Tajlandska zelena juha od piletine i rezanaca
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.
Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.
Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 250g pilećih prsa, bez kosti i kože
- 2 litre kvalitetnog pilećeg temeljca
- 2 velike duguljaste ljutike, tanko narezane
- 2 češnja češnjaka, smrvljena
- 1 žlica naribanog svježeg korijena đumbira
- ½ crvene čili paprike, očišćene od sjemenki i tanko narezane
- 1–2 žlice tajlandske zelene paste od karija
- 2 žličica ribljeg umaka
- 1 žličica svijetlog muscovado šećera
- 115g šampinjona, narezanih
- 2 mala pak choija, narezana na velike komade
- ½ svežnja svježeg korijandra, narezanih listova
- 1 limeta, samo sok
- 100g rezanaca od jaja
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Stavite pileća prsa i temeljac u veliku tavu. Pustite da uzavre, pa smanjite vatru i pustite da blago krčka 15 minuta dok se piletina ne prokuha. Žlicom na rupice uklonite piletinu, pa narežite na komade i ostavite sa strane.
- 2. Dodajte ljutiku, češnjak, đumbir, čili, pastu od karija, riblji umak, šećer i gljive u temeljac i ostavite pet minuta na srednje jakoj vatri.
- 3. Dodajte pak choi, korijandar i kuhanu piletinu u lonac i ostavite još tri minute. Umiješajte sok od limete i začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
- 4. Prije posluživanja, skuhajte rezance u loncu s kipućom vodom prema uputama s pakiranja. Ocijedite rezance i podijelite ih po šest zdjela za juhu. Prelijte vruću juhu preko vrha.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Welington od pećenog povrća
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Pileći tartiflette
Recepti Mary Berry
Mini dauphinoise krumpiri
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Skromna pita
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Dva pečena pileta s gratiniranim krumpirima