Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 400 g telećeg ramsteka
  • 200 g plavih šljiva bez koštica
  • 300 ml crnog vina
  • 4 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 3 stabljike celera
  • 4 komada lučica
  • 8 manjih krumpira
  • 1 vezica kadulje
  • 1 vezica kadulje
  • 1 žlica narezane majčine dušice
  • 30 g brašna
  • 200 g oguljenih rajčica
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 400 g telećeg ramsteka
  • 200 g plavih šljiva bez koštica
  • 300 ml crnog vina
  • 4 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 3 stabljike celera
  • 4 komada lučica
  • 8 manjih krumpira
  • 1 vezica kadulje
  • 1 vezica kadulje
  • 1 žlica narezane majčine dušice
  • 30 g brašna 200 g oguljenih rajčica
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 250 g gljiva bukovača
  • 400 ml telećeg temeljca
  • 200 g lisičarki
  • 2 lovorova lista
  • 4 bijele šparoge
  • 30 ml brendija
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • maslac

Priprema

  • 1. Narežite prethodno oprano i osušeno meso na 4 medaljona. Pospite ga solju i paprom. Zalijte s malo maslinova ulja i utrljajte u meso.
  • 2. Ugrijte tavu i ulijte žlicu maslinova ulja i manji komad maslaca. Ispržite meso sa svake strane dok ne porumeni. Meso izvadite na kuhinjski ubrus.
  • 3. Narežite luk, mrkvu i celer i ispržite u istoj tavi sa žlicom maslinova ulja. Dodajte i nekoliko oguljenih lučica. Čim povrće omekša dodajte crno vino i pričekajte da ispari. Dodajte cijele oguljene krumpire i suhe šljive. Promiješajte i ulijte teleći temeljac. Omotajte listove kadulje i postavite ih u jedan ugao, pospite majčinom dušicom i brašnom pa pomiješajte.
  • 4. Sve prebacite u posudu s vatrostalnim dršcima i poklopcem. Dodajte rajčice, senf i smeđi šećer. Začinite solju i paprom. Promiješajte i poklopite. Stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na sat vremena. Trideset minuta prije kraja u posudu dodajte meso.
  • 5. U tavu ulijte žlicu maslinova ulja i komad maslaca. Dodajte sol i lovorov list. Dodajte bukovače koje ste prethodno očistili četkicom i narezali do dužini. Nakon nekoliko minuta dodajte i lisičarke. Pirajte dok se ne skuha, povremeno miješajući. Gljive možete flambirati s 20 ml brendija.
  • 6. U istoj tavi na malo maslaca sotirajte oguljene vrhove šparoga.
  • 7. Teletinu sa šljivama poslužite s pirjanim gljivama i šparogama.

Povezani recepti

Vidi sve