Opis
Priprema tagliatella
U staklenu zdjelu ubacimo brašno te dodamo jaja i sol. Mijesimo tijesto dok ne dobijemo čvrstu masu. Zamotamo tijesto u prozirnu foliju te ostavimo u frižideru 30min da odmori.
Odmoreno tijesto provučemo kroz stolni stroj za rezance i u par provlačenja izvlačimo rezance. Talijani ovaj stroj nazivaju „Nonna Papera“/baka patka.
Priprema umaka
Dok se tjestenina „odmara“ napravit ćemo brzi šug (umak, sos) od liganja.
Ljutiku narežemo na sitno te stavimo da se dinsta na vruće ulje, posolimo i promiješamo.
Narežemo lignje na kolutiće te odamo u dinstanu ljutiku. Dinstamo da lignje puste vodu. Kada voda ishlapi dodajemo pelate (konzervirana cijela rajčica bez kore) i papar te sitno sjeckani češnjak i jednu cijelu papričicu koju ćemo kasnije izvaditi. Pri kraju dodamo na grubo iskidane listove svježe kadulje.
Ostatak listova kadulje kratko popržimo za jestivu dekoraciju.
Serviranje
Tagliatelle kratko kuhamo u posoljenoj kipućoj vodi. Domaća pašta se kuha samo 2 minute.
U zagrijani umak dodajemo kratko kuhanu tjesteninu te sotiramo kako bi se umak i tagliatelle bolje sljubile. Serviramo direktno iz tave u duboke tanjure te ukrasimo prženim listićima kadulje.
Sastojci
Domaće tagliatelle
- 300 g oštrog brašna (ili durum brašna)
- 3 jaja
- 200 g oštrog brašna za valjanje tijesta
- prstohvat soli
Umak od totana
- 200 g ljutike
- 300 g očišćenih lignji
- 200 g pelata rajčice (konzerviranih)
- maslinovo ulje
- sol i papar
- Češnjak
- ljuta papričica (peperoncino)
- 200 g svježe kadulje