Tekstualni kolačići

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.

Sastojci

  • 200 g brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 220 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 180 ml mlijeka
  • 60 ml suncokretovog ulja
  • 250 ml mlijeka
  • Kora ½ štapića vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • Instat kreme iz vrećice
  • 250 g maslaca, sobne temperature
  • 60 g šećera u prahu
  • 250 g marcipana
  • 1 žličica kurkume (ili 2 niti šafrana)
  • 1 žličica soka od cikle
  • Šećer u prahu

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Stavite papirnate čaše u kalup za kolače.
  • 2. Prosijte brašno i prašak za pecivo u posudu. Umiješajte šećer i sol pjenjačom. Ulijte mlijeko i ulje, te razbijte jaje. Dobro promiješajte lopaticom dok ne postane glatko i ujednačeno tijesto. Podijelite tijesto na 12 papirnatih čaša. Čaše napunite na otprilike tri četvrtine. Kalup stavite na rešetku u sredinu pećnice i pecite kolače 25 minuta. Neka se potpuno ohlade.
  • 3. U loncu kuhajte mlijeko i vaniliju na laganoj vatri. U međuvremenu miješajte žumanjke sa šećerom, brašnom i 2 žlice mlijeka dok ne dobijete pastu. Uz miješanje ulijte vruće mlijeko na pastu i vratite sve u tavu. Vratite tavu na vatru i nastavite miješati pjenjačom. Pustite da se slastičarska krema kuha 2 minute na laganoj vatri uz lagano miješanje. Isperite plitki tanjur ili zdjelu hladnom vodom i izlijte slastičarsku kremu. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se malo ohladi prije nego što je stavite u hladnjak. Prije početka obrade provjerite je li hladna.
  • 4. Omekšani maslac stavite u posudu s kremom i šećerom. Sve izmiješajte mikserom na srednje jakoj brzini i pustite da djeluje najmanje 10 minuta. Pustite da mikser radi dok ne dobijete ujednačenu, svijetlu kremu. Žlicom je stavite u dresir vrećicu za ukrašavanje nazubljenog vrha i vrh kolača istisnite oblinu količinu.
  • 5. Ako se krema previše lijepi za stijenku posude, najbolje je posudu staviti u malo vruće vode dok se krema ne otopi uz rub. Tada možete nastaviti s miješanjem.
  • 6. Kurkumu umijesite u trećinu marcipana kako bi marcipan požutio, a zatim ostatak marcipana umijesite sa sokom od cikle. Nazubljenim rezačem izrežite krugove iz žutog marcipana. Izrežite slova iz ružičastog marcipana abecednim kalupima i utisnite slova na žute krugove. Lagano pritisnite sve na kremu od vanilije na vrhu kolača.
  • 7. Dajte marcipanu više sjaja i zaštitite ga od isušivanja pomoću spreja za sjaj ili deco spreja. Možete ga naći u prodaju preko interneta ili u trgovinama za kuhare.

Povezani recepti

Vidi sve