Tempura od škampa i povrća
Recept iz: Justine Schofield
Priprema:
Pomiješati sve sastojke za umak u malu posudu. Ostaviti sa strane.
U malom vrču, zamutiti kiselu vodu s jajima tako da nastane pjenušava smjesa.
U posudi pomiješati brašna i sodu bikarbonu. Napraviti udubinu u sredini i uliti smjesu s jajima i vodom. Miješati dok smjesa ne počne sličiti na smjesu za palačinke. Dodati kocke leda kako bi smjesa ostala hladna.
Zagrijati ulje u zdjeli do između 170 i 180 stupnjeva Celzija. Ulje treba imati dubinu od par centimetara kako bi se škampi i povrće mogli ispržiti.
Staviti žicu za sušenje na zdjelu jer će se tamo ocijediti povrće i škampi nakon prženja.
Umočiti povrće u tijesto, ocijediti višak, a zatim pažljivo spustiti u vruće ulje.
Pržiti dok povrće ne postane hrskavo i zlatno smeđe (oko 2 minute), u nekoliko navrata kako bi ulje ostalo vruće. Ponoviti ovaj postupak sa škampima.
Ocijediti ih na sušilici i ostaviti da se blago ohlade prije serviranja s umakom za umakanje.
Sastojci
- ½ šalice brašna, koje je odstajalo u zamrzivaču preko noći
- ½ šalice kukuruznog brašna, koje je odstajalo u zamrzivaču preko noći
- ½ žličice sode bikarbone
- 1 šalica gazirane vode, ohlađena
- 1 jaje
- kocke leda
- suncokretovo ulje, za prženje
- 2 japanska plava patlidžana, narezana na četvrtine po dužini
- 4 režnja korijena lotosa
- 3 šparoge
- 2-3 mlada luka, samo bijeli dio
- 1 velika gljiva, prepolovljena
- 1 šaka zelenog graha
- 6-8 škampa, očišćenih
- Umak za umakanje:
- 1-2 žličice octa od rižinog vina
- 1-2 žlice sojinog umaka
- 1 žličica kristal šećera
- 1 žlica naribanog đumbira
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom