Tjestenina u pikantnom umaku s kobasicama i školjkama
Recept iz: Pati Jinich
Isperite i izribajte školjke pod hladnom vodom te pazite da su zatvorene i cijele. Bacite sve one koje nisu. Dobro ocijedite.
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikoj zdjeli ili loncu na srednjoj vatri. Kad postane vruće, dodajte kobasice i razdvojite ih na manje komadiće s dvije drvene kuhače ili žlice te ih pržite dok ne postanu hrskave i smeđe, oko 4 minute. Izvadite chorizo kobasice žlicom s prorezima i stavite ih u zdjelu.
Dodajte 2 preostale žlice maslinovog ulja u skupljenu mast od kobasica te smanjite vatru da bude srednja. Dodajte luk te ga pržite, često miješajući i tako nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i arbol čilije te kuhajte još minutu dok češnjak ne zamiriše, a arbol čili se ne počne tostirati. Ulijte pivo, dodajte sol i kad počne krčkati, dodajte ocijeđene mušule. Neka opet zakipi pa pokrijte poklopcem i kuhajte 6-7 minuta dok se školjke ne otvore.
Skinite poklopac i izvadite školjke pomoću žlice s prorezima i stavite ih u zdjelu, uključujući i one koje su ispale iz oklopa. Pojačajte vatru na srednje jaku te nastavite kuhati tekućinu od školjaka i piva 6-7 minuta tako da jako zakuha i mnogo alkohola ispari. Dodajte zgnječene rajčice, pastu od rajčica i med. Dobro promiješajte, smanjite vatru na slabu, poklopite i kuhajte 10 do 12 minuta, a u međuvremenu jednom promiješajte.
U međuvremenu, zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu da zakipi. Dodajte špagete i kuhajte dok ne budu al dente, oko 9 do 10 minuta.
Izvadite oko 30-ak školjki iz oklopa i oklope bacite. Maknite poklopac s lonca s umakom i dodajte kuhane kobasice, mušule bez školjke i one u školjkama. Dobro promiješajte.
Ocijedite špagete i dodajte ih umaku. Nabacujte dok se sasvim ne pokriju. Premjestite na tanjur za posluživanje ili u pojedinačne zdjele te ukrasite peršinom ili korijanderom za posluživanje.
Sastojci
- 4 - 5 desetina malih mušula
- 4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
- 226 g chorizo kobasica, oguljenih i nasjeckanih
- 200 g sitno sjeckanog bijelog luka
- 5 češnjeva češnjaka prešanog ili sitno nasjeckanog
- 2 arbol čili papričice, bez peteljke, nasjeckane (ostavite sjemenke), ili više, prema ukusu
- 236 ml light piva koje volite piti
- 1/2 žličice košer ili morske soli ili prema ukusu
- 1 limenka od 780 g zdrobljenih rajčica
- 2 žlice paste od rajčica
- 1 žličica meda
- 450 g špageta
- 2 žlice sjeckanog lišća korijandera
- 2 žlice sjeckanog peršina
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Pati Jinich
Machaca sa škampima i burritosi s krumpirom
Recepti Pati Jinich
Serrano Salsa Cruda umak
Recepti Pati Jinich
Kolač od četiri vrste mlijeka sa šljivama i marelicama
Recepti Pati Jinich
Campechano Tacosi sa salsom u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Salsa umak u uličnom stilu
Recepti Pati Jinich
Komadi mesa sa smeđim šećerom
Recepti Pati Jinich
Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recepti Pati Jinich
Tortica od manga i limete
Recepti Pati Jinich
Graničarski grah
Recepti Pati Jinich
Pico rotkvice