Talijansko pečeno pile s paprikom i maslinama
Recept iz: Nigella Lawson
Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites".
Sastojci
- 1 x 1.5 kg pile (po mogućnosti organsko)
- 1 limun bez voska, izrezan na pola
- 4 grančice ružmarina
- 3 poriluka, oprana i podrezana
- 2 crvene paprike
- 1 narančasta paprika
- 1 žuta paprika
- 100 g crnih maslina bez koštica
- 60 ml maslinovog ulja
- Krupna morska sol i svježe mljeveni papar, za posluživanje
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200 C. Raspakirati pile, staviti ga u lim za pečenje i staviti polovice limuna, te dvije grančice ružmarina unutar pileta.
- 2. Operite i podrežite poriluk, svaki izrežite na tri komada, zatim prerežite uzdužno i dodajte ih u lim za pečenje. Sada odstranite sjemenke i sredinu paprika, narežite ih na trake, prateći prirodne linije i dodajte ih u lim Ubacite masline, prlijte maslinovim uljem, većinom preko povrća, ali ipak malo i preko pileta. Dodajte preostali ružmarin među povrće, zajedno s soli i svejže mljevenim paprom, po ukusu. Koristeći dvije velike lopatice, nježno izmiješajte povrće kako bi sve bilo prekriveno uljem.
- 3. Pile pospite krupnom soli i stavite u pećnicu na otprilike sat, sat i petnaest minuta, u to vrijeme će se pile ispeći u potpunosti, a sokovi će biti prozirni kada malim nožem ubodete najdeblji dio pilećeg batka. Povrće bi do tada također trebalo biti mekano, a neki dijelovi poriluka bit će tamno smeđi.
- 4. Pile izvadite na dasku za rezanje i dok odmara (otprilike 10 minuta), vratite povrće u pećnicu i iskljućite je.
- 5. Rasjecite pile na veće komade, prebacujući ih na veliki ugrijani tanjur. Sada izvadite lim s povrćem iz pećnice i s velikom žlicom ili lopaticom, izvadite povrće na veliki pladanj. Kada je sve složeno po vašem ukusu, prelijte s brončanim, ukusnim sokom od pečenja koji je ostao u limu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire
Recepti Ainsley Harriott
Pita s piletinom, estragonom, porilukom i šampinjonima
Recepti Curtis Stone
Pečena piletina i grožđe s burratom i umakom od bijelog vina
Recepti Curtis Stone
Souvlaki od aromatične piletine na ražnju s pita-pogačicama i umakom tzatziki
Recepti Adam Liaw
Malezijski satay od piletine i nyonya umak od kikirikija
Recepti Adam Liaw
Saravaška laksa
Recepti Silvia Colloca
Piletina na lovački
Recepti Nico Reynolds
Karipski curry i piletina na žaru
Recepti Nico Reynolds
Nenadmašno pile na žaru u limunu i začinskom bilju