Tagliatelle (rezanci) s totanima i kaduljom

 

Priprema tagliatella

U staklenu zdjelu ubacimo brašno te dodamo jaja i sol. Mijesimo tijesto dok ne dobijemo čvrstu masu. Zamotamo tijesto u prozirnu foliju te ostavimo u frižideru 30min da odmori.

Odmoreno tijesto  provučemo kroz stolni stroj za rezance i u par provlačenja izvlačimo rezance. Talijani ovaj stroj nazivaju „Nonna Papera“/baka patka.

 

Priprema umaka

Dok se tjestenina „odmara“ napravit ćemo brzi šug (umak, sos) od liganja.

Ljutiku narežemo na sitno te stavimo da se dinsta na vruće ulje, posolimo i promiješamo.

Narežemo lignje na kolutiće te odamo u dinstanu ljutiku. Dinstamo da lignje puste vodu. Kada voda ishlapi dodajemo pelate (konzervirana cijela rajčica bez kore) i papar te sitno sjeckani češnjak i jednu cijelu papričicu koju ćemo kasnije izvaditi. Pri kraju dodamo na grubo iskidane listove svježe kadulje.

Ostatak listova kadulje kratko popržimo za jestivu dekoraciju.

Serviranje

Tagliatelle kratko kuhamo u posoljenoj kipućoj vodi. Domaća pašta se kuha samo 2 minute.

U zagrijani umak dodajemo kratko kuhanu tjesteninu te sotiramo kako bi se umak i tagliatelle bolje sljubile. Serviramo direktno iz tave u duboke tanjure te ukrasimo prženim listićima kadulje.

 

Sastojci

  • Domaće tagliatelle
  • 300 g oštrog brašna (ili durum brašna)
  • 3 jaja
  • 200 g oštrog brašna za valjanje tijesta
  • prstohvat soli
  • Umak od totana
  • 200 g ljutike
  • 300 g očišćenih lignji
  • 200 g pelata rajčice (konzerviranih)
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • Češnjak
  • ljuta papričica (peperoncino)
  • 200 g svježe kadulje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve