Tagliatelle (rezanci) s totanima i kaduljom

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 300 g oštrog brašna (ili durum brašna)
  • 3 jaja
  • 200 g oštrog brašna za valjanje tijesta
  • prstohvat soli
  • 200 g ljutike
  • 300 g očišćenih lignji
  • 200 g pelata rajčice (konzerviranih)
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • Češnjak
  • ljuta papričica (peperoncino)
  • 200 g svježe kadulje

Priprema

  • 1. U staklenu zdjelu ubacimo brašno te dodamo jaja i sol.
  • 2. Mijesimo tijesto dok ne dobijemo čvrstu masu.
  • 3. Zamotamo tijesto u prozirnu foliju te ostavimo u frižideru 30min da odmori.
  • 4. Odmoreno tijesto  provučemo kroz stolni stroj za rezance i u par provlačenja izvlačimo rezance.  Talijani ovaj stroj nazivaju „Nonna Papera“/baka patka.
  • 5. Dok se tjestenina „odmara“ napravit ćemo brzi šug (umak, sos) od liganja.
  • 6. Ljutiku narežemo na sitno te stavimo da se dinsta na vruće ulje, posolimo i promiješamo.
  • 7. Narežemo lignje na kolutiće te odamo u dinstanu ljutiku.
  • 8. Dinstamo da lignje puste vodu.
  • 9.Kada voda ishlapi dodajemo pelate (konzervirana cijela rajčica bez kore) i papar te sitno sjeckani češnjak i jednu cijelu papričicu koju ćemo kasnije izvaditi.
  • 10. Pri kraju dodamo na grubo iskidane listove svježe kadulje.
  • 11. Ostatak listova kadulje kratko popržimo za jestivu dekoraciju.
  • 12. Tagliatelle kratko kuhamo u posoljenoj kipućoj vodi. Domaća pašta se kuha samo 2 minute.
  • 13. U zagrijani umak dodajemo kratko kuhanu tjesteninu te sotiramo kako bi se umak i tagliatelle bolje sljubile.
  • 14. Serviramo direktno iz tave u duboke tanjure te ukrasimo prženim listićima kadulje.

Povezani recepti

Vidi sve