Opis

Zagrijte ulje u zdjeli srednje veličine pa dodajte pancetu. Pecite na srednjoj vatri dok se panceta ne počne karamelizirati, a zatim dodajte luk kozjak, timijan I češnjak te pecite zajedno 1-2 minute. Dodajte ocijeđeni slanutak, koricu sira I dobro promiješajte. Začinite s malo soli. Dodajte passatu i praznu bocu napunite vodom te i vodu dodajte u lonac. Kuhajte na srednjoj do slaboj vatri 25-30 minuta ili dok se malo ne reducira. Kušajte pa začinite po volji. Primijetit ćete da se tekućina malo reducirala, dodajte dovoljno vode da možete kuhati tjesteninu izravno u zdjeli. Neka zakipi pa dodajte smrvljene pappardelle, prstohvat soli pa promiješajte kako se tjestenina ne bi slijepila. Kuhajte na srednjoj do jakoj vatri 3-5 minuta ili ok tjestenina ne bude al dente. Primijetit ćete da se juha zgušnjava kako se tjestenina kuha. ok se tjestenina kuha, pripremite toskanski kupus, ali tako da izrežete žilicu na sredini te grubo narežite listove. Ugasite vatru, dodajte toskansko zelje pa ostavite da povehne od okolne topline i lagano se skuha. Prilagodite začine svom ukusu. Ostavite da juha krčka nekoliko minuta prije posluživanja kako bi je škrob iz  tjestenine malo zgusnuo ili je jedite odmah ako volite da je rjeđa. Obilno posipajte naribanim pecorinom I pokapajte chili uljem, to toplo preporučamo! 

Sastojci

  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1x100 gr komad dimljene pancete ili slanine, narezane na komadiće
  • 1 luk kozjak, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, s ljuskom, zdrobljen
  • nekoliko grančica timijana
  • 2x 400 gr limenke slanutka, ocijeđenog i ispranog
  • 1 komad parmezana ili korica pecorina
  • 500 ml  passate
  • vode
  • sol za soljenje
  • 1 glavica toskanskog zelja
  • 200 gr Pappardelle, smrvljene rukama
  • Pecorino i čili ulje za posipanje (opcija)

Povezani recepti