Narežite piletinu i pripazite da koža prekriva prsa.

Sameljite češnjak, đumbir, čili i klinčiće u mužaru, dok ne dobijete mekanu pastu. Namažite pastu po cijelom piletu, iznutra i izvana.

Pomiješajte slatki sojin umak i čili umak i namažite cijeli pile.

Napunite pile sa špinatom, iscijedite limetu po koži i dobro začinite.

Zamotajte piletinu tako da omekšate listove banane tako da ih stavite oko 30 sekundi na plamen ili dok ne postanu masni.  Stavite 2 lista banane na klupu u obliku zvijezde i lagano ih nauljite.

Stavite piletinu na listove, prsa prema dolje, i zamotajte ih s obje strane, kako bi pile bilo ravnomjerno zamotano. Ukoliko je potrebno, koristite još jedan list. Dobro sve zavežite s mesarskim koncem i stavite sa strane.

Za pješčanik, pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli, dok ne nastane gusta pasta.

Stavite još 2 lista banane na klupu u obliku zvijezde i stavite ½ mješavine pijeska na njega. Piletinu stavite s prsima prema gore na pastu i s ostatkom paste prekrijte je. Pripazite da je cijelo pile ravnomjerno prekriveno pijeskom i nakon toga zamotajte kao i prvo i zavežite mesarskim koncem.

Stavite smotuljak na protvan i pecite 90 minuta.

Pripremite salatu od krastavaca pola sata prije nego što je piletina gotova. Ogulite krastavac na duge tanke trake u zdjelu, dok ne dođete do srži. Stavite češnjak i veliki prstohvat soli u mužar i sameljite sve dok ne dobijete pastu. Dodajte krastavce, promiješajte da se sve spoji i stavite 30 minuta sa strane. Dodajte preostale sastojke i sve promiješajte.

Kad je piletina ispečena, maknite listove banane tvrdim kamenom. Izvadite iz pećnice i neka odstoji 5 minuta.

Za serviranje, donesite kamen do stola ili razbijte listove čekićem, ili razbite kamen u kuhinji i nakon toga odmotajte piletinu. Servirajte piletinu i sve sokove sa salatom od krastavaca.

Sastojci

  • 1 Vanuatu koka iz slobodnog uzgoja (oko 1,6 kg)
  • 2 češnja češnjaka
  • 2cm komadić đumbira, nariban
  • 6 malih crvenih ili zelenih čilija
  • 6 klinčića
  • 2 žličice slatkog sojinog umaka
  • 1 žličica čili umaka
  • Sol i papar, prema okusu
  • 1 svežanj špinata, korijen odrezan i bačen, opran i natrgan
  • Sok od 1 limete
  • 4-5 velika cijela lista banane
  • Maslinovo ulje, za podmazivanje
  • Pješčanik
  • 2kg pijeska
  • 1kg fine soli
  • 12 bjelanjaka
  • Mamina salata od krastavaca
  • 1 krastavac
  • 2 češnja češnjaka
  • Sol i papar, prema okusu
  • ¼ luka, sitno nasjeckan
  • 1 žličica šećera u prahu
  • 60ml (¼ šalice) sladnog octa

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve