Tiramisini
Recept iz: Nigella Lawson
Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". Od tada je izdala još 10 knjiga o kulinarstvu i postala prepoznatljiva TV ličnost.
Sastojci
- 100 ml espressa ili jake instant kave
- 30 ml likera od kave
- 4 Savoiardi keksa (biskvitni prstići)
- 2 bjelanjaka
- 250 g mascarpone sira
- 42 g meda
- 30 ml Marsala vina
- 4 g kakaa u prahu
Priprema
- 1. Napravite espresso i izlijte ga u vatrostalnu zdjelicu, dodajte liker od kave i ostavite da se ohladi - 10 minuta s vanjske strane prozora kada je hladan dan, uvijek upali!
- 2. Izlomite svaki biskvitni Savoiardi prstić na četiri dijela i spustite po jedan komadić u četiri male martini čaše, zatim ih prelijte ohlađenim espressom. Lagano ih pritisnite, kako biste bili sigurni da su potpuno namočeni.
- 3. Koristeći električni mikser, tucite bjelanjake u zdjeli dok se ne stvore mekani vrhovi kada maknete mikser, ostavite sa strane.
- 4. Izvadite mascarpone u drugu zdjelu, dodajte med: volim kako nježna slatkoća oženi Marsalu (premda bi i šećer bio u redu). Miksajte (nema potrebe za ponovnim pranjem miksera) i kada postane glatko, lagano umiješajte Marsalu.
- 5. Lagano umiješajte bjelanjak, po jednu trećinu, zatim smjesu prebacite preko svakog umočenog prstića u čašama, koristeći žlicu kako bi formirali elegantan vrh.
- 6. Ostavite ih hladnjaku barem 20 minuta, do 24 sata, zatim ih prije serviranja pospite kakaom, koji ste prosijali kroz sito.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa