Terina od pečene cikle i sira

Terina od pečene cikle i sira

Opis

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator). Operite ciklu. Svaku ciklu začinite listićima timijana, maslinovim uljem, solju i paprom pa zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite u lim za pečenje i pecite oko sat vremena. Kad se ohlade, ogulite ih i narežite na tanke kriške mandolinom.

2. U zdjeli pomiješajte sireve. Pospite ih sitno sjeckanim vlascem i timijanom. Začinite paprom i solju. Ako je potrebno, dodajte još soli.

3. Posudu za terine obložite plastičnom folijom. Kriške cikle rasporedite po dnu posude u debelom sloju.

5. Prekrijte kremom od sira pa naizmjence radite slojeve cikle i sira dok se ne iskoristi cijela smjesa. Slojeve završite ciklom. Pokrijte plastičnom folijom i pritisnite teškim predmetom.  Ostavite u hladnjaku 6 sati.

6. Za mrvice, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator). Nasjeckajte orahe. Pomiješajte brašno, maslinovo ulje, orahe i ugrubo zdrobiti i posolite. Mrvice stavite u plitki lim za pečenje i pržite oko 10-15 minuta s povremenim miješanjem.

7. Pomiješajte sok od naranče s maslinovim uljem, octom i prstohvatom soli.

8. Pripremljenu terinu izvadite iz kalupa i uklonite plastičnu foliju. Razrežite terinu i poslužite ju na mrvicama.  Svaku porciju začinite preljevom po želji. 

Sastojci

Sastojci

  • 8 malih cikli
  • 4 grančica timijana
  • 25 ml maslinovog ulja
  • sol i papar po želji

Za sireve

  • 400 g mekog francuskog kozjeg sira
  • 220 g kremastog sira
  • 1/2 svežnja vlasca
  • 4 grančica timijana
  • papar po želji

Za mrvice

  • 120 g integralnog brašna
  • 100 g oraha
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 prstohvat soli

Za preljev

  • sok jedne naranče
  • 50 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 30 ml jabučnog octa
  • 1 prstohvat soli

Povezani recepti