Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1x100 gr komad dimljene pancete ili slanine, narezane na komadiće
  • 1 luk kozjak, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, s ljuskom, zdrobljen
  • nekoliko grančica timijana
  • 2x 400 gr limenke slanutka, ocijeđenog i ispranog
  • 1 komad parmezana ili korica pecorina
  • 500 ml  passate
  • vode
  • sol za soljenje
  • 1 glavica toskanskog zelja
  • 200 gr Pappardelle, smrvljene rukama
  • Pecorino i čili ulje za posipanje (opcija)

Priprema

  • 1. Zagrijte ulje u zdjeli srednje veličine pa dodajte pancetu.
  • 2. Pecite na srednjoj vatri dok se panceta ne počne karamelizirati, a zatim dodajte luk kozjak, timijan I češnjak te pecite zajedno 1-2 minute.
  • 3. Dodajte ocijeđeni slanutak, koricu sira I dobro promiješajte. Začinite s malo soli.
  • 4. Dodajte passatu i praznu bocu napunite vodom te i vodu dodajte u lonac.
  • 5. Kuhajte na srednjoj do slaboj vatri 25-30 minuta ili dok se malo ne reducira. Kušajte pa začinite po volji.
  • 6. Primijetit ćete da se tekućina malo reducirala, dodajte dovoljno vode da možete kuhati tjesteninu izravno u zdjeli.
  • 7. Neka zakipi pa dodajte smrvljene pappardelle, prstohvat soli pa promiješajte kako se tjestenina ne bi slijepila.
  • 8. Kuhajte na srednjoj do jakoj vatri 3-5 minuta ili ok tjestenina ne bude al dente.
  • 9. Primijetit ćete da se juha zgušnjava kako se tjestenina kuha. ok se tjestenina kuha, pripremite toskanski kupus, ali tako da izrežete žilicu na sredini te grubo narežite listove.
  • 10. Ugasite vatru, dodajte toskansko zelje pa ostavite da povehne od okolne topline i lagano se skuha.
  • 11. Prilagodite začine svom ukusu.
  • 12. Ostavite da juha krčka nekoliko minuta prije posluživanja kako bi je škrob iz  tjestenine malo zgusnuo ili je jedite odmah ako volite da je rjeđa.
  • 13. Obilno posipajte naribanim pecorinom I pokapajte chili uljem, to toplo preporučamo!

Povezani recepti

Vidi sve