Tagliatelle (rezanci) s totanima i kaduljom
Recept iz: David Skoko

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 300 g oštrog brašna (ili durum brašna)
- 3 jaja
- 200 g oštrog brašna za valjanje tijesta
- prstohvat soli
- 200 g ljutike
- 300 g očišćenih lignji
- 200 g pelata rajčice (konzerviranih)
- maslinovo ulje
- sol i papar
- Češnjak
- ljuta papričica (peperoncino)
- 200 g svježe kadulje
Priprema
- 1. U staklenu zdjelu ubacimo brašno te dodamo jaja i sol.
- 2. Mijesimo tijesto dok ne dobijemo čvrstu masu.
- 3. Zamotamo tijesto u prozirnu foliju te ostavimo u frižideru 30min da odmori.
- 4. Odmoreno tijesto provučemo kroz stolni stroj za rezance i u par provlačenja izvlačimo rezance. Talijani ovaj stroj nazivaju „Nonna Papera“/baka patka.
- 5. Dok se tjestenina „odmara“ napravit ćemo brzi šug (umak, sos) od liganja.
- 6. Ljutiku narežemo na sitno te stavimo da se dinsta na vruće ulje, posolimo i promiješamo.
- 7. Narežemo lignje na kolutiće te odamo u dinstanu ljutiku.
- 8. Dinstamo da lignje puste vodu.
- 9.Kada voda ishlapi dodajemo pelate (konzervirana cijela rajčica bez kore) i papar te sitno sjeckani češnjak i jednu cijelu papričicu koju ćemo kasnije izvaditi.
- 10. Pri kraju dodamo na grubo iskidane listove svježe kadulje.
- 11. Ostatak listova kadulje kratko popržimo za jestivu dekoraciju.
- 12. Tagliatelle kratko kuhamo u posoljenoj kipućoj vodi. Domaća pašta se kuha samo 2 minute.
- 13. U zagrijani umak dodajemo kratko kuhanu tjesteninu te sotiramo kako bi se umak i tagliatelle bolje sljubile.
- 14. Serviramo direktno iz tave u duboke tanjure te ukrasimo prženim listićima kadulje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Rižoto od piva i kobasice boerewors
Recepti Mark Moriarty
Tjestenina s raguom od bijelih kobasica
Recepti Mark Moriarty
Rižoto cacio e pepe
Recepti Lora i Stoyan
Paella s piletinom i kozicama
Recepti Lora i Stoyan
Kabulski pilav
Recepti Lora i Stoyan
Sholezard
Recepti Lora i Stoyan
Orzo sa špinatom i sirom
Recepti Luca Ciano
Čips od riže i sipinog crnila s tučenom ricottom
Recepti Donal Skehan
Tjestenina sa slaninom i kupusom
Recepti Laura Cassai
Kaneloni s pirjanim mesom