Thunder tea riža sa sardinama i utrnutim okusom
Recept iz: Adam Liaw
Sastojci
- Sastojci
- 440 g koshihikari ili yumepirika riže (Japanska riža kratkog zrna)
- 2 žličice ulja sjemenki grožđa
- 62 g sušenih mladih sardina (jyako na Japanskom)
- 1½ vezice kineskog vlasca, finely chopped
- 1½ vezica kineskog špinata, sitno sjeckanog
- 300 g tofua, narezano na kocke od 1 cm
- 80 g tostiranih pinjola
- Dashi čaj:
- 1½ komad kombua
- 10 g sušenih bonito ljuskica
- 1 tbsp genmaicha čajnih listića
- Thunder čaj:
- 80 g pinjola
- 1 žlica matcha praha
- Sok limuna, prema ukusu
- Ulje sečuanskog papra (vidi bilješku), prema ukusu
- Sečuanska sol:
- 1 žlica Sečuanskog papra u zrnu
- 2 žličice soli
Priprema
- Kako biste skuhali rižu yumepirika, stavite rižu u lonac i prekrijte hladnom vodom. Prije kuhanja u loncu, rižu dobro operite, zatim isperite zamagljenu škrobnu vodu, ali pazite kako ne biste izgubili zrna riže. Postupak pranja ponovite 3-4 puta ili dok voda od ispiranje ne postane prozirna. Opranu rižu stavite u srednje veliki lonac i prekrijte hladnom vodom, tako da je razina vode otprilike 3 cm iznad riže. Zakuhajte na jakoj vatri i pustite da kuha bez poklopca, dok voda ne bude iste razine kao i riža. Na površini riže će se pojaviti male rupice iz kojih će izlaziti para. Smanjite vatru na jako laganu, poklopite i kuhajte 12-15 minuta bez dizanja poklopca. Ugasite vatru i ostavite rižu da odstoji dodatnih pet minuta bez skidanja poklopca. Zatim ga skinite i uz pomoć lopatice razlomite rižu.
- U međuvremenu, za dashi čaj, stavite kombu u lonac. Dodajte dvije litre hladne vode i zakuhajte. Kombu uklonite, vodu dovedite do vrenja, zatim dodajte bonito ljuskice i čajne listiće. Uklonite s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite, bacite sve komadiće iz tekućine i održavajte toplim.
- Za thunder čaj, u mužar stavite pinjole i matchu, mrvite dok ne postane sitno. Dodajte otprilike 125 ml dashi čaja i sameljite, dok ne postane mliječno. Dodajte dovoljno preostalog dashi čaja kako biste postigli teksturu vrhnja. Procijedite kroz komad tkanine od muslina i bacite sve komadiće koji su ostali u čaju, zatim začinite sa sokom limuna, soli i malo sečuanskog ulja.
- Kako biste napravili sečuansku sol, u malu tavu za prženje stavite sečuanski papar u zrnu i sol, te tresite tavu na slaboj vatri dok ne pusti miris. Sameljite u grubi prah.
- Ulje sjemenki grožđa zagrijte u maloj tavi za prženje iznad srednje jake vatre. Dodajte male sardine i pecite dok ne postanu hrskave, ali ne smeđe. Ocijedite ih na kuhinjskom ručniku i lagano začinite.
- U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 30 ml dashi čaja. Dodajte sjeckani češnjak i špinat, miješajte dok ne uvene.
- Kako biste sve povezali, vruću rižu podjelite u 10 zdjelica. Na rižu stavite tofu, zelenje, tostirane pinjole i pržene sardine. Lagano začinite sa sečuanskom soli. Stavite “čaj” u toplu posudu, zatim ulijte u zdjelice prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Nasi lemak
Recepti Silvia Colloca
Arancini
Recepti Luca Ciano
Rižoto od prepelica s parmezanom
Recepti Adam Liaw
Pržena riža Yangzhou
Recepti Luca Ciano
Carnaroli rižoto s rakovim mesom i stracciatellom
Recepti Adam Liaw
Tangyuan u pekinškom stilu s crnim sezamom
Recepti Lora i Stoyan
Rižoto od pečene paprike
Recepti Michela Chiappa
Brzinski rižoto od gljiva
Recepti Lora i Stoyan
Rižoto s pestom od špinata
Recepti Adam Liaw
Nasi ulam s mikrobiljem