Tart od čokoladnog mlijeka

Warren Mendes je južnoafrički kuhar, TV voditelj i stilist hrane. Suproducirao i vodio dvije sezone putopisno-kulinarske emisije "Kulinarsko putoanje: Južna Afrika". Završio je klasično kulinarsko obrazovanje na prestižnom Le Cordon Bleu institutu u Sydneyju, Parizu i Londonu.

Sastojci

  • Nadjev od vruće čokolade:
  • 200 g tamne čokolade (70 %), sitno nasjeckane
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 2/3 šalice kristalnog šećera
  • 1/3 šalice kakaa, dodatni kakao za ukrašavanje
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 50 g neslanog maslaca
  • 1 žličica krupne soli
  • 1 cijelo jaje i 3 žumanjka
  • 200 g glatkog brašna
  • 125 g mljevenih badema
  • 1/4 šalice kristalnog šećera
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta, dodatni cimet za ukrašavanje
  • 150 g neslanog maslaca, rastopljenog i ohlađenog
  • 2 žlice vode

Priprema

  • 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 180 °C.
  • 2. Mada za podlogu možete upotrijebiti kupovno prhko tijesto i uštedjeti vrijeme, pokušajte ga napraviti sami jer je recept za prhko tijesto posve pojednostavljen, a ne treba ga peći sa zrncima za pečenje niti valjati. U zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, šećer i prstohvat soli. S maslacem ih i 2 žlice vode miješanjem sjedinite u tijesto. Po potrebi dodajte žlicu vode da se bolje sjedine.
  • 3. Otprilike polovicu tijesta utisnite na dno dobro namašćenog kalupa za tart promjera 23 cm s odvojivim dnom. Preostalo tijesto utisnite u stijenke kalupa da ga posve obložite. Mjericom ili čašom s ravnim stranicama zagladite tijesto da dno i rub podloge budu podjednake debljine. Postupak je lakši od uporabe valjka za tijesto, mada kalup možete obložiti i razvaljanim tijestom. Nožem odrežite višak tijesta preko ruba kalupa za tart. Odložite ga na 5 minuta u zamrzivač da se malo stegne.
  • 4. Dno podloge mjestimice probodite vilicom, ali pazite da rupice nisu prevelike. Nakon 15 je minuta izvadite iz pećnice. Ako se dno podloge diglo, pritisnite ga žlicom da ga poravnate. Podlogu nastavite peći još 5-10 minuta da tijesto porumeni. Odložite je da se ohladi dok ne pripremite nadjev.
  • 5. Mlijeko za nadjev izlijte u lonac. Stavite ga na laganu vatru pa uspite šećer i čokoladu. Miješajte ih dok se ne otope i sjedine. Sklonite ih sa štednjaka i ostavite da se ohlade. Umiješajte jaja i žumanjke pa unutra prosijte brašno i kakao. Nastavite ih miješati dok ne dobijete glatku kremu. Posolite je prstohvatom soli.
  • 6. U podlogu izlijte polovicu nadjeva pa tart premjestite u pećnicu. Preostali nadjev prelijte u vrč pa podlogu nadopunite u pećnici da izbjegnete prolijevanje nadjeva prilikom prenošenja.
  • 7. Tart pecite još 35-40 minuta na 150 °C s kruženjem zraka ili dok se nadjev ne stegne i samo lagano podrhtava u središtu. Pečeni tart nekoliko sati ostavite hladiti na sobnoj temperaturi pa na još najmanje 3 sata premjestite u hladnjak.
  • 8. Vrh pospite 1 žlicom kakaa pomiješanom s 1/3 žličice mljevenog cimeta. Tart poslužite s tučenim vrhnjem i kavom. Ili viskijem.
  • Savjet: Zagrijete li nož prije rezanja pod mlazom vruće vode, narezane će kriške biti urednije.

Povezani recepti

Vidi sve