Opis
- Trebat će vam duboki kalup promjera 23cm.
- Prvo napravite karamel. Izmjerite granulirani šećer i 6 žlica vode, stavite ih u lonac od nehrđajućeg čelika. Lagano miješajte iznad slabe vatre sve dok se šećer potpuno ne rastopi, zatim izvadite žlicu i pojačajte vatru. Kuhajte dok ne postane boje zlatnog žita i odmah prelijte u kalup za kolač, pustite da se ravnomjerno rasporedi po dnu kalupa, zatim ostavite sa strane. Kada se karamela stisne (nakon otprilike 30 minuta), namastite unutarnju stranu kalupa iznad linije karamele.
- U međuvremenu, u drugi lonac stavite Bramley jabuke, sitni šećer i 2 žlice vode. Miješajte iznad srednje jake vatre, zatim stavite poklopac i ostavite da krčka 5-10 minuta, sve dok jabuke ne postanu mekane. Maknite s vatre, zatim koristeći vilicu izgnječite jabuke u pire i ostavite da se hlade.
- Pećnicu zagrijte na 220C.
- Ostale jabuke ogulite i očistite od korijena, zatim ih narežite na tanke ploške debljine 5mm. Kružno posložite sloj jabuka na karamelu u kalupu. Krenite od vanjskog ruba kalupa i slažite prema unutra, koristeći veće komade za vanjske dio kruga, a manje ploške za dio prema sredini. Preostale ploške rasporedite po vrhu i pritisnite prema dolje.
- Žlicom dodajte ohlađeni pire od jabuka preko narezanih jabuka i pažljivo rasporedite u ravnomjernom sloju.
- Malo pobrašnite radnu površinu, razvaljate lisnato tijesto u oblik kruga 2cm-3cm veći od kalupa. Jabuke prekrijte s tijestom i rub tijesta uz kalup savinite prema dolje. Na vrhu tijesta, oštrim nožem napravite mali križić, kako bi para mogla izaći van.
- Pecite u pećnici 35-40 minuta. Stavite lim za pečenje ispod kalupa za kolač, kako bi uhvatio nepoželjno curenje šećernog soka, sve dok tijesto ne postane hrskavo i zlatno, a jabuke su mekane.
- Pažljivo preokrenite tart tatin na tanjur i žlicom prelite preostali šečerni sirup po jabukama. Poslužite s tučenim slatkim ili kiselim vrhnjem.
Savjeti za recept
Ako se kratki s vremenom, možete koristiti već izvaljano kupovno lisnato tijesto, iako ćete ga morati još malo izvaljati kako bi stao u kalup koji ste pripremili.
Jao je bitno ne dozvoliti da karamel postane pretaman, jer će imati gorak okus.
Sastojci
- 175g maslac od granuliranog šećera, za mašćenje
- 200g oguljenih i očišćenih Bramley jabuka, narezane na komade od 2cm
- 30g sitnog šećera
- 4 velike jabuke
- obično brašno, za brašnjenje površina
- 1 x 375g blok lisnatog tijesta od maslaca