Tart od rajčica, karameliziranog luka i inćuna
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 350 g prhkog tijesta
- 4 glavice luka, narezane na tanke ploške
- 50 g kristalnog šećera
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1½ grančica crvenih cherry rajčica
- 1½ grančica žutih cherry rajčica
- 6 fileta inćuna, grubo narezanih
- 500 g ricotte od bivoljeg mlijeka
- 100 g fete od bivoljeg mlijeka
- 100 g maslina kalamata bez koštica
- 30 g neslanog maslaca
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- morska sol
- izdanci bosiljka za ukrašavanje
Priprema
- 1. Namastite i pobrašnite kalup po izboru.
- 2. Kalup obložite korom prhkog tijesta debljine 2-3 mm.
- 3. U loncu s malo ulja otopite maslac, dodajte luk, posolite ga prstohvatom soli i na laganoj vatri pirjajte 5 minuta pa dodajte šećer, poklopite lonac i nastavite ga pirjati još 8-10 minuta. Kad luk posve omekšate i karamelizirate još ga 5 minuta pirjajte sa šećerom i balzamičnim octom.
- 4. Na dno kore od prhkog tijesta rasporedite inćune, prekrijte ih karameliziranim lukom pa na luk nanesite sloj ricotte debljine 0,5 cm. Na vrh poslažite sve cherry rajčice i masline. Prelijte ih ekstra djevičanskim maslinovim uljem i posolite pa tart 15 minuta pecite na 180 °C.
- 5. Tart ukrasite fetom od bivoljeg mlijeka, s malo balzamičnog octa i izdancima bosiljka.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)