Tigrasti mramorni kolač
Recept iz: Pati Jinich
Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Maslacem podmažite lim i posipajte ga brašnom, ali uklonite sav višak brašna.
U mikseru istucite maslac koristeći nastavak s mutilicama srednjom brzinom dok ne postane mekan i kremast, negdje između 2 do 3 minute. Dodajte šećer i nastavite miksati dok ne postane paperjasto.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja s vanilijom i kiselim vrhnjem.
Smanjite brzinu miksanja na najmanju i naizmjence dodajte smjesu brašna i smjesu jaja. Nastavite miksati dok se dobro sve ne pomiješa i stružite stjenke gumenom špatulom ako je potrebno. Premjestite 1/3 tijesta u drugu zdjelu i ostavite 2/3 tijesta u posudi za miksanje.
U zdjelici dobro promiješajte vodu i kakao. Gumenom špatulom podijelite smjesu kakaa u 1/3 tijesta ostavljenog sa strane u zasebnoj zdjeli i dobro promiješajte. Ostavite po strani.
Smjesi ostavljenoj u zdjeli za miksanje dodajte koricu limuna, ekstrakt badema i sok od naranče te istucite dok se sasvim ne pomiješa.
S dvije žlice za sladoled ili pomoću šalica za mjerenje naizmjence ubacujte čokoladnu smjesu i onu od naranče i badema u kalup za kuglof. Kad je cijela smjesa prebačena u kalup, nožem za maslac ili štapićem prođite kroz nju kako biste postigli mramorni izgled.
Pecite tortu 50 do 60 minuta dok se ne počne vraćati na dodir, dok ne bude lagano smeđa, a čačkalica kojom je ubodete iz nje izlazi vlažna, ali ne i mokra. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se hladi.
Kad se ohladi, prođite nožem za maslac uz rub i preokrenite tortu na tanjur. Posipajte je šećerom u prahu i poslužite.
Sastojci
- 454 g neslanog maslaca, i još malo za mašćenje kalupa kuglofa
- 118 g granuliranog šećera
- 400 g svenamjenskog brašna i još malo za posipanje kalupa
- 1 žličice praška za pecivo
- 1 žličice sode bikarbone
- Prstohvat košer ili krupne morske soli
- 8 velikih jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 236 ml kiselog vrhnja
- 118 ml kipuće vode
- 118 ml kakao praha
- 2 žlice naribane narančine kore
- 1 žličice ekstrakta badema
- 118 ml svježe cijeđenog narančinog soka
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom