Opis
Priprema:
1. Začiniti piletinu solju i paprom, izvana i iznutra.
2. Samljeti češnjak i staviti ga u pile, zajedno s 2 grančice taragona i izbušenim limunom. Vezati noge pileta kuhinjskim užetom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
3. Zagrijati posudu s debljim dnom. Uliti ulje i odmah staviti pile prsima prema gore. Ostaviti da se krčka 4 do 5 minuta.
4. Dodati polovicu maslaca, doliti polovicu vina i svu količinu bujona.
5. Poklopiti posudu poklopcem i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 1 sat i 20 minuta.
6. Narezati luk i propržiti ga u preostalom maslacu na srednjoj vatri dok se ne počne karamelizirati.
7. Dodati brašno i popržiti. Uliti vrhnje, tekućine iz posude, preostalo vino i kuhati dok se smjesa ne zgusne.
8. Dodati preostali estragon, sitno nasjeckan. Začiniti solju i paprom.
9. Prokuhati krumpir u posoljenoj vodi s grančicama timijana. Ocijediti. Namazati lim maslacem i dodati krumpir. Izgnječiti krumpir vilicom. Začiniti češnjakom i mješavinom začina. Zagrijati pećnicu na vrući zrak na 200 stupnjeva. Peći krumpir dok ne porumeni oko 20 minuta.
10. Narezati piletinu i poslužiti s preljevom i krumpirima.
Savjet:
Smjesa začina sadrži morsku sol, češnjak u prahu, miloduh, ružmarin, čubar, celer.
Sastojci
Sastojci
- 1 pile
- 2 luka šalot
- 2 češnja češnjaka
- 1 limun
- 4 grančice estragona
- 200 ml tekućeg vrhnja
- 200 ml pilećeg bujona
- 100 g bijelog vina
- 60 g maslaca
- 1 žlica ulja
- 1 žlica brašna
- sol i papar po ukusu
Za prilog
- 600 g sitnog krumpira
- 60 g maslaca
- 2 grančice timijana
- soli po ukusu
- smjesa češnjaka i začina za posipanje