Opis

Koristeći nazubljeni nož, narežite panettone na otprilike ploške od 1 cm, zatim trećinu iskoristite za slaganje na dno kalupa 23 cm u promjeru. Trgajte komade i slažite tako da nema praznog prostora i rupa: panettone je mekan tako da to nije težak posao. Poškropite s dvije žlice Tuaca likera (ili nekog drugog likera) panetonne poslagan na dno kalupa dok ne postane vlažan. Izgledat će kao predivne šivane zakrpe od kolača.

Sada krećemo s bogatim punjenjem. Miksajte - koristeći samostojeći mikser - jaja i šećer, sve dok se postanu pjenasti i povećaju se volumenom.

Malo sporije, umiješajte mascarpone sir i slatko vrhnje, zatim postupno dodajte Marsala vino i nastavite miksati dok smjesa ne postane gusta i lako maziva. Odvojite 250 ml (veliku šalicu) u drugu zdjelu ili posudu, poklopite i stavite u hladnjak: to je za sloj na vrhu, koji se ne dodaje dok ne poslužite kolač.

Izmrvite kandirane kestene u veliku zdjelu sa smjesom od mascarpone sira, zatim ubacite 100 g čokoladnih kapljica i 75 g sjeckanih pistacija, promiješajte. Pola ovog kremastog punjenja istresite na panettone sloj u kalupu za pečenje.

Drugu trećinu panettone šnita iskoristite kako biste prekrili sloj kreme, ne ostavljajući rupe kroz koje krema može pobjeći. Navlažite s još dvije žlice likera.

Drugu polovicu kremaste smjese stavite u kalup i razmažite. Zatim prekrijte trećim i zadnjim slojem panettonea, prekrivajući kremu kao i prije, poškropite sa zadnje dvije žlice likera. Prekrijte slojem prozirne folije, malo pritisnite i stavite u hladnjak preko noći ili najviše dva dana.

Kada ste spremni za posluživanje, izvadite kolač iz hladnjaka, zatim iz kalupa i stavite na ravan tanjur ili na stalak za torte, obložite preostalom mascarpone smjesom. Ne pokušavajte podići kolač jer je sloj panettonea na dnu previše delikatan i vlažan.

Kolač po vrhu - ili cijeli kolač po želji - pospite preostalim čokoladnim kapljicama, sjeckanim pistacijama i vašim draguljima od šipka. Ti ukrasi služe za prekrivanje možebitnih estetskih nedostataka koji su možda vidljivi.

Sastojci

  • 625 g panettone (ili pandoro)
  • 6 tbsp Tuaca liker (or rum, konjak ili Marsala)
  • 2 jaja, sobne temperature
  • 75 g sitnog šećera (kotač)
  • 500 g mascarpone sira, sobne temperature
  • 250 ml slatkog vrhnja, sobne temperature
  • 125 ml Marsala vina
  • 75 g kandiranih kestena, sjeckani (po želji)
  • 125 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade
  • 100 g pistacija, sjeckanih
  • 2 tbsp sjemenki šipka

Povezani recepti