Opis

Pećnicu zagrijte na 200 C. Raspakirati pile, staviti ga u lim za pečenje i staviti polovice limuna, te dvije grančice ružmarina unutar pileta.

Operite i podrežite poriluk, svaki izrežite na tri komada, zatim prerežite uzdužno i dodajte ih u lim za pečenje. Sada odstranite sjemenke i sredinu paprika, narežite ih na trake, prateći prirodne linije i dodajte ih u lim.

Ubacite masline, prlijte maslinovim uljem, većinom preko povrća, ali ipak malo i preko pileta. Dodajte preostali ružmarin među povrće, zajedno s soli i svejže mljevenim paprom, po ukusu. Koristeći dvije velike lopatice, nježno izmiješajte povrće kako bi sve bilo prekriveno uljem.

Pile pospite krupnom soli i stavite u pećnicu na otprilike sat, sat i petnaest minuta, u to vrijeme će se pile ispeći u potpunosti, a sokovi će biti prozirni kada malim nožem ubodete najdeblji dio pilećeg batka. Povrće bi do tada također trebalo biti mekano, a neki dijelovi poriluka bit će tamno smeđi.

Pile izvadite na dasku za rezanje i dok odmara (otprilike 10 minuta), vratite povrće u pećnicu i iskljućite je.

Rasjecite pile na veće komade, prebacujući ih na veliki ugrijani tanjur. Sada izvadite lim s povrćem iz pećnice i s velikom žlicom ili lopaticom, izvadite povrće na veliki pladanj. Kada je sve složeno po vašem ukusu, prelijte s brončanim, ukusnim sokom od pečenja koji je ostao u limu.

Sastojci

  • 1 x 1.5 kg pile (po mogućnosti organsko)
  • 1 limun bez voska, izrezan na pola
  • 4 grančice ružmarina
  • 3 poriluka, oprana i podrezana
  • 2 crvene paprike
  • 1 narančasta paprika
  • 1 žuta paprika
  • 100 g crnih maslina bez koštica
  • 60 ml maslinovog ulja
  • Krupna morska sol i svježe mljeveni papar, za posluživanje

Povezani recepti