Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". 

Sastojci

  • 100 ml espressa ili jake instant kave
  • 2 žlice likera od kave
  • 4 Savoiardy keksa (fini keksi kao piškote)
  • 2 bjelanjka iz slobodnog uzgoja
  • 250 g mascarponea
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice Marsala vina
  • 1 žličica kakaa u prahu

Priprema

  • 1.Skuhajte espresso i ulijte ga u vatrostalni vrč, dodajte čokoladni liker pa ostavite da se ohladi - obično je dosta 10 minuta vani kad je hladan dan!
  • 2. Svaki keks prelomite na četiri komada i stavite ih u male čaše za martini pa prelijte smjesom s espressom.
  • 3.Nježno pritisnite kako bi se svi keksi natopili.
  • 4. Ručnim električnim mikserom napravite snijeg od bjelanjaka i nakratko odložite.
  • 5.Mascarpone stavite u zdjelu i dodajte med.
  • 6. Volim kako se njegova lagana slatkoća spaja s Marsala vinom (iako bi i šećer bio dobar).
  • 7. Tucite mikserom (ne treba čistiti metlice) i kada smjesa postane ravnomjerna dodajte Marsala vino.
  • 8. Lagano dodajte bjelanjke, trećinu po trećinu, a zatim tu smjesu stavite na pijane kekse u svakoj čaši tako da žlicom napravite elegantni vrh.
  • 9.Neka stoje u hladnjaku najmanje 20 minuta do 24 sata.
  • 10.Prije posluživanja ukrasite kakaom koristeći sitno sito.

Povezani recepti

Vidi sve