Tekući ravioli od parmezana reggiano i crnog tartufa
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Za tjesteninu:
- 180 g “00” brašna
- 50 g krupnog brašna
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 1 kuhinjska žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- prstohvat soli
- još 1 jaje, umućeno, za izradu raviola
- 30 g prženih lješnjaka, grubo sjeckanih
- 250 g neslanog putra
- 40-60 g svježih crnih tartufa (u sezoni) ili 20-30 g smrznutih crnih tartufa
- hrpica svježe kadulje
- Smjesa za punjenje raviola:
- 100 ml vrhnja za šlag
- 60 g ribanog parmezana reggiano starog 2 godine
Priprema
- 1. Dodajte vrhnje i parmezan u lonac, lagano promiješajte i pustite da gotovo zavrije na laganoj vatri. Kad se parmezan potpuno otopi, maknite s vatre, dodajte ½ naribanog tartufa i odmah ohladite u hladnjaku dok se ne stegne. Prebacite smjesu u vrećicu.
- 2. Za tjesteninu, umutite cijela jaja i žumanjke te dodajte malo maslinovog ulja, prstohvat soli i naribani tartuf. Umiješajte brašno i počnite miješati malo po malo s jajima dok se gotovo ne formira tijesto. Ostavite u hladnjaku 2 sata ili preko noći.
- 3. Uvaljajte tijesto u stroj za tjesteninu do zadnjeg uskog sloja. Listove tjestenine narežite na pravokutnike duge 30-ak cm. Presavijte list na pola i nježno pritisnite rukom da napravite vidljiv trag. Rasklopite list tjestenine.
- 4. Položite otprilike jednu veliku žlicu ribanog parmezana, a sljedeću stavite oko 5-8 cm od prethodne.
- 5. Premažite nadjev smjesom od jaja, a zatim ga nježno preklopite na drugu stranu. Zatvorite izbjegavajući pojavu mjehurića zraka. Četvrtastim ili okruglim rezačem od 6–8 cm režite kako biste napravili pojedinačne komade.
- 6. Stavite 7 grama soli u litru vode. Zakuhajte u velikom loncu; kad zavrije, ubacite raviole i kuhajte ih 3-4 minute.
- 7. U veliku tavu dodajte maslac i kadulju i otopite dok maslac ne postane pjenast.
- 8. Ocijedite raviole i ubacite u umak od maslaca na minutu. Maknite s vatre i poslužite s ribanim parmezanom, prženim lješnjacima i ostatkom ribanih tartufa.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Banana i limoncello gelato, prženi orasi, limoncello krema
Recepti Luca Ciano
Panna cotta od kave s bijelom čokoladom
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Luca Ciano
Svježe talijatele sa cvjetićima tikvice i blagim provolone umakom
Recepti Luca Ciano
Bivolja bocconcini lizalica punjena s inčunima, medom i bottargom
Recepti Luca Ciano
Parmezanski mus s poširanim kruškama začinjenim lambruscom
Recepti Luca Ciano
Pečena ‘bijela scamorza’ sa slaninom i rajčicama
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Luca Ciano
Focaccia od krumpira
Recepti Luca Ciano
Ljubičasti njoki s rajčicom i fondutom od parmezana