Tiramisini
Recept iz: Nigella Lawson
Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites".
Sastojci
- 100 ml espressa ili jake instant kave
- 2 žlice likera od kave
- 4 Savoiardy keksa (fini keksi kao piškote)
- 2 bjelanjka iz slobodnog uzgoja
- 250 g mascarponea
- 2 žlice meda
- 2 žlice Marsala vina
- 1 žličica kakaa u prahu
Priprema
- 1.Skuhajte espresso i ulijte ga u vatrostalni vrč, dodajte čokoladni liker pa ostavite da se ohladi - obično je dosta 10 minuta vani kad je hladan dan!
- 2. Svaki keks prelomite na četiri komada i stavite ih u male čaše za martini pa prelijte smjesom s espressom.
- 3.Nježno pritisnite kako bi se svi keksi natopili.
- 4. Ručnim električnim mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i nakratko odložite.
- 5.Mascarpone stavite u zdjelu i dodajte med.
- 6. Volim kako se njegova lagana slatkoća spaja s Marsala vinom (iako bi i šećer bio dobar).
- 7. Tucite mikserom (ne treba čistiti metlice) i kada smjesa postane ravnomjerna dodajte Marsala vino.
- 8. Lagano dodajte bjelanjke, trećinu po trećinu, a zatim tu smjesu stavite na pijane kekse u svakoj čaši tako da žlicom napravite elegantni vrh.
- 9.Neka stoje u hladnjaku najmanje 20 minuta do 24 sata.
- 10.Prije posluživanja ukrasite kakaom koristeći sitno sito.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća