Opis

Priprema

 

Teleći jezik

Otopite 150 g soli u 3 litre vode i u to stavite jezik. Poklopite i ostavite u hladnjaku 10 sati. Jezik izvadite iz slane vode i na sat vremena stavite ga u posudu s čistom vodom da izađe sol. Narežite luk, celer, mrkvu i češnjak na veće komade i stavite u lonac, zajedno s jezikom. Dodajte toliko vode koliko je potrebno da jezik bude prekriven. Pustite neka proključa i redovito uklanjajte pjenu. Neka se kuha na laganoj vatri najmanje sat i pol. Maknite lonac s vatre i pustite da jezik odstoji u vodi još 20 minuta. Procijedite temeljac i sačuvajte ga za umak. Odstranite kožu s jezika.

 

Umak od madeire

Luk ogulite i nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na komadiće. Narežite šampinjone na komadiće. U loncu zagrijte 60 g maslaca te popržite mrkvu, luk i šampinjone tako da budu smeđi. Dodajte pastu od rajčice te je kratko popržite. Dodajte brašno, dobro promiješajte i na laganoj vatri pustite da zapržak dobije zlatnožutu boju. Neka se malo ohladi. Uz miješanje postupno dodajte bijelo vino.

Otkinite listove timijana i nasjeckajte peršinov list.

Uz miješanje zapršku dodajte 700 ml goveđeg temeljca. Umiješajte peršinov list, timijan i lovorov list.

Pustite neka proključa i na laganoj vatri kuhajte 25 minuta. S vremena na vrijeme odstranite masnoće. Redovito miješajte. Procijedite umak i žlicom dobro istisnite sve sokove.

Zatim ponovno pustite da umak prokuha. Neka se kuha još 10 minuta i povremeno dodajte još malo temeljca.

Cjedilo obložite čistom krpom i procijedite umak iznad lonca (propasirajte ga).

Neka se umak ukuha na 200 ml.

Dodajte madeiru i kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta.

Prije posluživanja možete dodati još komad maslaca i pjenjačom ga umutiti u umak tako da se umak još malo zgusne i posjaji.

 

Mahunarke

Prije posluživanja mahunarke zagrijte u tavi na malo maslinova ulja.

 

Posluživanje

Jezik poslužite narezan na kriške na postelji od mahunarki. Prelijte ga umakom od madeire.

Sastojci

Sastojci

  • 150 g soli
  • 3 l vode
  • 1 teleći jezik
  • 2 glavice luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 velike mrkve
  • 2 češnja češnjaka

Umak od madeire

  • 1 glavica luka
  • 1 mala mrkva
  • 100 g šampinjona
  • 80 g maslaca
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 3 žlice brašna
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 1 grančica timijana
  • 2 grančice peršina ravnog lista
  • 1 lovorov list
  • temeljac od jezika

Mahunarke

  • 150 g mahuna kuhanih al dente
  • 150 g kuhanog očišćenog boba
  • 150 g kuhanoga bijelog graha
  • maslinovo ulje

Povezani recepti