Isperite i izribajte školjke pod hladnom vodom te pazite da su zatvorene i cijele. Bacite sve one koje nisu. Dobro ocijedite.

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikoj zdjeli ili loncu na srednjoj vatri. Kad postane vruće, dodajte kobasice i razdvojite ih na manje komadiće s dvije drvene kuhače ili žlice te ih pržite dok ne postanu hrskave i smeđe, oko 4 minute. Izvadite chorizo kobasice žlicom s prorezima i stavite ih u zdjelu.

Dodajte 2 preostale žlice maslinovog ulja u skupljenu mast od kobasica te smanjite vatru da bude srednja. Dodajte luk te ga pržite, često miješajući i tako nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i arbol čilije te kuhajte još minutu dok češnjak ne zamiriše, a arbol čili se ne počne tostirati. Ulijte pivo, dodajte sol i kad počne krčkati, dodajte ocijeđene mušule. Neka opet zakipi pa pokrijte poklopcem i kuhajte 6-7 minuta dok se školjke ne otvore.

Skinite poklopac i izvadite školjke pomoću žlice s prorezima i stavite ih u zdjelu, uključujući i one koje su ispale iz oklopa. Pojačajte vatru na srednje jaku te nastavite kuhati tekućinu od školjaka i piva 6-7 minuta tako da jako zakuha i mnogo alkohola ispari. Dodajte zgnječene rajčice, pastu od rajčica i med. Dobro promiješajte, smanjite vatru na slabu, poklopite i kuhajte 10 do 12 minuta, a u međuvremenu jednom promiješajte.

U međuvremenu, zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu da zakipi. Dodajte špagete i kuhajte dok ne budu al dente, oko 9 do 10 minuta.

Izvadite oko 30-ak školjki iz oklopa i oklope bacite. Maknite poklopac s lonca s umakom i dodajte kuhane kobasice, mušule bez školjke i one u školjkama. Dobro promiješajte.

Ocijedite špagete i dodajte ih umaku. Nabacujte dok se sasvim ne pokriju. Premjestite na tanjur za posluživanje ili u pojedinačne zdjele te ukrasite peršinom ili korijanderom za posluživanje.

 

 

Sastojci

  • 4 - 5 desetina malih mušula
  • 4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
  • 226 g chorizo kobasica, oguljenih i nasjeckanih
  • 200 g  sitno sjeckanog bijelog luka
  • 5 češnjeva češnjaka prešanog ili sitno nasjeckanog
  • 2 arbol čili papričice, bez peteljke, nasjeckane (ostavite sjemenke), ili više, prema ukusu
  • 236 ml light piva koje volite piti
  • 1/2 žličice košer ili morske soli ili prema ukusu
  • 1 limenka od 780 g zdrobljenih rajčica
  • 2 žlice paste od rajčica
  • 1 žličica meda
  • 450 g špageta
  • 2 žlice sjeckanog lišća korijandera
  • 2 žlice sjeckanog peršina

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve