Tanna piletina
Recept iz: Peter Kuruvita
Narežite piletinu i pripazite da koža prekriva prsa.
Sameljite češnjak, đumbir, čili i klinčiće u mužaru, dok ne dobijete mekanu pastu. Namažite pastu po cijelom piletu, iznutra i izvana.
Pomiješajte slatki sojin umak i čili umak i namažite cijeli pile.
Napunite pile sa špinatom, iscijedite limetu po koži i dobro začinite.
Zamotajte piletinu tako da omekšate listove banane tako da ih stavite oko 30 sekundi na plamen ili dok ne postanu masni. Stavite 2 lista banane na klupu u obliku zvijezde i lagano ih nauljite.
Stavite piletinu na listove, prsa prema dolje, i zamotajte ih s obje strane, kako bi pile bilo ravnomjerno zamotano. Ukoliko je potrebno, koristite još jedan list. Dobro sve zavežite s mesarskim koncem i stavite sa strane.
Za pješčanik, pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli, dok ne nastane gusta pasta.
Stavite još 2 lista banane na klupu u obliku zvijezde i stavite ½ mješavine pijeska na njega. Piletinu stavite s prsima prema gore na pastu i s ostatkom paste prekrijte je. Pripazite da je cijelo pile ravnomjerno prekriveno pijeskom i nakon toga zamotajte kao i prvo i zavežite mesarskim koncem.
Stavite smotuljak na protvan i pecite 90 minuta.
Pripremite salatu od krastavaca pola sata prije nego što je piletina gotova. Ogulite krastavac na duge tanke trake u zdjelu, dok ne dođete do srži. Stavite češnjak i veliki prstohvat soli u mužar i sameljite sve dok ne dobijete pastu. Dodajte krastavce, promiješajte da se sve spoji i stavite 30 minuta sa strane. Dodajte preostale sastojke i sve promiješajte.
Kad je piletina ispečena, maknite listove banane tvrdim kamenom. Izvadite iz pećnice i neka odstoji 5 minuta.
Za serviranje, donesite kamen do stola ili razbijte listove čekićem, ili razbite kamen u kuhinji i nakon toga odmotajte piletinu. Servirajte piletinu i sve sokove sa salatom od krastavaca.
Sastojci
- 1 Vanuatu koka iz slobodnog uzgoja (oko 1,6 kg)
- 2 češnja češnjaka
- 2cm komadić đumbira, nariban
- 6 malih crvenih ili zelenih čilija
- 6 klinčića
- 2 žličice slatkog sojinog umaka
- 1 žličica čili umaka
- Sol i papar, prema okusu
- 1 svežanj špinata, korijen odrezan i bačen, opran i natrgan
- Sok od 1 limete
- 4-5 velika cijela lista banane
- Maslinovo ulje, za podmazivanje
- Pješčanik
- 2kg pijeska
- 1kg fine soli
- 12 bjelanjaka
- Mamina salata od krastavaca
- 1 krastavac
- 2 češnja češnjaka
- Sol i papar, prema okusu
- ¼ luka, sitno nasjeckan
- 1 žličica šećera u prahu
- 60ml (¼ šalice) sladnog octa
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom