Opis
1. Kucnite školjkama o radnu plohu i ako se ne zatvore, bacite ih.
2. Zakuhajte zasoljenu vodu u velikom loncu da bude spremna za kuhanje tjestenine.
3. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, peršinove stabljike i rajčice, promiješajte i začinite s malo soli i papra. Pržite 3 do 4 minute dok rajčice ne počinju omekšavati – ali pazite da češnjak ne zagori.
4. Kuhate li sušenu tjesteninu, postupite prema uputama na pakiranju. U međuvremenu zagrijte ulje, dodajte školjke i bijelo vino te promiješajte da se sve školjke oblože. Kuhajte poklopljeno 3 do 4 minute, svako toliko tresući tavu, dok se sve školjke ne otvore. Ako se koja školjka nije otvorila, bacite je.
5. Ako kuhate svježu tjesteninu, kuhajte je u ključaloj vodi dok ne bude al dente. Ocijedite i dodajte tjesteninu školjkama, uz šaku sjeckanih listova peršina te obilno poškropite uljem. Promiješajte, pospite ostatkom peršina i poslužite.
Sastojci
Prijedlog za sušenu tjesteninu
- 400 g tjestenine linguine ili tagliatelle
Ako rabite svježu tjesteninu
- tijesto za tjesteninu napravite od 400 g brašna
- 4 jaja i prstohvata soli
Sastojci
- 1 kg malih školjki
- ostruganih i očišćenih
- 4 žlice maslinova ulja i još malo za prelijevanje
- 4 češnja češnjaka
- oguljena i sitno nasjeckana
- 1 veliki svežanj svježeg peršina
- posebno listova i stabljika
- sitno nasjeckanog
- 300 g cherry-rajčica
- prepolovljenih ili 300 g velikih crvenih rajčica nasjeckanih na kockice
- sitna sol i svježe mljeveni crni papar
- 200 ml bijelog vina