Tiramisu
Recept iz: David Skoko

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 300-400 g piškota za tiramisu
- 300 ml ohlađene zaslađene espresso kave
- 4 svje
- 500 g sira mascarpone
- 100 g šećera u prahu
- 50 g kakaa u p
- Baileys likera po želji
Priprema
- 1. Odvojimo bjelanjke od žutanjaka.
- 2. Umutimo bjelanjke u čvrsti snijeg i spremimo u hladnjak.
- 3. Žutanjke sa šećerom mutimo ručnim mikserom dok se šećer ne rastopi.
- 4. Jednom kad pomiješamo žutanjke i šećer potrebno ih je čim prije izraditi kako nam se ne bi stvorile grudice.
- 5. Dodajemo mascarpone te nastavljamo miješati dok se sastojci dobro ne pomiješaju.
- 6. Po želji dodamo malo likera (baileys).
- 7. Silikonskom špatulom/lopaticom lagano i postepeno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
- 8. Na dno pravokutne staklene posude posložimo piškote te prelijemo s 150ml ohlađene kave.
- 9. Namažemo sloj kreme te potom složimo još jedan red piškota koje smo prije pojedinačno namočili u preostaloj kavi.
- 10. Prelijemo ostatkom kreme i izravnamo špatulom.
- 11. Za kraj pospemo kakaom i stavimo kolač u hladnjak.
- 12. Odrežemo pravilnu kocku tiramisua i serviramo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća