Taragon piletina

Taragon piletina

Opis

Priprema:

 

1. Začiniti piletinu solju i paprom, izvana i iznutra.

2. Samljeti češnjak i staviti ga u pile, zajedno s 2 grančice taragona i izbušenim limunom. Vezati noge pileta kuhinjskim užetom i ostaviti da odstoji 20 minuta.

3. Zagrijati posudu s debljim dnom. Uliti ulje i odmah staviti pile prsima prema gore. Ostaviti da se krčka 4 do 5 minuta.

4. Dodati polovicu maslaca, doliti polovicu vina i svu količinu bujona.

5. Poklopiti posudu poklopcem i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 1 sat i 20 minuta.

6. Narezati luk i propržiti ga u preostalom maslacu na srednjoj vatri dok se ne počne karamelizirati.

7. Dodati brašno i popržiti. Uliti vrhnje, tekućine iz posude, preostalo vino i kuhati dok se smjesa ne zgusne.

8. Dodati preostali estragon, sitno nasjeckan. Začiniti solju i paprom.

9. Prokuhati krumpir u posoljenoj vodi s grančicama timijana. Ocijediti. Namazati lim maslacem i dodati krumpir. Izgnječiti krumpir vilicom. Začiniti češnjakom i mješavinom začina. Zagrijati pećnicu na vrući zrak na 200 stupnjeva. Peći krumpir dok ne porumeni oko 20 minuta.

10. Narezati piletinu i poslužiti s preljevom i krumpirima. 

Savjet:

Smjesa začina sadrži morsku sol, češnjak u prahu, miloduh, ružmarin, čubar, celer. 


Sastojci

Sastojci

  • 1 pile
  • 2 luka šalot
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 limun
  • 4 grančice estragona
  • 200 ml tekućeg vrhnja
  • 200 ml pilećeg bujona
  • 100 g bijelog vina
  • 60 g maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica brašna
  • sol i papar po ukusu

Za prilog

  • 600 g sitnog krumpira
  • 60 g maslaca
  • 2 grančice timijana
  • soli po ukusu
  • smjesa češnjaka i začina za posipanje

Povezani recepti