Teleći obrazi u umaku od povrća
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- teleći obrazi
- mrkva
- ljutika
- celer
- vlasac
- Češnjak
- poriluk
- 150 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- sol
- maslac
- sitni krumpir
- dva čilija
- dvije cikle
- svježi timijan
- borovica
- lovorov list
- svježi ružmarin
Priprema
- 1. Ugrijte lonac i dodajte maslinovo ulje. Stavite teleće obraze tako da je koža s donje strane.
- 2. Ogulite ljutiku i narežite je natanko. Dok se obrazi peku, dodajte luk. Preko obraza prelijte malo kipuće vode. Dodajte nasjeckanu mrkvu. Nasjeckajte dio celera i dodajte ga obrazima. Očistite poriluk te dodajte i njega. Na kraju stavite dva izrezana češnja češnjaka. Zalijte crnim vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari. Dodajte borovicu i lišće lovora. Posolite. Pričekajte da se sokovi od pečenja zgusnu pa prelijte s još kipuće vode. Poklopite i pustite da se pirja sat i pol. No povremeno kušajte i pazite da se obrazi ne raspadnu.
- 3. Stavite maslac u ugrijanu tavu i pustite da se otopi. Dodajte grančicu ružmarina. Stavite u tavu obraze, ali bez povrća. Pržite ih u maslacu. Izvadite lovor iz povrća te preostalo povrće pasirajte.
- 4. Operite mrkvu i krumpir, ogulite luk i dodajte dvije ljute papričice. Dodajte dvije neoguljene cikle. Dodajte nekoliko grančica timijana. U kut stavite preostali celer. Posolite, poškropite maslinovim uljem i sve pomiješajte. Stavite posudu u pećnicu te pecite 40 minuta na 200 °C.
- 5. Posluživanje: Stavite umak od pečenja na tanjur te na njega posložite krumpir. Dodajte obraze i povrće (mrkvu i pečenu ciklu). Kako bi bilo svježije, pospite malo svježeg vlasca.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada