Topla čokoladna pjena s karamel sladoledom

Način pripreme:

1. Za sladoled prvo pripremite karamel. Zagrijte šećer i vodu u loncu. Ostavite na ploči za kuhanje dok se šećer ne karamelizira i ne potamni. Maknite s vatre. Zagrijte i vrhnje i postupno ga dolijevajte u karamel uz stalno miješanje. Karamel treba preuzeti cijelo vrhnje.

2. Poslije toga pripremite laganu kremu od vanilije. Zagrijte vrhnje s polovicom šećera te ostavite da zakipi. Žutanjke izmiješajte s preostalim šećerom. Pri tom polako u tankom mlazu i uz stalno miješanje dodavajte vruće zaslađeno vrhnje.  Po želji posipajte prstohvatom soli. Stavite smjesu na ploču za kuhanje i ostavite da se kuha dok ne dosegne 81 stupanj. U međuvremenu miješajte kuhačom po dnu da žutanjci ne zagore. Kada temperatura smjese dosegne 81 stupanj, maknite posudu s vatre.

3. Pomiješajte karamel s laganom kremom od vanilije. Smjesu ostavite jednu noć u hladnjaku. Izlijte u posudu stroja za sladoled gdje će se ohladiti i miješati sve dok ne dobijete pjenastu smjesu.  

4. Za čokoladnu pjenu zagrijte vrhnje. U njega stavite izmrvljenu čokoladu i miješajte kako biste dobili homogenu smjesu. Dodajte bjelanjke i istucite smjesu mutilicom. Gotovu smjesu ulijte u sifon, koji se puni s dvije patrone. Umetnite zrak, dobro protresite i stavite sifon u  lonac s vodom temperature 55-60 stupnjeva dokle to pjeni treba.

5. Razdijelite toplu čokoladnu pjenu u čaše za serviranje. U sredinu stavite kuglicu sladoleda. Polijte s malo hladno prešanog maslinovog ulja i posipajte morskom solju.  Pojedite odmah.

Sastojci

  • Za sladoledZa karamele310 g šećera 100 g vode 180 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijeklaZa laganu kremu od vanilije1 kg vrhnja za kuhanje životinjskog porijekla 100 g šećera 8 žutanjaka soli po ukusuZa toplu čokoladnu pjenu200 g čokolade (70%) 170 g bjelanjaca 150 g vrhnja za kuhanje životinjskog porijeklaZa posluživanje hladno prešano maslinovo ulje po ukusu morska sol po ukusu

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve