Tarte tropezienne s kremom od vanilije

Francisco Moreira portugalski je chef koji je radio u raznim luksuznim hotelima i restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Trenutno predaje umjetnost čokolade na prestižnoj Akademiji za čokoladu u Belgiji. 

Sastojci

  • 40 g poluobranog mlijeka
  • 10 g pekarskog kvasca
  • 360 g brašna
  • 3 jajeta veličine L
  • 25 g šećera
  • 7 g kuhinjske soli
  • 175 g maslaca bez soli (u kockicama), na sobnoj temperaturi
  • 1 jaje
  • 40 g poluobranog mlijeka (za premazivanje)
  • 500 g poluobranog mlijeka
  • 2 mahune vanilije
  • 100 g šećera
  • 5 žumanjaka jajeta veličine L
  • 40 g kukuruznog škroba
  • 50 g maslaca bez soli
  • 250 g tučenog vrhnja, 35% masnoće

Priprema

  • Za tijesto, u mikseru istucite 360 g brašna, 25 g šećera i 3 jajeta. Dodajte 10 g pekarskog kvasca. Sve dobro umijesite dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte 175 g maslaca bez soli (na sobnoj temperaturi) i nastaviti miješati. Ostavite da odstoji dok se obujem ne udvostruči.
  • Izvaljajte tijesto i stavite ga u posudu obloženu papirom za pečenje. Uzmite okrugli kalup promjera 20 cm i utisnite ga u tijesto. Maknite kalup. Pustite da se ponovno fermentira. Pažljivo premažite jajetom i mlijekom. Stavite u pećnicu na 170° i pecite 20-25 minuta.
  • U posudi ugrijte 500 g poluobranog mlijeka i zrna 2 mahune vanilije.  Ugasite vatru, poklopite i pustite da se infuzira 15 minuta.
  • U drugoj posudi pomiješajte 100 g šećera i 40 g kukuruznog škroba. Dodajte 5 žumanjaka i dobro promiješajte.
  • Dobivenu mješavinu dodajte infuziji mlijeka i vanilije, dodajte 50 g maslaca bez soli i kuhajte dok ne postane gusta. Prekrijte prianjajućom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.
  • Dobivenoj kremi dodajte 50 g tučenog vrhnja. Prerežite kolač na pola i napunite ga kremom od vanilije. Ukrasite šećerom u prahu.

Povezani recepti

Vidi sve