Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

Sastojci

  • 440 g koshihikari ili yumepirika riže (Japanska riža kratkog zrna)
  • 2 žličice ulja sjemenki grožđa
  • 62 g sušenih mladih sardina (jyako na Japanskom)
  • 1½ vezice kineskog vlasca, finely chopped
  • 1½ vezica kineskog špinata, sitno sjeckanog
  • 300 g tofua, narezano na kocke od 1 cm
  • 80 g tostiranih pinjola
  • Dashi čaj:
  • 1½ komad kombua
  • 10 g sušenih bonito ljuskica
  • 1 tbsp genmaicha čajnih listića
  • Thunder čaj:
  • 80 g pinjola
  • 1 žlica matcha praha
  • Sok limuna, prema ukusu
  • Ulje sečuanskog papra (vidi bilješku), prema ukusu
  • Sečuanska sol:
  • 1 žlica Sečuanskog papra u zrnu
  • 2 žličice soli

Priprema

  • 1. Kako biste skuhali rižu yumepirika, stavite rižu u lonac i prekrijte hladnom vodom. Prije kuhanja u loncu, rižu dobro operite, zatim isperite zamagljenu škrobnu vodu, ali pazite kako ne biste izgubili zrna riže.
  • 2. Postupak pranja ponovite 3-4 puta ili dok voda od ispiranje ne postane prozirna. Opranu rižu stavite u srednje veliki lonac i prekrijte hladnom vodom, tako da je razina vode otprilike 3 cm iznad riže.
  • 3. Zakuhajte na jakoj vatri i pustite da kuha bez poklopca, dok voda ne bude iste razine kao i riža. Na površini riže će se pojaviti male rupice iz kojih će izlaziti para. Smanjite vatru na jako laganu, poklopite i kuhajte 12-15 minuta bez dizanja poklopca. Ugasite vatru i ostavite rižu da odstoji dodatnih pet minuta bez skidanja poklopca. Zatim ga skinite i uz pomoć lopatice razlomite rižu.
  • 4. U međuvremenu, za dashi čaj, stavite kombu u lonac. Dodajte dvije litre hladne vode i zakuhajte. Kombu uklonite, vodu dovedite do vrenja, zatim dodajte bonito ljuskice i čajne listiće. Uklonite s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite, bacite sve komadiće iz tekućine i održavajte toplim.
  • 5. Za thunder čaj, u mužar stavite pinjole i matchu, mrvite dok ne postane sitno. Dodajte otprilike 125 ml dashi čaja i sameljite, dok ne postane mliječno. Dodajte dovoljno preostalog dashi čaja kako biste postigli teksturu vrhnja. Procijedite kroz komad tkanine od muslina i bacite sve komadiće koji su ostali u čaju, zatim začinite sa sokom limuna, soli i malo sečuanskog ulja.
  • 6. Kako biste napravili sečuansku sol, u malu tavu za prženje stavite sečuanski papar u zrnu i sol, te tresite tavu na slaboj vatri dok ne pusti miris. Sameljite u grubi prah.
  • 7. Ulje sjemenki grožđa zagrijte u maloj tavi za prženje iznad srednje jake vatre. Dodajte male sardine i pecite dok ne postanu hrskave, ali ne smeđe. Ocijedite ih na kuhinjskom ručniku i lagano začinite.
  • 8. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 30 ml dashi čaja. Dodajte sjeckani češnjak i špinat, miješajte dok ne uvene.
  • Kako biste sve povezali, vruću rižu podjelite u 10 zdjelica. Na rižu stavite tofu, zelenje, tostirane pinjole i pržene sardine. Lagano začinite sa sečuanskom soli. 9. Stavite “čaj” u toplu posudu, zatim ulijte u zdjelice prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve