Tagliatelle sa školjkama

Priprema:

Izrada tijesta

Stavite brašno na radnu plohu ili u zdjelu i napravite udubinu u sredini. Razbijte jaja u udubinu, dodajte prstohvat soli, a zatim vilicom izmiješajte jaja i brašno koliko je moguće, da smjesa ne postane ljepljiva. Ne brinite se ako ima grudica u smjesi. Nastavite miješati i kad se ugrubo poveže, stavite smjesu na ravnu plohu i mijesite. Za miješanje sastojaka možete upotrijebiti i multipraktik. Kada se sve poveže, mijesite tijesto sve dok ne postane glatko i elastično. Trebate dobiti teksturu poput plastelina. Ako vam je tijesto presuho i mrvi se, dodajte jednu čajnu žlicu maslinova ulja. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, dodajte još brašna. Prekrijte plastičnom folijom i pustite da odstoji 30 min.

Ako rabite valjak za tijesto, odvojite manju količinu tijesta, veličine teniske loptice. Prstima ravno razvaljajte (dok je ostatak tijesta prekriven plastičnom folijom kako se ne bi osušio i stvrdnuo). Razvaljajte u stroju za izradu tjestenine koji treba namjestiti za izradu na najšire. Presavinite tijesto na trećine, potom ponovite postupak tri puta. Kada ste dobili oblik kvadrata, započnite izradu tjestenine u stroju, dok se ne razvalja na najtanje. Ako je tijesto previše ljepljivo, neće prolaziti nesmetano kroz utore; u tom slučaju dodajte još brašna sa svake strane prije nego počnete izradu u stroju. Trebali biste dobiti dugački list tijesta širok 8-10 cm. Možete razvaljati ručno rabeći valjak za tijesto, ali u tom ćete slučaju trebati dobro zasukati rukave jer tijesto mora biti jako tanko, otprilike poput 1-2 igraće karte.

Ostavite izrađeno tijesto da se suši na zraku oko 5 minuta, zatim ga razvaljajte kroz utore za tagliatelle. Ako režete tagliatelle ručno, rabite nož kako biste izrezali tijesto na dugačke trake široke 3 mm i dobit ćete tagliatelle!

Ostavite linguine na pladnju i pospite ih palentom ili krupicom kako bi se prestale lijepiti ili ih možete objesiti odvojeno na čiste vješalice za odjeću. Ponovite postupak dok ne iskoristite cijelo tijesto. U veliku posudu ulijte posoljenu vodu i kuhajte na visokoj temperaturi dok ne provrije.

 

Izrada umaka

U međuvremenu pregledajte školjke. Ako neka nije potpuno zatvorena, kucnite je, a ako se i tada posve ne zatvori, bacite je.

Sitno nasjeckajte stabljike peršina. Nagrubo nasjeckajte listove. Držite nasjeckane stabljike i listove odvojeno. Ovaj se umak priprema zaista brzo pa uvijek prije pripremite sastojke.

Stavite tavu na srednje jaku vatru i dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak, stabljike peršina i rajčice, miješajući zajedno sve sastojke. Začinite solju i paprom. Kada rajčice omekšaju, pojačajte vatru te dodajte školjke i bijelo vino. Promiješajte sve, otklopite i ostavite da se kuha 3-4 min. Protresite tavu svako malo dok se sve školjke ne otvore.

Nakon nekoliko minuta stavite tjesteninu u vrelu vodu i kuhajte minutu do minutu i pol. Vrijeme kuhanja ovisi o debljini tjestenine! Probajte i kuhajte dok tjestenina ne bude al dente.

Provjerite jesu li se sve školjke otvorile – one koje nisu, bacite.

Ocijedite tjesteninu, dodajte je na tavu uz šaku sjeckanog peršina i izdašno prelijte maslinovim uljem. Promiješajte sve zajedno kako bi se svi okusi stopili. Poslužite posuto nasjeckanim peršinom.

 

Savjet kuharice

Najvažniji savjet: NEMOJTE prekuhati tjesteninu. Trebala bi biti al dente; mekana, ali da se može malo zagristi. Ne bi smjela biti gnjecava.

Provjerite ima li školjki koje se nisu otvorile. Bacite ih i nemojte jesti.

Ovo jelo možete poslužiti i sa svježim linguinama, ali izbjegavajte posluživanje tjestenine velikih oblika. Linguine i tagliatelle bolji su izbor jer su podatnije za ovaj lagani riblji umak.

 

Sastojci

 • 300 g brašna tip 00
 • 3 veća jaja poželjno organska ili iz slobodnog uzgoja
 • prstohvat soli
 • 450 g sušenih linguina ili tagliatella
 • 1-15 kg malih očišćenih školjki (15 kg školjki dovoljno je da se najedete ali ovisno o sezoni i cijeni 1 kg je također posve dovoljna količina)
 • 1 veliki svežanj peršina ravna lista sa stabljikama
 • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja (i još malo da pokapate na kraju)
 • 4 češnja sitno sjeckanog češnjaka
 • 300 g rajčica cherry narezanih na polovice
 • 200 ml bijelog vina

Priprema

 • 1. Izrada tijesta
 • Stavite brašno na radnu plohu ili u zdjelu i napravite udubinu u sredini. Razbijte jaja u udubinu, dodajte prstohvat soli, a zatim vilicom izmiješajte jaja i brašno koliko je moguće, da smjesa ne postane ljepljiva. Ne brinite se ako ima grudica u smjesi. Nastavite miješati i kad se ugrubo poveže, stavite smjesu na ravnu plohu i mijesite. Za miješanje sastojaka možete upotrijebiti i multipraktik. Kada se sve poveže, mijesite tijesto sve dok ne postane glatko i elastično. Trebate dobiti teksturu poput plastelina. Ako vam je tijesto presuho i mrvi se, dodajte jednu čajnu žlicu maslinova ulja. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, dodajte još brašna. Prekrijte plastičnom folijom i pustite da odstoji 30 min.
 • 2. Ako rabite valjak za tijesto, odvojite manju količinu tijesta, veličine teniske loptice. Prstima ravno razvaljajte (dok je ostatak tijesta prekriven plastičnom folijom kako se ne bi osušio i stvrdnuo). Razvaljajte u stroju za izradu tjestenine koji treba namjestiti za izradu na najšire. Presavinite tijesto na trećine, potom ponovite postupak tri puta. Kada ste dobili oblik kvadrata, započnite izradu tjestenine u stroju, dok se ne razvalja na najtanje. Ako je tijesto previše ljepljivo, neće prolaziti nesmetano kroz utore; u tom slučaju dodajte još brašna sa svake strane prije nego počnete izradu u stroju. Trebali biste dobiti dugački list tijesta širok 8-10 cm. Možete razvaljati ručno rabeći valjak za tijesto, ali u tom ćete slučaju trebati dobro zasukati rukave jer tijesto mora biti jako tanko, otprilike poput 1-2 igraće karte.
 • 3. Ostavite izrađeno tijesto da se suši na zraku oko 5 minuta, zatim ga razvaljajte kroz utore za tagliatelle. Ako režete tagliatelle ručno, rabite nož kako biste izrezali tijesto na dugačke trake široke 3 mm i dobit ćete tagliatelle!
 • 4. Ostavite linguine na pladnju i pospite ih palentom ili krupicom kako bi se prestale lijepiti ili ih možete objesiti odvojeno na čiste vješalice za odjeću. Ponovite postupak dok ne iskoristite cijelo tijesto. U veliku posudu ulijte posoljenu vodu i kuhajte na visokoj temperaturi dok ne provrije.
 • 5.Izrada umaka
 • Sitno nasjeckajte stabljike peršina. Nagrubo nasjeckajte listove. Držite nasjeckane stabljike i listove odvojeno. Ovaj se umak priprema zaista brzo pa uvijek prije pripremite sastojke.
 • 6. Stavite tavu na srednje jaku vatru i dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani češnjak, stabljike peršina i rajčice, miješajući zajedno sve sastojke. Začinite solju i paprom. Kada rajčice omekšaju, pojačajte vatru te dodajte školjke i bijelo vino. Promiješajte sve, otklopite i ostavite da se kuha 3-4 min. Protresite tavu svako malo dok se sve školjke ne otvore.
 • 7. Nakon nekoliko minuta stavite tjesteninu u vrelu vodu i kuhajte minutu do minutu i pol. Vrijeme kuhanja ovisi o debljini tjestenine! Probajte i kuhajte dok tjestenina ne bude al dente.
 • 8. Provjerite jesu li se sve školjke otvorile – one koje nisu, bacite.
 • 9. Ocijedite tjesteninu, dodajte je na tavu uz šaku sjeckanog peršina i izdašno prelijte maslinovim uljem. Promiješajte sve zajedno kako bi se svi okusi stopili. Poslužite posuto nasjeckanim peršinom.
 • 10. Savjet kuharice
 • Najvažniji savjet: NEMOJTE prekuhati tjesteninu. Trebala bi biti al dente; mekana, ali da se može malo zagristi. Ne bi smjela biti gnjecava.
 • Provjerite ima li školjki koje se nisu otvorile. Bacite ih i nemojte jesti.
 • Ovo jelo možete poslužiti i sa svježim linguinama, ali izbjegavajte posluživanje tjestenine velikih oblika. Linguine i tagliatelle bolji su izbor jer su podatnije za ovaj lagani riblji umak.

Povezani recepti

Vidi sve