Opis

  1. Trebat će vam duboki kalup promjera 23cm.
  2. Prvo napravite karamel. Izmjerite granulirani šećer i 6 žlica vode, stavite ih u lonac od nehrđajućeg čelika. Lagano miješajte iznad slabe vatre sve dok se šećer potpuno ne rastopi, zatim izvadite žlicu i pojačajte vatru. Kuhajte dok ne postane boje zlatnog žita i odmah prelijte u kalup za kolač, pustite da se ravnomjerno rasporedi po dnu kalupa, zatim ostavite sa strane. Kada se karamela stisne (nakon otprilike 30 minuta), namastite unutarnju stranu kalupa iznad linije karamele.
  3. U međuvremenu, u drugi lonac stavite Bramley jabuke, sitni šećer i 2 žlice vode. Miješajte iznad srednje jake vatre, zatim stavite poklopac i ostavite da krčka 5-10 minuta, sve dok jabuke ne postanu mekane. Maknite s vatre, zatim koristeći vilicu izgnječite jabuke u pire i ostavite da se hlade.
  4. Pećnicu zagrijte na 220C.
  5. Ostale jabuke ogulite i očistite od korijena, zatim ih narežite na tanke ploške debljine 5mm. Kružno posložite sloj jabuka na karamelu u kalupu. Krenite od vanjskog ruba kalupa i slažite prema unutra, koristeći veće komade za vanjske dio kruga, a manje ploške za dio prema sredini. Preostale ploške rasporedite po vrhu i pritisnite prema dolje.
  6. Žlicom dodajte ohlađeni pire od jabuka preko narezanih jabuka i pažljivo rasporedite u ravnomjernom sloju.
  7. Malo pobrašnite radnu površinu, razvaljate lisnato tijesto u oblik kruga 2cm-3cm veći od kalupa. Jabuke prekrijte s tijestom i rub tijesta uz kalup savinite prema dolje. Na vrhu tijesta, oštrim nožem napravite mali križić, kako bi para mogla izaći van.
  8. Pecite u pećnici 35-40 minuta. Stavite lim za pečenje ispod kalupa za kolač, kako bi uhvatio nepoželjno curenje šećernog soka, sve dok tijesto ne postane hrskavo i zlatno, a jabuke su mekane.
  9. Pažljivo preokrenite tart tatin na tanjur i žlicom prelite preostali šečerni sirup po jabukama. Poslužite s tučenim slatkim ili kiselim vrhnjem.

 

Savjeti za recept

Ako se kratki s vremenom, možete koristiti već izvaljano kupovno lisnato tijesto, iako ćete ga morati još malo izvaljati kako bi stao u kalup koji ste pripremili.

Jao je bitno ne dozvoliti da karamel postane pretaman, jer će imati gorak okus.

Sastojci

  • 175g maslac od granuliranog šećera, za mašćenje
  • 200g oguljenih i očišćenih Bramley jabuka, narezane na komade od 2cm
  • 30g sitnog šećera
  • 4 velike jabuke
  • obično brašno, za brašnjenje površina
  • 1 x 375g blok lisnatog tijesta od maslaca

Povezani recepti