Tarte tropezienne s kremom od vanilije
Recept iz: Francisco Moreira
Francisco Moreira portugalski je chef koji je radio u raznim luksuznim hotelima i restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Trenutno predaje umjetnost čokolade na prestižnoj Akademiji za čokoladu u Belgiji.
Sastojci
- 40 g poluobranog mlijeka
- 10 g pekarskog kvasca
- 360 g brašna
- 3 jajeta veličine L
- 25 g šećera
- 7 g kuhinjske soli
- 175 g maslaca bez soli (u kockicama), na sobnoj temperaturi
- 1 jaje
- 40 g poluobranog mlijeka (za premazivanje)
- 500 g poluobranog mlijeka
- 2 mahune vanilije
- 100 g šećera
- 5 žumanjaka jajeta veličine L
- 40 g kukuruznog škroba
- 50 g maslaca bez soli
- 250 g tučenog vrhnja, 35% masnoće
Priprema
- Za tijesto, u mikseru istucite 360 g brašna, 25 g šećera i 3 jajeta. Dodajte 10 g pekarskog kvasca. Sve dobro umijesite dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte 175 g maslaca bez soli (na sobnoj temperaturi) i nastaviti miješati. Ostavite da odstoji dok se obujem ne udvostruči.
- Izvaljajte tijesto i stavite ga u posudu obloženu papirom za pečenje. Uzmite okrugli kalup promjera 20 cm i utisnite ga u tijesto. Maknite kalup. Pustite da se ponovno fermentira. Pažljivo premažite jajetom i mlijekom. Stavite u pećnicu na 170° i pecite 20-25 minuta.
- U posudi ugrijte 500 g poluobranog mlijeka i zrna 2 mahune vanilije. Ugasite vatru, poklopite i pustite da se infuzira 15 minuta.
- U drugoj posudi pomiješajte 100 g šećera i 40 g kukuruznog škroba. Dodajte 5 žumanjaka i dobro promiješajte.
- Dobivenu mješavinu dodajte infuziji mlijeka i vanilije, dodajte 50 g maslaca bez soli i kuhajte dok ne postane gusta. Prekrijte prianjajućom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.
- Dobivenoj kremi dodajte 50 g tučenog vrhnja. Prerežite kolač na pola i napunite ga kremom od vanilije. Ukrasite šećerom u prahu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega
Recepti Lora i Stoyan
Mini gibanice od pirovog brašna
Recepti Lora i Stoyan
Karamel-krema s jagodama
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke s kvascem
Recepti Luca Ciano
Nabujak od parmezana s poširanim kruškama začinjen lambrusco vinom
Recepti Mary Berry
Kolač sa limunom
Recepti Primož Dolničar
Marmelada od borovnice i marmelada od maline
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica