Tiramisu
Recept iz: Michela Chiappa
Majka dviju mladih djevojčica, Michela je postala stručnjakinja za brzo pripravljanje večera. Ona odlično razumije što bi trebao svaki zaposleni roditelj - kako brzo i zdravo hraniti cijelu svoju obitelj posebno one najmlađe. Proglašena je jednom od 15 najboljih Britanskih vlogera na temu hranjenja djece i vodi program na tu temu na kanalu Jamie Olivera. Također je autorica „Simply Italian“ koja je objavljena 2014. godine, kao i redoviti suradnik časopisa Grazia. Michela je predstavila emisiju o tjestenini na kanalu 4, a njezina nova emisija „Michela Tuscan“ će se prikazivati na FOXtelu u Australiji.
Sastojci
- 3 srednje velika jaja po mogućnosti iz slobodnog uzgoja ili organski odvojeni žumanjci od bjelanjaka
- 3 žlice sitnog kristalnog šećera
- 250 g sira mascarpone
- 2–3 žlice kakao praha
- 250 ml vina Marsala u plitkoj posudi
- 250 ml jake crne kave (idealno bi bilo espressa) u plitkoj posudi
- 1 paket od 200 g piškota (ako možete nabavite Savoiardi)
Priprema
- 1. Pripremite kremastu smjesu: odvojite žumanjke od bjelanjaka. Umutite žumanjke sa šećerom u zdjeli ili električnim mikserom dok ne postane kremasto i prozračno. U velikoj zdjeli čvrsto istucite snijeg od bjelanjaka. Dodajte mascarpone u žumanjke te dobro umijesite da se smjesa sjedini, a potom nježno umijesite snijeg od bjelanjaka – pazite da sačuvate zrak u kremastoj smjesi.
- 2. Premažite posudu promjera oko 22 cm i duboku 10 cm (idealno bi bilo da je posuda staklena) tankim slojem kreme. S pomoću cjedila za čaj raspršite po njoj malo kakaova praha.
- 3. Umačite piškote, jednu po jednu, kratko u Marsalu, a potom u kavu. Pazite da ne upiju previše tekućine da ne postanu gnjecave. Poslažite sloj namočenih piškota po kakaovu prahu.
- 4. Ponavljajte postupak, naizmjence slažući sloj kreme, kakaova praha i namočenih piškota, a završite slojem kreme. Svaki sloj kreme treba biti debeo tek toliko da prekrije piškote. Nemojte nanositi previše debele slojeve. Idealno bi bilo dobiti pet slojeva. Lagano pospite s još kakaova praha i stavite u hladnjak da se hladi barem 1 h ili preko noći.
- Savjet: Dok slažete slojeve u posudu, pazite da ništa ne curi sa strane, kako bi se lijepo vidjeli uredni slojevi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha