Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 3 žlice maslinovog ulja, dodatno ulje za kapanje
  • 2 žlice sitno nasjeckanih stapki peršina
  • 1 manji crveni čili, sitno nasjeckan
  • 400 g nasjeckanih cherry rajčica
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 12 kozica, očišćenih (osim ljuskica na repu)
  • 500 g vongola, spremnih za kuhanje
  • 500 g dagnji, spremnih za kuhanje
  • 12 kapica
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 400 g tanjih špageta

Priprema

  • 1. Klasičnu pećnicu zagrijte na 200 °C.
  • 2. U velikoj tavi s poklopcem na umjereno jakoj vatri zagrijte ulje.
  • 3. Dodajte stapke peršina, čili, rajčice i češnjak, pa ih 1-2 minute prijajte dok ne zamirišu.
  • 4. Dodajte kozice i kapice. Zapecite ih 1 minutu sa svake strane ili dok ne budu kuhane.
  • 5. Izvadite ih iz tave i odložite da se odmore.
  • 6. U tavu stavite vongole i dagnje, zalijte ih vinom, pokrijte poklopcem i 3-4 minute kuhajte tresući tavu dok se ne otvore školjke. U tavu vratite kozice i kapice, pa je sklonite sa štednjaka.
  • 7. U međuvremenu zakuhajte velik lonac slane vode. Ubacite tanje špagete i kuhajte ih 3-4 minute, tako da ostanu samo 2/3 kuhane i tvrđe od al dente.
  • 8. Tjesteninu ubacite u plodove mora i protresite tavu da ih sjedinite.
  • 9. Papir za pečenje izrežite u 4 kvadrata veličine 40 cm x 40 cm i umetnite ih u zdjelice za posluživanje tjestenine. Tjesteninu i umak vađenjem na umetnute kvadrate papira za pečenje ravnomjerno podijelite u 4 zdjelice. Zatim jedan, po jedan, iz zdjelice izvadite papir s tjesteninom i plodovima mora, pa ga zapečatite uvijanjem rubova tako da ne izlazi para.
  • 10. Premjestite ih na pleh i 10 minuta pecite u pećnici da dovršite kuhanje tjestenine.
  • 11. Pleh izvadite iz pećnice, a tjesteninu s plodovima mora poslužite umotanu u papir da ga otvore i paru ispuste sami gosti.
  • 12. Na stol iznesite nasjeckane listiće peršina i čili-ulje da svaki gost začini svoj cartoccio.

Povezani recepti

Vidi sve