Za pripremu

Zagrijte pećnicu na 230°C.

Zamotajte batat u aluminijsku foliju. Pecite 45 do 50 minuta, da se sasvim ispeče i omekša. Izvadite iz pećnice. Kada se dovoljno ohladi da se može njime rukovati, prerežite batat i izvaditi pečenu sredinu u posudu. Ostavite sa strane da se ohladi.

Za tamal masa:

Staviti životinjsku ili biljnu mast i 1/2 žličice soli u blender i umutiti na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana oko 1 minutu. Smanjiti brzinu na nisku, dodati prašak za pecivo i šećer te postupno dodavati kukuruzno brašno i temeljac . Povećati brzinu na srednju i nastaviti miješanje još 6 do 7 minuta dok se tijesto ne sjedini. U nekoliko navrata dodavati ohlađenu sredinu batata i nastaviti miješanje 5 do 6 minuta.

Za sklapanje tamalesa:

Natopiti osušene listove kukuruza u vruću vodu na par minuta ili dok ne postanu mekani, a zatim ocijediti. Rastvoriti list kukuruza sa šiljatim krajem prema sebi. Rasporediti 43 g smjese u kvadrat veličine 5 do 7.6 cm tako da sloj bude debljine 0.6cm i da ima rub od najmanje 1.2 cm sa strane. Staviti 2 žličice prženog graha u sredinu masa kvadrata.

Uhvatiti dvije dugačke strane listova kukuruza i spojiti ih (primijetit ćete pomicanje nadjeva) i presaviti s jedne strane, uvijajući ih u istom smjeru kao tamale. Presaviti prazan dio lista, odozgo prema gore. Ovo će zatvoriti donji dio, a gornji će ostati otvoren. Blago stisnuti od donjeg dijela prema gore, da se izjednači punjenje. Tijekom sklapanja tamalesa treba ih postaviti uspravno u posudu, što je bolje moguće.

Za pripremu tamalere ili lonca na paru:

Staviti vodu na dno lonca na paru toliko da voda bude ispod rešetke za paru i zagrijati da zakipi. Prekriti dno lonca na paru jednim ili dva sloja listova kukuruza.

Za kuhanje tamalesa:

Kada tamalesi budu spremni, staviti ih okomito u pripremljeni lonac za kuhanje na paru s otvorenim krajem prema gore. Ako ima mjesta, dodati po koji list kukuruza kako se tamalesi ne bi pomicali. Prekriti s još listova kukuruza i napariti poklopljeno od 55 minuta do jednog sata. Tamalesi su gotovi kada se lako razdvajaju od listova kurkuruza. Tamalesi će biti i dalje vlažni dok se budu razdvajali od listova, vidjet će se vlaga. Bit će slično kao kada se vlažni muffini vade iz papirnatih kalupa nakon pečenja.

Gotovi tamalesi će ostati topli do 2 sata u loncu na paru. Mogu se napraviti par dana unaprijed i čuvati u hladnjaku ukoliko su dobro zamotani. Mogu biti i zamrznuti nekoliko mjeseci. U oba slučaja potrebno ih je zagrijati u loncu na paru. Za tamalese iz hladnjaka trebat će 20 minuta da se zagriju, a za one iz zamrzivača, oko 45 minuta.

Mogu se poslužiti uz žlicu meksičkog vrhnja ili svježim sirom odozgo.

Sastojci

 • Sastojci
 • 900 g batata
 • 236 g životinjske ili biljne masti
 • 1/2 žličice grube morske soli
 • 1 žličice praška za pecivo
 • 1 žlica smeđeg šećera
 • 128 i 86 g kukuruznog brašna ili harine, (kao Maseca)
 • 118 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
 • 24 sušena lista kukuruza
 • 256 g prženog graha
 • 236 g meksičkog vrhnja
 • 236 g svježeg sira, izmrvljenog

Priprema

  Povezani recepti

  Vidi sve