjke i istucite smjesu mutilicom. Gotovu smjesu ulijte u sifon, koji se puni s dvije patrone. Umetnite zrak, dobro protresite i stavite sifon u lonac s vodom temperature 55-60 stupnjeva dokle to pjeni treba.
5. Razdijelite toplu čokoladnu pjenu u čaše za serviranje. U sredinu stavite kuglicu sladoleda. Polijte s malo hladno prešanog maslinovog ulja i posipajte morskom solju. Pojedite odmah.
Sastojci
- Za sladoledZa karamele310 g šećera 100 g vode 180 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijeklaZa laganu kremu od vanilije1 kg vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla 100 g šećera 8 žutanjaka soli po ukusuZa toplu čokoladnu pjenu200 g čokolade (70%) 170 g bjelanjaca 150 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijeklaZa posluživanje hladno prešano maslinovo ulje po ukusu morska sol po ukusu
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pavel Pavlov
Vanili koralj s čokoladom i lješnjacima
Recepti Pavel Pavlov
Hruskavi profiteroli s kremom
Recepti Pavel Pavlov
Desert s rabarbarom, jagodama i kremom od ricotte
Recepti Pavel Pavlov
Mousse od kiselog mlijeka s želeom od rabarbare i jagodama
Recepti Pavel Pavlov
Cheesecake s breskvama
Recepti Pavel Pavlov
Kruh od banane s kremom od kozjeg sira i vanilije
Recepti Pavel Pavlov
Crumble od šljiva s limunskim timijanom
Recepti Pavel Pavlov
Slastica od jabuka s mrvicama od maslaca
Recepti Pavel Pavlov
Trifle
Recepti Pavel Pavlov
Pavlova torta od Pavela Pavlova